Skocz do zawartości

Propozycje nowych konkursów

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli będzie to krótki rysunkowy. Poetycki? Może. Nie jestem polonistą więc ciężko mi będzie zrobić regulamin takiego konkursu, a co dopiero brać udział w ocenie takich prac. Chyba, że ktoś konkretny podejmie się tego.

Ewentualny konkurs był by na przełomie lutego/marca - szybciej nie dam rady się tym zająć.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 5 months later...

Jak co roku nadchodzi okres zimowy i mnóstwo problemów z nim związanych.

Może konkurs "Jak zimuję owadożery" by wypalił?

Zdjęcia roślin stojących w konkretnych miejscach (parapet, balkon, piwnica,strych,torfowisko i.t.d)i stosowanych patentów do przetrzymania tego okresu mogłyby być porównaniem jak radzą sobie inni.

Odnośnik do odpowiedzi

• 11 months later...

Temat dość stary, ale chyba na dobrą (?) propozycję zawsze jest odpowiedni moment, hehehe.

Proponuję zorganizować konkurs pogłębiający naszą wiedzę, mianowicie z rozpoznawania gatunków lub odmian (np. w przypadku muchołówki) roślin owadożernych na podstawie fotografii przedstawiającej samą roślinę lub tylko jej fragment lub cześć (np. kwiat, kwiatostan, nasiono, brzeg blaszki lisciowej lub np. dekielek dzbanka itp).

Możnaby zorganizować konkurs jednorazowo (tj. rośliny ze wszystkich grup) lub cyklicznie, poszczególnymi grupami roślin (tj. rosiczki, dzbaneczniki, tłustosze itd.).

Zorganizowanie raczej nie powinno być specjalnie trudne - napisać proste zasady konkursowe, to raczej problem nie jest. Mamy na forum sporą ilość bardzo doświadczonych hodowców - również wśród Załogi - którzy z pewnością dysponują dużą ilością nigdzie nie publikowanych fotografii lub po prostu wyszukać odpowiednie fotki w sieci, potem wybrać odpowiednią ilość odpowiednich zdjęć... itd.

Problemem mogą byc nagrody - można alternatywnie przeprowadzić go w jednym miesiącu zamiast konkursu fotograficznego "Roślina miesiąca", ale to by chyba naruszało zasady tego cyklicznego konkursu, więc chyba się zapędziłem...

Co myślicie?

Odnośnik do odpowiedzi

No powiem Ci, że nieźle kombinujesz :)

A tak na dobrą sprawę nie musi to być konkurs, równie dobrze może byc to forma zabawy (bez nagród, ewentualnie jakiś dopisek do nicka czy jakas nowa, odpowiednia ranga)

Edytowane przez Kon000r
Odnośnik do odpowiedzi

Wstępem do konkursu mógłby być apel Załogi do forumowiczów o przysyłanie na jakiegoś forumowego e-maila tychże zdjęć z przeznaczeniem na konkurs. Załoga w swoim gronie wyselekcjonowałaby odpowiednie fotki w odpowiedniej ilości i baza fotek na konkurs byłaby gotowa. Dodatkową satysfakcją (oczywiście dla aktywnych forumowiczów) byłby osobisty wkład w konkurs.

Ponadto możnaby np. wykorzystać fotki konkursowe z róznych edycji cyklicznego konkursu "Roslina miesiąca", a np. na czas trwania tego konkursu "ukryć" tematy z fotkami z "Rośliny miesiąca".

Myślę, że jest wiele sposobów na zgromadzenie odpowiedniej bazy zdjęć.

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

Konkurs o podobnej formule odbywał się już w pierwszych latach istnienia forum. Była to bardzo fajna zabawa dlatego propozycja takiego konkursu cieszy moje oko. Ze swojej strony mogę zaoferować skromne nagrody w postaci nasion (pod warunkiem, że częstotliwość nagradzania będzie umiarkowana). Natomiast jeśli chodzi o nadzorowanie konkursu - nie jestem w stanie przyjmować kolejnych obowiązków. Czy te obowiązki przejmie ktoś z kadry? Nie wiem. Jeśli taka osoba zaoferuje taką pomoc też nie widzę problemu.

Myślę jednak, że dobrym pomysłem i praktyka byłoby wzięcie w opiekę takiego konkursu przez z któregoś z forumowiczów. Nie widzę tutaj powodu aby nie mogła tego zrobić osoba bez uprawnień moderatorskich (bo i po co?) Jeśli znajdzie się taka osoba proszę o informację w temacie i na PW (mogę co nie co przegapić). W obowiązkach takiej osoby będzie przygotowanie regulaminu, przygotowanie i prowadzenie konkursu oraz wskazywanie zwycięzcy (wysyłką symbolicznych nagród będzie spoczywała na mnie)

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że nagrody co 4-5 miesięcy są dobrym pomysłem. Ja ze swojej strony mogę także zaoferować nasiona ale oczywiście nie zawsze.

Co do prowadzenia konkursu to mogę zaoferować swoją pomoc gdyż mam w tym już małe doświadczenie no i mam troszkę czasu.

Odnośnik do odpowiedzi

Poprosiłem pomysłodawcę (Arturr0) o podjęcie się zadania opieki nad konkursem. Jeśli nie wyrazi zgody wówczas myślę, że zostawimy go Tobie (tak myślę).

Nasiona myślę, że mogę sponsorować w cyklu miesięcznym.

Odnośnik do odpowiedzi

I ode mnie znajdą się jakieś nagrody w postaci roślin (głównie rosiczki , pływacze, popularne dzbanki) i nasionek:) Mam piękny odrost Bloody Mary, więc śmiało można startować:) Jeśli będą chętni żywy mech sphagnum też będzie nagrodą.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi