michalw Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 Witam. 2 lub 3 tygodnie temu wysiałem nasionka Capensis i Spatulata, podlewam co 2 dni (tak samo robię z muchołówką, czy to dobrze?) Stoją na parapecie na południowym oknie, nad grzejnikiem więc mają i ciepło i słońca sporo. Ale nic się tam nie dzieje! Czekać? Wspomóc je czymś? Np. lampką, czy coś? A, i jeszcze jedno pytanie. Co zrobić żeby zapobiegać gniciu torfu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 Zastanowiłbym się czy podłoże to jest kwaśny torf, ale nawet na jakiś ziemiach torfowych nasiona mogą skiełkować, tylko zawsze padną. Ogólnie 2-3 tyg. to nie tragedia. Nasiona mogą zacząć wschodzić po miesiącu, jeżeli nie są świeże, a nawet dwóch. Także jeszcze bym się nie stresował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalw Napisano 12 Marca 2010 Autor Share Napisano 12 Marca 2010 Zastanowiłbym się czy podłoże to jest kwaśny torf, ale nawet na jakiś ziemiach torfowych nasiona mogą skiełkować, tylko zawsze padną. Ogólnie 2-3 tyg. to nie tragedia. Nasiona mogą zacząć wschodzić po miesiącu, jeżeli nie są świeże, a nawet dwóch. Także jeszcze bym się nie stresował. Torf to Sphagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 moje kiełkowały prawie 2 miesiące, w torfie cały czas mokrym, możesz przykryć doniczki folia i porobić małe dziurki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b166er Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Tez posadzilem rosiczke nitkowata i mucholowke ze 2-3 tygodnie temu. mucholowka juz kielkuje a rosiczki nie widac w tym torfie, nawet nasion . tam gdzie byly nasiona rosiczki pojawily sie biale plamy tak jakby plesn ale tego nie moge stwierdzic na 100%. pozyjemy zobaczymy co z tej rosiczki wyrosnie. pewnie mucholowka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 Torf to Sphagnum. Torf powstaje z torfowca ale nim nie jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalw Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 Torf powstaje z torfowca ale nim nie jest Nie czepiajmy się szczegółów. Dobrze wiesz co miałem na myśli... A rosiczki już kiełkują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawela Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Wracając do tematu... kupiłem nasionka drosera capensis alba na allegro no i również czekam az wykiełkują. W jednej doniczce pojawił się mały (kilka mm) pręcik z czarną kropką pochyloną ku dołowi (grubosci nitki) Czy to może być moja upragniona roślinka? Może ktoś napisać jak one wyglądają gdy kiełkują? Może jakieś fotki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Spokojnie, cierpliwości. Na pewno Ci wszystko wyrośnie. Ja też czekałem, martwiłem się, a w tym momencie w doniczkach mam ponad 100 kilku milimetrowych, zielonych główek. Życzę powodzenia. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawela Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 No właśnie... hehe. Po dniu albo 2 dniach zobaczyłem mnóstwo zielonych kropeczek. Mimo iż nadal mają około 1mm to u niektórych już widać małe listki. Cierpliwość się opłaca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Wracając do tematu... kupiłem nasionka drosera capensis alba na allegro no i również czekam az wykiełkują. W jednej doniczce pojawił się mały (kilka mm) pręcik z czarną kropką pochyloną ku dołowi (grubosci nitki) Czy to może być moja upragniona roślinka? Może ktoś napisać jak one wyglądają gdy kiełkują? Może jakieś fotki? Też kupiłem nasionka tej rośliny na allegro.Czekam na wysyłkę nasion. Czy Ty kupiłeś nasiona na tej aukcji czy u kogoś innego http://www.allegro.pl/item1036133232_min_2...lba_gratis.html . Jeżeli u niego to napisz Czy ci już jakieś wyrosły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roska Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Cierpliwości ludzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi