aldona Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 (edytowane) Witam was bardzo serdecznie jestem tu nowa i posiadam od roku muchołowke amerykańska ta zima była dla mnie jak i dla mojej rosliny pierwszym zimowaniem, rosline zimowałam w piwnicy przy małym dostepie do swiatła ,piwnica posiada okienko. Muchołowka jest juz na zachodnim parapecie w moim mieszkaniu ale mam pewne zmartwienie co do mojej rosliny otóż liście z tamtego rogu zdziczały poskręcały sie a półapki sa nie wielkie to samo dzieje sie z nowo wypuszczonymi liścmi co jest powodem takiego przyrostu bardzo prosze o pomoc Edytowane 14 Marca 2010 przez aldona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 (edytowane) A nie ma ona za sucho? wygląda jak by więdła i dostała jakiegoś porażenia. Nie zamroziłaś jej podczas zimowania? Zachodni parapet też nie oferuje dużej ilości światła, przestaw na S albo doświetlaj. Edytowane 14 Marca 2010 przez Szumas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Czasami po zimowaniu rosną takie krzywe liście. Przemrożenie wygląda inaczej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 za mało światła według mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Zdecydowanie za mało światła, stąd taki pokrój rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldona Napisano 14 Marca 2010 Autor Share Napisano 14 Marca 2010 napewno nie ma za sucho bo stoi w wodzie przymrożenie to tez nie jest bo tam gdzie ja trzymałam nie ma mrozu, a czy z biegiem czasu gdy światła będzie coraz wiecej zacznie mi ona normalnie rosnąć ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 myślę że tak, jak zaczną puszczać nowe dobre liście to te pokiereszowane możesz stopniowo ucinać aby młode miały więcej światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Młode liście rosną ze środka rośliny i zakryją stare, a nie na odwrót. Nie musisz tych krzywych później obcinać, chyba że bardzo Ci się nie podobają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Nie obcinaj tych liści, a gdy wiosna przyjdzie na dobre to wystaw roślinę na zewnątrz jeśli możesz, najlepiej w miejsce o wystawie południowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi