Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc przy elektronice.

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

Wciąż walczę ze swoimi wymysłami i mam taki problem.

Wykorzystuje czujniki temperatury LM335 i problem polega na wskazaniach z czujników. Mianowicie jeśli podłącze bezpośrednio (bez przewodu) czujniki wskazują stałą temperaturę, gdy natomiast są podłączone przez przewód zaczynają wskazywać wartości z przedziału kilku stopni, tzn. temperatura skacze nie może się ustalić na stałym poziomie. Przewodów używam cienkich. Z tego co wyczytałem to należy dać większy kondensator ale może ktoś z was ma wiedzę na ten temat i potrafi pomóc.

Druga sprawa to czy prąd z transformatora po przejściu przez mostek prostowniczy (gretza) ma taką samą charakterystykę jak z zasilacza gdzie oznaczanie jest w stylu : na górze ciągła linia pod spodem przerywana. Nie jest tutaj ważne akurat napięcie czy natężenie prądu, a może jest ??

Więc jeden układ to zasilacz gdzie na wyjściu ma 12v i 5a

drugi to transformator u mnie z wyjściem na 12v i 1a za nim wpięty mostek prostowniczy. Wiatraki, pompka na tym chodzą ale jeśli podaje takie napięcie pod układ termostatów wskazania są jak w przypadku zastosowania czujnika z przewodem i bezpośrednio. Czyli pod zasilaczem jest stabilne wskazanie pod transformatorem nie. 1A powinno bez problemu zaspokoić potrzeby układu, a podłączałem też i 2a i takie same skutki.

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś już kalibrować LM335 ?

Co do zasilania spróbuj może dodać stabilizator napięcia, zamiast samego transformatora i mostka

Edytowane przez rafal22bb
Odnośnik do odpowiedzi

Co do transformatora to jak ci sie mocno grzeje, że aż parzy w palce (bo cala rękę raczej nie sprawdzaj) to znaczy ze jest za słaby i trzeba wiekszego, czyli ktory ma wiecej amper. po czasie moze sie spalic. Co do twojego ukladu prostowniczego, to szukaj w necie uklad prostowniczy z lm (albo mostek prostowniczy z lm) bo są leprze. ja znalazlem taki --- http://electronic.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?74436 ----- i oczywiście LM trzeba przykrecic do radiatora. (LM- czyt. tranzystor w tym rzypadku, nie czujnik temperatury). Aaaa co do podłaczenia tego czujnika pod zasilanie w którym jest pompka i wiatraki to słaby pomysł, bo te urządzenia działaja jak tele komórkowy na radio, wprowadzają zakłócenia do obwodu.

Druga sprawa to czy prąd z transformatora po przejściu przez mostek prostowniczy (gretza) ma taką samą charakterystykę jak z zasilacza gdzie oznaczanie jest w stylu : na górze ciągła linia pod spodem przerywana. Nie jest tutaj ważne akurat napięcie czy natężenie prądu, a może jest ??

Ma i nie ma (Teoretycznie ma, praktycznie nie ma). z zasilacza jest stabilizowany, wiec jak jest spadek napiecia w sieci (gniazdku) to na wyjsciu z zasilacza jest staly prad. z samego mostka nie ma stalego pradu, bo sa wahania w sieci przesylowej (w gniazdku, jak sąsiad włączy wiertarka, lub pralke) i dlatego za mostkiem prostowniczym daje się kondensator żeby trzymał stałe napiecie. sam mostek prostowniczy jest dobry do zasilania prostych urzadzen na prad stały wiec jak cos podłaczysz elektronicznego to bedzie lipa bo bedzie dawal raz 10V raz 15V i beda zle wyniki (temperatura). Co do teorii charakterystyki mają taką sama (+12V i -12V).

Czyli:

-czujniki temperatury pod zasilacz porządny (lub uklad prostowniczy z lm)

-czujniki temperatury z dala od kabli zasilajacych bo tez mogą zakłucac pracę

-wiatraki, lampki, pompki pod transformator ze zwykłym mostkiem prostowniczym

tak na marginesie bym jeszcze dodal bezpiecznik do tego mostka prostowniczego przed transformatorem na 230V i 500mA bo czlowiek nie na prąd żyje .

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o zasilanie to kolega mi wyjasnil ze po podłaczeniu mostka wciąż prąd płynie siunusoidalnie :) więc trzeba dorzucić jeszcze kondensator itp. itd ... to mału problem zrozumiałem i da się zrobić Ale wciąż nie wiem co ostatecznie zrobić z tymi czujnikami. Przy podłączeniu na krótko działają poprawnie ale przy dołożeniu przewodu wskazania skaczą ... i myśle że to winna "za małego" prądu i pomysł z większym kondensatorem rozwiązałby problem ??

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.elektrotechnika.po.opole.pl/cwi...rostowniki.html. na rys 8 masz bez kondensatora, a na rys. 10a z kondensatorem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Stabilizator_(elektronika) "Zasilacz transformatorowy ze stabilizatorem liniowym. Na wejściu i wyjściu stabilizatora znajdują się kondensatory filtrujące napięcie wejściowe oraz przeciwdziałające wzbudzeniu się układu"-pod rysunkiem opis stabi8lizatora. ja bym taki zrobil układ bo z tego prostowania nic nie bedzie. hym? ale co ile skacza te wyniki? co 5stopni czy o.5stpopnia? śro\ednia wyciagniz z 3 wynikow i bedzie dobrze.
Odnośnik do odpowiedzi

http://www.elektrotechnika.po.opole.pl/cwi...rostowniki.html. na rys 8 masz bez kondensatora, a na rys. 10a z kondensatorem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Stabilizator_(elektronika) "Zasilacz transformatorowy ze stabilizatorem liniowym. Na wejściu i wyjściu stabilizatora znajdują się kondensatory filtrujące napięcie wejściowe oraz przeciwdziałające wzbudzeniu się układu"-pod rysunkiem opis stabi8lizatora. ja bym taki zrobil układ bo z tego prostowania nic nie bedzie. hym? ale co ile skacza te wyniki? co 5stopni czy o.5stpopnia? śro\ednia wyciagniz z 3 wynikow i bedzie dobrze.

Ano pomyliłeś się co do obdwu spraw :)

1. Czujniki są już podłączone i wskazują dobrze i dokładnie bez skoków wskazań :) a to dlaczego :) zmieniłem przewody z cieńkich (takich jak np. do wiatraka) na skrętke z przewodu sieciowego (8 żył) oczywiście rozcięte i ponownie skręcone :D i działa prawdopodobnie większy kondensator również by zadziałał.

2. Prostownik z mostkiem gretza wystarczy pomimo że dalej prąd płynie siunusoidalnie to działa i zasilanie jest oki :D tak więc problemy rozwiązane :D w końcu.

I temat zamykam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.