Skocz do zawartości

żółkną liście

kamilsdz

Rekomendowane odpowiedzi

Żółknięcie roślin opanowałem. Teraz mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne, że roślinka na dole jest czarna ( gnije? )? Wygląda to mnie więcej tak jak tu:

mirandacuttingrs.jpg

z tym że górna część rośliny u mnie wygląda OK

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

Dzisiaj zakupiłem sobie torf dla storczyków oto jego właściwości:

pH - 5,0 - 6,0

zasolenie g KCL 0,8-1,5

azot 150-350mg/l

fosfor 100-200 mg/l

potas 150-350mg/l

Skład: Torf wysoki, przekompostowana kora sosnowa, HUMOSTIL, nawóz NPK, keramzyt, perlit.

Czy mogę posadzić swoją ventratę w tym torfie? Czy muszę dodawać do niego keramzytu skoro już go ma sam w sobie? Drugie pytanie chciałbym oddzielić od niego dwie sadzonki, tylko jak to zrobć po prostu odciąć i wsadzić do torfu, czy mogę je zostawić w starej ziemi?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez Fendi
Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

Dzisiaj zakupiłem sobie torf dla storczyków oto jego właściwości:

pH - 5,0 - 6,0

zasolenie g KCL 0,8-1,5

azot 150-350mg/l

fosfor 100-200 mg/l

potas 150-350mg/l

Skład: Torf wysoki, przekompostowana kora sosnowa, HUMOSTIL, nawóz NPK, keramzyt, perlit.

Czy mogę posadzić swoją ventratę w tym torfie? Czy muszę dodawać do niego keramzytu skoro już go ma sam w sobie? Drugie pytanie chciałbym oddzielić od niego dwie sadzonki, tylko jak to zrobć po prostu odciąć i wsadzić do torfu, czy mogę je zostawić w starej ziemi?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

nie ten torf jest z nawozem

kamilsdz-jak będziesz co chwile wyciągał rośline to życze powodzenia w ukorzenianiu

Edytowane przez michcup
Odnośnik do odpowiedzi

kamilsdz-jak będziesz co chwile wyciągał rośline to życze powodzenia w ukorzenianiu

Raz wyciągnąłem. Roślina wypuszcza już pierwsze korzonki jeśli można to tak nazwać, a już myślałem że nic z niej nie będzie.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.