Skocz do zawartości

Żółkniejące sphagnum w terrarium.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie jakiś czas temu temat był na SB. A teraz tutaj: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=35778&hl=

Póki co nic ciekawego w tym temacie nie napisano. U mnie sphagnum jest żółty ale rośnie. Wydaje mi się, że jest to wina widma światła aczkolwiek wcześniej sphagnum miało zielony kolor. Jak tylko pojawi sie trochę słońca zbiorę część sphagnum i dam na naturalne światło. Ciekawe czy się odbarwi. Drugie podejrzenie to chloroza (fizjologiczna)?

Jakie macie przemyślenia w tym temacie?

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo interesujący przypadek. Według mnie najprawdopodobniej spowodowane jest to nienaturalnym widmem światła i stąd problemy we wzroście. Chloroza u mszaków byłaby przypadkiem dość nietypowym, ale przecież teoretycznie jest możliwa. Najlepiej byłoby spróbować wykonać oprysk jakimś chelatem i wówczas obserwować postęp sytuacji. Ewentualnie w grę wchodzi też jakiś wirus bądź czynniki środowiskowe, ale tu trudno powiedzieć coś dokładniejszego.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak piszecie o tym widmie światła skojarzyło mi się coś o gadach w terra (muszą mieć UV do syntezy jakiejś witaminy)..... może coś podobnego jest z torfowcem?

Rozmnażam trochę torfowca pod lampami. Jeden pojemnik jest tam prawie 2 lata i wszystko ciągle zielone. W każdym naczyniu z torfowcem mam cienką warstwę torfu na dnie, a jeden nawet poganiałem mocno rozwodnionym nawozem dla storczyków. Może nieświadomie uzupełniłem jakiś niedobór?

EDIT: Sprawdziłem, w nawozie jest żelazo (a propos chlorozy)

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno mi powiedzieć, bo u mnie sphagnum w akwa jest od niedawna.

Z nieodpowiednią barwą wydaje się być najbardziej sensowne. Jestem ciekawa ilu osobom hodujących dzbanki tak się dzieję i ile czasu sphagnum znajdowało się w terra, że doszło do takiej sytuacji (no i czym doświetlają).

Na myśli mam różne czynniki (barwa, zastałe powietrze, zbyt długotrwała wys. wilgotność itp.), ale to takie gdybanie. :P

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.