Skocz do zawartości

Terra nizinne

tomislav1ster

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli dobiega końca budowa terra nizinnego o wymiarach 100 długie x 80 szerokie x 120 wysokie, powiem Wam, że nie wiedziałem iż klejenie takiego terrarium jest takie łatwe "ale" jest tylko takie, że potrzebne były przy takich wymiarach 3 osoby. Zastosowałem dwie lampy HQI 70W. Poniżej jak się to prezentuje (nie czepiać się brudnych szyb rolleyes , mycia jeszcze nie było):

post-3470-1267470200_thumb.jpg

post-3470-1267470229_thumb.jpg

post-3470-1267470260_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pięknie ;) Ciekawe jak wyjdzie z temperaturami- nizinne lubią przygrzać koks do 26-28*C w dzień, fajnie gdyby HQI tyle tam nagrzały. I z doświadczenia- precyzyjnie określ od początku JAKIE rośliny tam będą ;) I hodowanie obok siebie w terra ampullarii i lowii nie idzie za dobrze :/ [chociaż rosły! ;)] [Chociaż lowii umarł dopiero od nowego terra i jego za mocnych lamp...]

Odnośnik do odpowiedzi

Haha, wiadomo, to był wyolbrzymiony przykład ;) Po prostu warto od początku zrobić sobie plan działania. Ucz się na moich błędach ;) Jeszcze sporo ich popełnię ale korzystaj z tego co jest ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie powinno być dobre - będzie dopiero trochę słabo, gdy rośliny zaczną się pnąć bardzo do góry, wtedy zasłonią mniejsze sadzonki. To główna wada wysokich terrariów, chociaż tak naprawdę chyba oddaje to bardziej warunki naturalne - tam pewnie też młode roślinki mają ograniczony dostęp do światła ;) . Czekam na końcowy efekt.

Ja jak na razie wyczerpałem moją powierzchnię "terrariową" pokoju i muszę się zadowolić tym, co mam (no, chyba że zrezygnowałbym z łóżka ;D)

Odnośnik do odpowiedzi

Najfajniejszy jest efekt drabiny w tle :D no ale zapowiada się ciekawie. Ilość światła na pewno starczy ale boje się że za bardzo nagrzeje się górna szyba.

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie spokojnie powinno wystarczyć, znają zalety HQI w akwarystyce, spokojnie światło dotrze też do najniższej położonych i najmniejszych okazów.

Nizinny lubią temperatury nawet do 35 stopni C w dzień, więc powinny rosnąć dobrze.

Podoba mi się, że jest ono dosyć wysokie, powinno starczyć na 2,3 lata.

Bardzo jestem ciekaw jak zareagują rośliny po przeprowadzce ze świetlówek na HQI.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie myślałem, że więcej zejdzie. Jeden klej miał bardziej konstystencje stałą po wyschnięciu to go użyłem do sklejenia szyb, natomiast później uzyłem silikonu który jest bardzo elastyczny do uszczelnienia dla pewności.

Suma summarum to zeszło nie całe dwie ale te duże chyba coś ponad 400g każda, chodzi mi o te które się zakłada na pistolet (czy jak to się nazywa).

Odnośnik do odpowiedzi

Aha to dobrze że tak dużo nie potrzeba. A taka inna sprawa, wiadomo ze zimnymi porami w domu/mieszkaniu nocą temp. nie utrzymuje się cały czas na poziomie 18* i < , więc żeby ogrzać dzbanki wpadłem na pomysł, żeby spód terra zalać wodą i zamontować mocną grzałkę akwariową z termostatem, która w zamkniętym terra będzie podgrzewać wodę a więc i temp. powietrza, ale także wzmagało parowanie. Co sądzicie o czymś takim?

Odnośnik do odpowiedzi

A taka inna sprawa, wiadomo ze zimnymi porami w domu/mieszkaniu nocą temp. nie utrzymuje się cały czas na poziomie 18* i

Ja tego jakoś nie widzę...wiem, że górskie dzbanki należy chłodzić w nocy, ale po co ogrzewać nizinne :huh: ? No bez przesady... To, że roślina rośnie na nizinach w naturze, to nie znaczy, ze w nocy nie ma spadku temperatury - jest po prostu cieplej niż tam, gdzie występują gatunki górskie, no i amplitudy są mniejsze. Jeśli do tego dodasz nagrzewające się świetlówki czy czego tam używasz, oraz fakt, że w terrarium przepływ powietrza jest mocno ograniczony (temperatura dłużej się przez to utrzymuje), uważam ten pomysł za kompletne marnowanie czasu i pieniędzy. No, chyba że trzymasz rośliny w piwnicy, gdzie spadki temperatury są naprawdę znaczne w zimową noc. Ale wtedy chyba łatwiej urządzić sobie miejsce na terrarium w innym miejscu, no nie?

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się w zupełności z Człowiekiem. Nie wiem jak u was ale u mnie w pokoju gdzie trzymam dzbanki rzadko kiedy temp. spada po niżej 20*C a ponadto jak się nagrzeje taka masa powietrza wewnątrz to minie sporo czasu za nim odda temp do otoczenia (chyba, że trzymasz je w piwnicy lub innym chłodnym miejscu).

PS.

Wiem, że takie coś o czym mówi Tough używa Sockhom z CPUK, także można przejrzeć temat z jego terra.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.