Skocz do zawartości

Filtr RO i problemy :)

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ze wszystkim w moim życiu muszą być problemy :( dzisiejszy to filtr RO

Wszystko podłączone ale uzyskuje jedynieściek. Ani kropli "dobrej" wody. Ciśnienie 2-2,1 bar więc nie jest źle. Więc co jest !?!

Czy przy nawet kiepskim ciśnieniu nie powinno pojawić się troche wody :) ewentualnie jak długo trzeba czekać ?

Czy po zamontowaniu waszych RO od razu płynie "dobra" woda ?

Odnośnik do odpowiedzi

A jak długo czekasz? Przy pierwszym uruchomieniu "dobra" woda zaczyna lecieć nieco później niż ściek ale teraz trudno mi opisać jak długo to było. Później też jest chwilowe opóźnienie ale tylko chwilowe. Jaki masz filtr? Wszystko chyba podłączone jak należy.

Odnośnik do odpowiedzi

Czysta woda powinna lecieć z opóźnieniem ale to kilka - kilkadziesiąt sekund. Coś mi się wydaje, że do niego jest za niskie ciśnienie. Podaj jeszcze oznaczenie restryktora na wylocie odpadu. Jak szybko wypływa odpad (w jakim czasie uzbierałeś te 30l)?

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli opór ma. Nie wiem czy na tych trzech przed filtrach nie traci ciśnienia. Wyciągnij wkłady z tych trzech przed filtrów albo przynajmniej z drugiego i trzeciego. Zobacz co wówczas będzie. Osmoza nie zatka się tak szybko.

Jeszcze jedno. Płukałeś przedfiltry przed podłączeniem do osmozy? Sativ pisał, że u niego nie było potrzeby. U mnie jakieś pół minuty leciał pył węglowy z filtra węglowego (gdybym puścił od razu zapchał bym osmozę).

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby nie leciał syf z nowego prefiltra.

W jakiej kolejności masz prefiltry? Jeśli sedymentacyjny -> węgiel -> sedymentacyjny to pewnie trzeci zapchał się węglem ratując membranę. Jeśli węglowy jest na końcu to może upuść trochę wody z pojemnika z membraną od strony prefiltrów, jeśli będzie czarna to prawdopodobnie membrana do wymiany.

Jeśli membrana się zapchała to filtr powinien był działać przez krótką chwilę na samym początku.

Jest jeszcze inna nadzieja. Niektóre membrany przed zamontowaniem trzeba moczyć w czystej wodzie około 2 godziny jeśli tego nie zrobiłeś to może dlatego nie działa.

EDIT: Doczytałem na aukcji, węglowy powinien być jako trzeci, a membrana to Osmonics USA czyli wymaga moczenia przed użyciem.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wam za pomysły i porady. Z prefiltrami czy bez ciśnienie nie wiele się zmienia ale i tak to nic nie dało. Na początku jak podłączyłem nie poszła woda zapylona pyłem węglowym, prefiltry też czyste ... membrane moczyłem 3 godziny i dalej nic, wygląda na to że chyba po prostu jest za małe ciśnienie, no ale nie różni się aż tak od tego które pisze w instrukcji więc myślałem że chociaż troche poleci wody a tu nadal nic ... tak więc może jednak potrzebna będzie pompka :( ale poczekam jeszcze na to co mi odpiszą ci co to sprzedają :(

Odnośnik do odpowiedzi

Silniejszy restryktor może spowodować "przebicie" membrany i wodę o gorszych parametrach. Chociaż w tym akurat przypadku może nie ma takiej obawy.

Swoją droga ja też mam niskie ciśnienie i woda naprawdę kapie - 5 litrów w jakieś 30-40min. Tyle, że to na filtrze mniejszym tzn. nie kubełkowym tylko z pre filtrami liniowymi. Druga sprawa, że mam membranę 100 co może tez mieć swoje znaczenie.

Rzeczywiście dobrze poczekać na odpowiedź od sprzedawcy.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam dość niskie ciśnienie wody, na które wiecznie psioczę, choć ciężko mi stwierdzić ile to barów :) Na membranie 50 GPD w filtrze liniowym mam 5-litrowy baniak w 70 minut. Ale woda leci od razu, jedynie trzeba było najpierw przepłukać osobno filtry, a potem jeszcze kilkadziesiąt litrów przelać przez cały zestaw, żeby przepłukać membranę i żeby woda była czysta.

Dlatego dziwi mnie jak niskie może być ciśnienie wody, że filtr w ogóle nie zadziałał...

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli woda tylko opłukuje membranę, bo ciśnienie jest za słabe to silniejszy restryktor może je podnieść do wymaganego. Membranę faktycznie można uszkodzić kiedy ciśnienie jest dobre, a chcemy je jeszcze bardziej podnieść ;)

...ale tak jak napisałem wyżej "jeśli się okaże", niech się wypowie sprzedawca, jakie ciśnienie jest właściwe i co on sądzi o tym przypadku.

Jeśli chodzi o wydajność to faktycznie jakkolwiek niskie ciśnienie bym miał jeszcze nie zauważyłem, żeby filtr w ogóle nie działał. Czasami napełnia baniak 5l w 15 min czasami w 40 min.

EDIT: Tak mi jeszcze pomysł przyszedł do głowy... Na wyjściu czystej wody powinien być zawór zwrotny. Odkręć go i dmuchnij w kierunku przepływu, jeśli jest sprawny to powietrze przez niego przejdzie. I sprawdź czy go nie zamontowali odwrotnie (jeśli w ogóle się tak da). Jeszcze możesz się upewnić, że restryktor jest na właściwym wężyku (na odpadowym).

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Filtr działa i myśle że dość dobrze. Oto dane jakie udało mi się zebrać i ustalić :

Ciśnienie jakie uzyskuje z pompą to 7,5 -7,8 bar bez niej było 2,2 bar

Przy takim ciśnieniu uzyskuje w ciągu 5 min 5,5 kg brudnej wody i 2,8 kg czystej wody co daje efektywność ponad 50% co myśle jest bardzo wysoka efektywność.

Woda po przejściu przez 2 prefiltry założone za licznikiem wody dają takie parametry wody :

ph 8,5 alkaiczność 250 twardość 425

Woda po przejści przez 5 prefiltrów (2 na róże 3 bezpośrednio przed membraną) i membranie 75 :

ph 7,5 alkaiczność 180 twardość 250

prefiltry :

1. sznurkowy

2. jakiś

3. 5 micro

4. węglowy

5. 1 micro

-> zdecydowałem się na pompe bo przedewszystkim filtr z 3 prefiltrami nie chciał działać na tak niskim cisnieniu, dodatkowo pompa będzie wykorzystana do zraszania.

z ciekawostek to woda po przejściu juz przez 2 pre filtry traci całkowicie chlor i metal, papierki nie wskazały ich obecności.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.