Marrom Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 No wĹaĹnie jakiĹ czas temu temat byĹ na SB. A teraz tutaj: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=35778&hl= PĂłki co nic ciekawego w tym temacie nie napisano. U mnie sphagnum jest şóĹty ale roĹnie. Wydaje mi siÄ, Ĺźe jest to wina widma ĹwiatĹa aczkolwiek wczeĹniej sphagnum miaĹo zielony kolor. Jak tylko pojawi sie trochÄ sĹoĹca zbiorÄ czÄĹÄ sphagnum i dam na naturalne ĹwiatĹo. Ciekawe czy siÄ odbarwi. Drugie podejrzenie to chloroza (fizjologiczna)? Jakie macie przemyĹlenia w tym temacie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Bardzo interesujący przypadek. Według mnie najprawdopodobniej spowodowane jest to nienaturalnym widmem światła i stąd problemy we wzroście. Chloroza u mszaków byłaby przypadkiem dość nietypowym, ale przecież teoretycznie jest możliwa. Najlepiej byłoby spróbować wykonać oprysk jakimś chelatem i wówczas obserwować postęp sytuacji. Ewentualnie w grę wchodzi też jakiś wirus bądź czynniki środowiskowe, ale tu trudno powiedzieć coś dokładniejszego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Jak piszecie o tym widmie światła skojarzyło mi się coś o gadach w terra (muszą mieć UV do syntezy jakiejś witaminy)..... może coś podobnego jest z torfowcem? Rozmnażam trochę torfowca pod lampami. Jeden pojemnik jest tam prawie 2 lata i wszystko ciągle zielone. W każdym naczyniu z torfowcem mam cienką warstwę torfu na dnie, a jeden nawet poganiałem mocno rozwodnionym nawozem dla storczyków. Może nieświadomie uzupełniłem jakiś niedobór? EDIT: Sprawdziłem, w nawozie jest żelazo (a propos chlorozy) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 (edytowane) Trudno mi powiedzieć, bo u mnie sphagnum w akwa jest od niedawna. Z nieodpowiednią barwą wydaje się być najbardziej sensowne. Jestem ciekawa ilu osobom hodujących dzbanki tak się dzieję i ile czasu sphagnum znajdowało się w terra, że doszło do takiej sytuacji (no i czym doświetlają). Na myśli mam różne czynniki (barwa, zastałe powietrze, zbyt długotrwała wys. wilgotność itp.), ale to takie gdybanie. Edytowane 8 Marca 2010 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 myślę że jest to wina światła mam 2 terra jedno z oświetleniem osram fluora i cool day light tu torfowiec jest zielony a w drugim terra sylvania grolux i sylvania luxline plus i torfowiec żółknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 Myśle że to chloroza ale u mnie jest oki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi