Skocz do zawartości

Problem z tina.

evulFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

moja tina przez ostatnie poltora tyg bardzo zmarniala.. Myslalem ze jest to moze spowodowane podwojnym kwitnieniem lecz teraz zauwazylem ze przy stozku [jesli tak to moge nazwac] czernieje i w ogole jakos bardzo dziwnie wyglada. Ponizej zamieszczam zdjecia. Prosze o odpowiedz czy juz mam sie jej pozbyc czy moze jednak jakos da sie ja uratowac.

post-4646-1267709386_thumb.jpg

post-4646-1267709394_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

ona rosnie na torfowisku w akwarium. zdawalo mi sie ze raczej nie powinna miec za mokro bo jeszcze na gorce rosnie a czekam zawsze dosc dlugo po wyschnieciu wody w jeziorku... ale mozliwe... nie jestem pewien:x ktos moze potwierdzic ta diagnoze?

Odnośnik do odpowiedzi

ona rosnie na torfowisku w akwarium. zdawalo mi sie ze raczej nie powinna miec za mokro bo jeszcze na gorce rosnie a czekam zawsze dosc dlugo po wyschnieciu wody w jeziorku... ale mozliwe... nie jestem pewien:x ktos moze potwierdzic ta diagnoze?

jak dla mnie to za dużo wody. no i jak na tine to jakaś taka zcerwonawa. nie spotkałem się z czymś takim jeszcze

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje oko to może być tylko gnicie. Za dużo zastałej wody. Przesusz trochę podłoże i najlepiej przesadź roślinę, może jeszcze wytrzyma.

Odnośnik do odpowiedzi

są 3 metody na to żeby uratować twoją rośline

- wysuszenie podłoża i ograniczenie podlewania . przecież jak by nie patrzyć mamy jeszcze okres zimowy a w tym czasie tłustosze wytwarzają rozete zimową i nie potrzebują takiej ilości wody

- wyciąg tłustosza z akwarium i wsadź do nowej ziemi i trzymaj go w donicze , oraz zapewnij warunki jakie wymaga ta roslina ;)

- oderwij od dołu pare liści które nie mają ugnitych końcówek i spróbuj sporządzić sadzonki lisciowe ponieważ wydaje mi się że jak zaczyna gnić od środka roślina poprosty może się zacząć rozpodać i rozsypywac na pojedyncze liście

Pozdrawiam Chicken

Edytowane przez Chicken
Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie ten tłustosz jest już martwy- identyczną sytuację miałem w przypadku esseriany, nie pomagało żadne przesuszanie podłoża itp.

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

podłoże na drugim zdjęciu wygląda jak przelane. Wydaje się, że masz tam również wykwity soli - czym podlewasz roślinę?

Tłustosz starał się wytworzyć rozetkę zimową (widać po coraz mniejszych liściach), ale nie mógł - zbyt mokro, zbyt ciepło. 25 st C to powinna być max temperatura dla tłustosza.

Możesz rzeczywiście spróbować zrobić sadzonkę liściową, wyrwanie 1 liścia niczego tu nie zmieni. Poza tym przesuszanie podłoża przez niepodlewanie tutaj nic nie da- jeśli roślina jest w większym zbiorniku, to takie podłoże będzie przesychać długo. Dlatego najlepiej byłoby go stamtąd wyjąć i wsadzić w nie przelane podłoże. Czy da się go uratować? Są szanse, ale nie ma gwarancji, że się uda.

Tak na przyszłość - zimą postaraj się podlewać tego tłustosza raz na tydzień niewielką ilością wody, spokojnie mu wystarczy.

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem, dzieki za odpowiedzi zobaczymy co da sie z niego uratowac. Wykwity soli wydaje mi sie pojawily sie poprostu od torfu chyba... woda caly czas jest i byla demineralizowana wiec to na pewno nie wina wody. Sprobuje zrobic sadzonke lisciowa moze cos sie przyjmie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.