maklerw Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Wiem jak i wy że nie jest wymagana wysoka wilgotność dla muchołówke. Ale po wsadzeniu ich do sphagnum, wstawieniu do palaudarium pod sztuczne oświetlenie rośliny rosną zadziwiająco dobrze i szybko ! Powiem inczaej miałem z nimi zawsze problem, w lecie w szklarni nie chciały mi tak ładnie rosnąć jak teraz. Więc może jednak wysoka wilgotność to coś dobrego chyba że to "wina" sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Świetlówki, lepsza wentylacja korzeni i rosną lepiej to normalne samo jak w uprawie hydroponicznej bez nawozów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 ja w sprawach mucholowek jestem calkowicie nieudolny w ciagu roku ubilem chyba z 10 sztuk tak ze teraz mam tylko regulara i dentate I wydaje mi sie ze przezyly one tylko dlatego ze wlozylem je do terra (wszystkie poza po pewnym czasie i tak padly). zeby bylo jasne moich mucholowek nie zimuje bo po ostatnim zimowaniu nie mialem czego zbierac. Teraz gdy sa w wilgotnosci prawie 100% rosna bardzo ladnie i bez przerwy sie mnoza wiec nawet nie mysle ich z tamtad wyjmowac Wiem ze robie wszystko tak jak nie powinienem ale co robic jak inaczej nie umiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 Świetlówki, lepsza wentylacja korzeni i rosną lepiej to normalne samo jak w uprawie hydroponicznej bez nawozów. Miałem nadziej że się wypowiesz ja podobnie jak twargor nie mam reki do muchołówek . Ale u mnie w palaudarium nie ma żadej wentylacji więc nie za bardzo rozumiem poztym chyba lepsze słońce niż świetlówki ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Wentylacja bulwy i korzeni:) Lepszy dostęp do powietrza poza tym żywy mech ma wiele właściwości w tym bakteriobójcze:) i lepiej reguluje gospodarke wodną rośliny:) pewnie o innych właściwościach nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 czyli że to zaleta bardziej sphagnum niż wysokiej wilgotności ??? Ale mam też sadzonki posadzone w torfie z perlitem i zachowują sie podobnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 To ciekawe, ja również jestem mordercą VFT Tylko te które biwakowały sobie w terra przetrwały, o zimowaniu nawet nie wspominając.... Chyba mix dzbanki+VFT nieworken dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 u mnie w sphagnum rosnie tylko jedna mucholowka reszta wszystko w torfie wiec oprocz wentylacji korzeni i bulwy jest cos jeszcze. z reszta u mnie w terra nie ma zadnej wentylacji bo zamknalem wszystkie wloty powietrza tez mnie zdziwilo ze tylko w tych warunkach potrafie jakos utrzymac mucholowki bo sa to warunki wprost przeciwne do tych ktore sa we wszystkich instrukcjach hodowli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Czuje sie wyrozniony:P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi