Skocz do zawartości

Nepenthes gantungensis - nowy gatunek - Stewart McPherson

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem, podobnie jak pewnie kilka osób od nas taki o to mail:

...It is my pleasure to show you another spectacular new species of Nepenthes from the Philippines. It was discovered atop of Mount Gantung in the Philippines, and will be named Nepenthes gantungensis...

Ten Nepenthes gantungensis to N. sp. G ? Bo ja już sam nie wiem :dash1:

Nepenthes_gantungensis__12_.jpg

Nepenthes_gantungensis__10_.jpg

Nepenthes_gantungensis__9_.jpg

Nepenthes_gantungensis__4_.jpg

Nepenthes_gantungensis__8_.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając wstecz poprzednie posty po forach na 99,9% to to samo co N. sp. G

Co do nudów. Nudzić się raczej nie nudzi ale prowadzi zmasowana akcję promocyjną swojej nowej dwuczęściowej książki "Carnivorous Plants and their Habitats vol. 1, vol.2 " która ma być dostępna niebawem.

Odnośnik do odpowiedzi

I kolejny olbrzym...Nie ma się już co ekscytować, McPherson pewnie jest jednym z niewielu, którzy postanowili dokładnie przeczesać Filipiny pod względem występowania owadożerów - pewnie w innych miejscach Azji czeka jeszcze mnóstwo dzbaneczników do odkrycia. A jego ostatnie odkrycia są do siebie bardzo podobne, już mnie tak nie ruszają.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to ten sam co N. sp. G.

A nazwa jest od góry Gantung i dobrze, bo nazwy nadawane od nazwisk odkrywców nie bardzo mi pasowały, a tak można chociaż określić pochodzenie rośliny bez wgłębiania się w szczegóły. Z drugiej strony, te nazwy filipińskie nie są dla nas łatwe ;)

Z pewnością Filipiny nie są jeszcze do końca zbadane, ale jeśli będą nowe odkrycia, to spodziewałbym się dzbaneczników przynajmniej podobnych do już odkrytych.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.