Marrom Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Dostałem, podobnie jak pewnie kilka osób od nas taki o to mail: ...It is my pleasure to show you another spectacular new species of Nepenthes from the Philippines. It was discovered atop of Mount Gantung in the Philippines, and will be named Nepenthes gantungensis... Ten Nepenthes gantungensis to N. sp. G ? Bo ja już sam nie wiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 McPherson siedzi teraz na Filipinach i mu się najwyraźniej tam nudzi;) Myślę, że to ta sama roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 Przeglądając wstecz poprzednie posty po forach na 99,9% to to samo co N. sp. G Co do nudów. Nudzić się raczej nie nudzi ale prowadzi zmasowana akcję promocyjną swojej nowej dwuczęściowej książki "Carnivorous Plants and their Habitats vol. 1, vol.2 " która ma być dostępna niebawem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Nowy gattung, N.gantungensis hehe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 I kolejny olbrzym...Nie ma się już co ekscytować, McPherson pewnie jest jednym z niewielu, którzy postanowili dokładnie przeczesać Filipiny pod względem występowania owadożerów - pewnie w innych miejscach Azji czeka jeszcze mnóstwo dzbaneczników do odkrycia. A jego ostatnie odkrycia są do siebie bardzo podobne, już mnie tak nie ruszają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Tak, to ten sam co N. sp. G. A nazwa jest od góry Gantung i dobrze, bo nazwy nadawane od nazwisk odkrywców nie bardzo mi pasowały, a tak można chociaż określić pochodzenie rośliny bez wgłębiania się w szczegóły. Z drugiej strony, te nazwy filipińskie nie są dla nas łatwe Z pewnością Filipiny nie są jeszcze do końca zbadane, ale jeśli będą nowe odkrycia, to spodziewałbym się dzbaneczników przynajmniej podobnych do już odkrytych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi