pepton Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Czy możecie się podzielić waszymi doświadczeniami z higrometrami, ja do tej port używałem exoterra mam 2 sztuki ale nigdy nie porównywałem ich działania, wczoraj dostałem elektroniczny firmy TFA no i postanowiłem je porównać. Jak myślicie który działa prawidłowo, dodam jeszcze że terra ma zaklejoną górną siatkę i w 3/4 dolny wlot powietrza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Tak się fajnie składa, że mam doświadczenia z jedną i drugą marką. Exo-Terra to zwykły szmelc. Tyle mogę powiedzieć na temat tych higrometrów i tej firmy. Wyniki 10-15% różnicy między 2 urządzeniami w tym samym terrarium to chyba już standard. TFA też raczej mnie nie zaskoczyła jakością. Analog zakończył żywota z gracją po tym jak po paru dniach zaczął pokazywać dziwaczne wyniki. Szyby terra całe zaparowane, a higrometr stwierdził, że jest tylko 65% wilgotności. Dodam, że na początku w tych samych warunkach pokazywał 85-90%. Śmiech na sali. Made in Germany nie zawsze sugeruje jakość. Z tych trzech, raczej TFA daje dobry pomiar. Z tym, że elektronika nie lubi się za bardzo z podwyższoną wilgotnością, więc raczej szkoda urządzonka, po na pewno mało nie kosztowało. Exo-Terra możesz śmiało wywalić w śmietnik. Chyba że lubisz takie kolorowe ozdoby w terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 10 Marca 2010 Autor Share Napisano 10 Marca 2010 (edytowane) Dzięki Jaras za wyczerpującą odpowiedź, jako ciekawostkę dodam jeszcze że wystawiłem wczoraj exoterra za okno i pokazał coś na oko około -10%. Powodzenia w dalszej hodowli. Edytowane 10 Marca 2010 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Ja swego czasu używałem elektronicznego exoterra z sodą, Ale później zaczał coś głupieć przy włączonym oświetlenie. Później miałem zwykły analogowy exoterra. A teraz stwierdziłem, że jak szyby są całe zaparowane w terra to wilgotność musi być bliska 100 %. Higrometry do naszych upraw są według mnie zbędne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Używam elektronicznego z allegro za 20zł i bardzo sobie chwalę- przydaje sie zwłaszcza w nowym pokoiku Tam niestety nie da sie poznać po zaparowanych szybach ile jest. Ma do teego opcje zapamietywania min i max- bardzo przydatne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 A mój elektroniczny z Allegro za ~25 zł domierza wilgotność do 84%, a potem gaśnie i zdycha. Włącza się z powrotem dopiero po wyjęciu z terra i osuszeniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 według mnie każdy higrometr jest nic nie warty w przypadku analogu Exo-Terra można wywalić tą "szybkę" z przodu i będzie pokazywał nawet ok ale wtedy odpada zraszanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Miałem taki sam elektroniczny jak na 1szym zdj. i exo terra. Ten elektroniczny był spoko, ale chyba zawilgotniał i teraz w terra działa tylko chwilkę - do 85% wilgotności i nie ma obrazu, po wyciągnięciu się włącza, ale wskazywał chyba dobrze. Exo terra totalny szmelc, przyklejny jest do tej pory. Wieczne 72% co bym nie robił.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 Ja używam z Bioterm'a i jest naprawdę świetny kosztował jakieś 30zł na allegro mam go chyba 3 lata i nie wygląda na to ze by się psuł albo coś źle pokazywał używałem go w inkubatorach, terrariach i wszystkim w czym wilgoć ma znaczenie Polecam tą markę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divastion Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 (edytowane) Ostatnio szukając jakichś konkretniejszych wiadomości n.t. higrometrów, znalazłem ten artykuł: http://cygarowy.blog.onet.pl/OBSLUGA-HUMID...2,ID357670687,n Jest tam mowa, o dwóch testach: - "solnym" - "szmatkowym" - ten to raczej każdy zna, niekoniecznie z nazwy Zainteresował mnie ten artykuł, więc postanowiłem przeprowadzić obydwa testy. Oczywiście nie ma tutaj mowy o szczegółach doświadczenia i czy można jakoś ustandaryzować niektóre elementy. Bo np. można użyć woreczka strunowego o mniejszych lub większych rozmiarach, co na pewno wpływa na efekt końcowy. Nie jest powiedziane dokładnie ile ml wody ma być wlane do korka, itp. Ale pomijając to wyszło mi tak: - test solny - 8h - higrometr wskazał: 65% - test szmatkowy - 45min. - higro: 72% Może byłby ktoś też zainteresowany i czystej ciekawości również przeprowadził takie testy u siebie na swoich sprzętach? Edytowane 8 Września 2010 przez divastion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi