Skocz do zawartości

wasze doświadczenia z higrometrami

pepton

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możecie się podzielić waszymi doświadczeniami z higrometrami, ja do tej port używałem exoterra mam 2 sztuki ale nigdy nie porównywałem ich działania, wczoraj dostałem elektroniczny firmy TFA no i postanowiłem je porównać.

Jak myślicie który działa prawidłowo, dodam jeszcze że terra ma zaklejoną górną siatkę i w 3/4 dolny wlot powietrza.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się fajnie składa, że mam doświadczenia z jedną i drugą marką. Exo-Terra to zwykły szmelc. Tyle mogę powiedzieć na temat tych higrometrów i tej firmy. Wyniki 10-15% różnicy między 2 urządzeniami w tym samym terrarium to chyba już standard.

TFA też raczej mnie nie zaskoczyła jakością. Analog zakończył żywota z gracją po tym jak po paru dniach zaczął pokazywać dziwaczne wyniki. Szyby terra całe zaparowane, a higrometr stwierdził, że jest tylko 65% wilgotności. Dodam, że na początku w tych samych warunkach pokazywał 85-90%.

Śmiech na sali. Made in Germany nie zawsze sugeruje jakość.

Z tych trzech, raczej TFA daje dobry pomiar. Z tym, że elektronika nie lubi się za bardzo z podwyższoną wilgotnością, więc raczej szkoda urządzonka, po na pewno mało nie kosztowało.

Exo-Terra możesz śmiało wywalić w śmietnik. Chyba że lubisz takie kolorowe ozdoby w terrarium ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Jaras za wyczerpującą odpowiedź, jako ciekawostkę dodam jeszcze że wystawiłem wczoraj exoterra za okno i pokazał coś na oko około -10%.

Powodzenia w dalszej hodowli.

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

Ja swego czasu używałem elektronicznego exoterra z sodą, Ale później zaczał coś głupieć przy włączonym oświetlenie. Później miałem zwykły analogowy exoterra. A teraz stwierdziłem, że jak szyby są całe zaparowane w terra to wilgotność musi być bliska 100 %. Higrometry do naszych upraw są według mnie zbędne.

Odnośnik do odpowiedzi

Używam elektronicznego z allegro za 20zł i bardzo sobie chwalę- przydaje sie zwłaszcza w nowym pokoiku ;) Tam niestety nie da sie poznać po zaparowanych szybach ile jest. Ma do teego opcje zapamietywania min i max- bardzo przydatne.

Odnośnik do odpowiedzi

A mój elektroniczny z Allegro za ~25 zł domierza wilgotność do 84%, a potem gaśnie i zdycha. Włącza się z powrotem dopiero po wyjęciu z terra i osuszeniu :D

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki sam elektroniczny jak na 1szym zdj. i exo terra.

Ten elektroniczny był spoko, ale chyba zawilgotniał i teraz w terra działa tylko chwilkę - do 85% wilgotności i nie ma obrazu, po wyciągnięciu się włącza, ale wskazywał chyba dobrze.

Exo terra totalny szmelc, przyklejny jest do tej pory. Wieczne 72% co bym nie robił..

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam z Bioterm'a i jest naprawdę świetny kosztował jakieś 30zł na allegro mam go chyba 3 lata i nie wygląda na to ze by się psuł albo coś źle pokazywał używałem go w inkubatorach, terrariach i wszystkim w czym wilgoć ma znaczenie Polecam tą markę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Ostatnio szukając jakichś konkretniejszych wiadomości n.t. higrometrów, znalazłem ten artykuł:

http://cygarowy.blog.onet.pl/OBSLUGA-HUMID...2,ID357670687,n

Jest tam mowa, o dwóch testach:

- "solnym"

- "szmatkowym" - ten to raczej każdy zna, niekoniecznie z nazwy ^_^

Zainteresował mnie ten artykuł, więc postanowiłem przeprowadzić obydwa testy. Oczywiście nie ma tutaj mowy o szczegółach doświadczenia i czy można jakoś ustandaryzować niektóre elementy. Bo np. można użyć woreczka strunowego o mniejszych lub większych rozmiarach, co na pewno wpływa na efekt końcowy. Nie jest powiedziane dokładnie ile ml wody ma być wlane do korka, itp. Ale pomijając to wyszło mi tak:

- test solny - 8h - higrometr wskazał: 65%

- test szmatkowy - 45min. - higro: 72%

Może byłby ktoś też zainteresowany i czystej ciekawości również przeprowadził takie testy u siebie na swoich sprzętach? :):)

Edytowane przez divastion
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.