Skocz do zawartości

Wykiełkują, czy nie?

michalw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

2 lub 3 tygodnie temu wysiałem nasionka Capensis i Spatulata, podlewam co 2 dni (tak samo robię z muchołówką, czy to dobrze?) Stoją na parapecie na południowym oknie, nad grzejnikiem więc mają i ciepło i słońca sporo. Ale nic się tam nie dzieje!

Czekać? Wspomóc je czymś? Np. lampką, czy coś?

A, i jeszcze jedno pytanie. Co zrobić żeby zapobiegać gniciu torfu?

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanowiłbym się czy podłoże to jest kwaśny torf, ale nawet na jakiś ziemiach torfowych nasiona mogą skiełkować, tylko zawsze padną. Ogólnie 2-3 tyg. to nie tragedia. Nasiona mogą zacząć wschodzić po miesiącu, jeżeli nie są świeże, a nawet dwóch. Także jeszcze bym się nie stresował.

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanowiłbym się czy podłoże to jest kwaśny torf, ale nawet na jakiś ziemiach torfowych nasiona mogą skiełkować, tylko zawsze padną. Ogólnie 2-3 tyg. to nie tragedia. Nasiona mogą zacząć wschodzić po miesiącu, jeżeli nie są świeże, a nawet dwóch. Także jeszcze bym się nie stresował.

Torf to Sphagnum.

Odnośnik do odpowiedzi

Tez posadzilem rosiczke nitkowata i mucholowke ze 2-3 tygodnie temu. mucholowka juz kielkuje a rosiczki nie widac w tym torfie, nawet nasion <_< . tam gdzie byly nasiona rosiczki pojawily sie biale plamy tak jakby plesn ale tego nie moge stwierdzic na 100%. pozyjemy zobaczymy co z tej rosiczki wyrosnie. pewnie mucholowka :huh:

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Wracając do tematu... kupiłem nasionka drosera capensis alba na allegro no i również czekam az wykiełkują. W jednej doniczce pojawił się mały (kilka mm) pręcik z czarną kropką pochyloną ku dołowi (grubosci nitki) Czy to może być moja upragniona roślinka? Może ktoś napisać jak one wyglądają gdy kiełkują? Może jakieś fotki? :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Wracając do tematu... kupiłem nasionka drosera capensis alba na allegro no i również czekam az wykiełkują. W jednej doniczce pojawił się mały (kilka mm) pręcik z czarną kropką pochyloną ku dołowi (grubosci nitki) Czy to może być moja upragniona roślinka? Może ktoś napisać jak one wyglądają gdy kiełkują? Może jakieś fotki? :)

Też kupiłem nasionka tej rośliny na allegro.Czekam na wysyłkę nasion. Czy Ty kupiłeś nasiona na tej aukcji czy u kogoś innego http://www.allegro.pl/item1036133232_min_2...lba_gratis.html . Jeżeli u niego to napisz Czy ci już jakieś wyrosły. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.