Skocz do zawartości

Kolejne dzbaneczniki odkryte na Filipinach!

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Odkryto kolejne gatunki dzbaneczników.

Właśnie pojawiła się informacja o kolejnym odkryciu Stewarta McPhersona (luty 2010). Na Filipinach, w pobliżu naturalnego występowania N. attenboroughii odkryto dwa nowe gatunki dzbaneczników. Jeden z gatunków nazwano roboczo Nepenthes palawanensis ined. Produkuje on przepiękne dzbanki, jeszcze bardziej spektakularne (dzbanki do 35cm wysokości, 2 litry pojemności) niż osławiony już w mediach N. attenboroughii. Drugi z odkrytych dzbaneczników otrzymał roboczą nazwę N. sp. G .

http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=35684&hl=. Oficjalne opisy gatunków zostaną opublikowane w aneksach najnowszej książki Stewarta McPhersona.

Nepenthes palawanensis ined. :

TUTAJ

oraz TUTAJ (TŁUMACZENIE TUTAJ)

N. sp. G:

TUTAJ i TŁUMACZENIE

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sp. G to wygląda jak N. mira- tylko wybarwienie jest inne, ale poza tym ja różnic nie widzę. Nie podoba mi się to parcie w kierunku ogłaszania coraz to nowszych gatunków, skoro są one do siebie bardzo podobne, jakby nie mogli zrobić ssp.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe :) ale czy to na pewno są już inne gatunki ?? Faktycznie tak jak pisze fly-guy zaczyna sie juz z dzbankami robic mix ciezko bedzie rozpoznac. Choc nowe odkrycia ciesza.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że post pod posstem. Ale jak patrze na rozmiary dzbanka palawanensis to chyba powinno się już go zaliczać do roślin mięsożernych a nie owadożernych :D Pozatym ciekaw jestem jakiej wielkości jest cała roślina :D Te rozmiary są tak olbrzymie że już sam nie wiem co myśleć o takich dzbankach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.