Marrom Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Odkryto kolejne gatunki dzbaneczników. Właśnie pojawiła się informacja o kolejnym odkryciu Stewarta McPhersona (luty 2010). Na Filipinach, w pobliżu naturalnego występowania N. attenboroughii odkryto dwa nowe gatunki dzbaneczników. Jeden z gatunków nazwano roboczo Nepenthes palawanensis ined. Produkuje on przepiękne dzbanki, jeszcze bardziej spektakularne (dzbanki do 35cm wysokości, 2 litry pojemności) niż osławiony już w mediach N. attenboroughii. Drugi z odkrytych dzbaneczników otrzymał roboczą nazwę N. sp. G . http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=35684&hl=. Oficjalne opisy gatunków zostaną opublikowane w aneksach najnowszej książki Stewarta McPhersona. Nepenthes palawanensis ined. : TUTAJ oraz TUTAJ (TŁUMACZENIE TUTAJ) N. sp. G: TUTAJ i TŁUMACZENIE Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 Jaki ten palawanensis wielki Ciekawe jaka objetosc ma jego dzbanek w porownaniu do rajaha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 Ten sp. G to wygląda jak N. mira- tylko wybarwienie jest inne, ale poza tym ja różnic nie widzę. Nie podoba mi się to parcie w kierunku ogłaszania coraz to nowszych gatunków, skoro są one do siebie bardzo podobne, jakby nie mogli zrobić ssp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Ciekawe ale czy to na pewno są już inne gatunki ?? Faktycznie tak jak pisze fly-guy zaczyna sie juz z dzbankami robic mix ciezko bedzie rozpoznac. Choc nowe odkrycia ciesza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Wiem że post pod posstem. Ale jak patrze na rozmiary dzbanka palawanensis to chyba powinno się już go zaliczać do roślin mięsożernych a nie owadożernych Pozatym ciekaw jestem jakiej wielkości jest cała roślina Te rozmiary są tak olbrzymie że już sam nie wiem co myśleć o takich dzbankach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi