Skocz do zawartości

Propozycje nowych konkursów

Rekomendowane odpowiedzi

no trochę późno ale może aktualne jeszcze.... mam pomysł na konkurs: najdziwniejsza historia jaką słyszeliście lub sami mieliście z roślinami owadożernymi... dla przykładu czytałem kiedyś o roślinie która mogła złapać krowę lub moja dziewczyna się pytała co to za kwiatek i dlaczego wlałeś do niego wodę :P no tak dla przykładu jakby to było na konkurs to trochę dłuższe może z załącznikami typu strona z której ją mamy albo rośliny której dotyczy (zdjęcia) oczywiście ktoś by mógł bajki wymyślać ale konkurs mógł by być interesujący...

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

no trochę późno ale może aktualne jeszcze.... mam pomysł na konkurs: najdziwniejsza historia jaką słyszeliście lub sami mieliście z roślinami owadożernymi... dla przykładu czytałem kiedyś o roślinie która mogła złapać krowę lub moja dziewczyna się pytała co to za kwiatek i dlaczego wlałeś do niego wodę :P no tak dla przykładu jakby to było na konkurs to trochę dłuższe może z załącznikami typu strona z której ją mamy albo rośliny której dotyczy (zdjęcia) oczywiście ktoś by mógł bajki wymyślać ale konkurs mógł by być interesujący...

Pomysł jest jednak jako konkurs (w dokładnie takiej formie) nie bardzo widzę. Być może coś w ten deseń ale w innym kierunku...? Sam nie wiem...

Odnośnik do odpowiedzi

Konkurs na torfowisko/terrarium będzie bliżej lata. Konkurs "rysunkowy" mógł by być jesienią. Jeszcze nad tym pomyślę.

Czekaaaamy :) fajnie, jakby było przed studiami...

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Czekaaaamy :) fajnie, jakby było przed studiami...

Konkurs na torfowisko w tym roku nie wypali (ciężko o konkretniejszą nagrodę, a przekierowywać z rosliny miesiąca nagród nie będę). Konkurs rysunkowy realny (tutaj mogą być nagrody skromniejsze i dla większej ilości osób). Ale to raczej z początkiem października (od wakacji mam urwanie głowy i nie mam kiedy wszystkiego ogarnąć (a zaległych spraw sporo....)).

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze z nagrodą można zrobić wpisowe, które się wyda na rośliny(ę). Realnie wykonanie dobrego rysunku to trochę godzin pracy jest, więc tez i mam nadzieję na długi czas konkursu.

tak podpowiadam, żeby był to konkurs na dowolną tematykę owadożerną :) By mogło się jak najwięcej osób wykazać w tym, co najlepiej umie narysować.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

No to może ja dorzucę swoje 3 grosze. Puściłem wodze fantazji i daję tę propozycję. Konkurs na wymarzoną roślinę owadożerną lub krzyżówkę! Już wyjaśniam chodzi o stworzenie(do wyboru)

1. Wciel się w podróżnika poszukującego nowych roślin- "Niesamowite odkrycie" kartka z dziennika odkrywcy, która zawiera:

a)Jak natrafiliśmy na tę roślinę

b)Opis nowo odkrytego GATUNKU roślin owadożernej. Nie istniejącej, wymyślonej przez nas

c) Miejsce występowania, opis chwytania zdobyczy, czym się żywi

d) Rysunek tej rośliny(odręczny lub komputerowy)

LUB

2. "Cud w hodowli, przypadek czy zamierzone działanie"- Opisz nowo powstałą krzyżówkę w twojej hodowli.( Nie chodzi np. o krzyżówkę 2 dzbaneczników, lecz o np. krzyżówkę tłustosza z dzbanecznikiem) Puść wodze fantazji. Praca powinna zawierać:

a) Jak udało się nam uzyskać taką krzyżówkę

b) opis co skrzyżowaliśmy i co powstało

c) Sposób/ sposoby łapania zdobyczy

d) Rysunek tej rośliny(odręczny lub komputerowy)

Jak ocenić prace

praca na temat max 2pkt

Opis punktu a) od 1pkt do 10pkt

Opis punktu b) od 1pkt do 10pkt

Opis punktu c) od 1pkt do 10pkt

rysunek praca zawiera rysunek od 1pkt do 2pkt

-rys odręczny +2 pkt

-rys komputerowy + 1 pkt( aby nie promować osób obeznanych w grafice)

Konkurs powinien być luźny oceniany według gustu powołanego jury. Są dwie prace do wyboru bo są praktycznie o tym samym. Myślę, że to ciekawa propozycja

Odnośnik do odpowiedzi

No jak jakiś laik szukając "na szybko" informacji o roślinach mięsożernych natknąłby się na temat z tym konkursem i nie przeczytał o co w nim chodzi to byłoby nieźle... :)

Masz rację zadanie domowe z biologi " Przygotuj inf o roślinach mięsożernych". Ciekawi mnie reakcja pani od biologi jeszcze jakby miała zdjęcie z fotoshopa :rotfl:

Edytowane przez Maciej
Odnośnik do odpowiedzi