kamilsdz Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 Żółknięcie roślin opanowałem. Teraz mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne, że roślinka na dole jest czarna ( gnije? )? Wygląda to mnie więcej tak jak tu: z tym że górna część rośliny u mnie wygląda OK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam serdecznie, Dzisiaj zakupiłem sobie torf dla storczyków oto jego właściwości: pH - 5,0 - 6,0 zasolenie g KCL 0,8-1,5 azot 150-350mg/l fosfor 100-200 mg/l potas 150-350mg/l Skład: Torf wysoki, przekompostowana kora sosnowa, HUMOSTIL, nawóz NPK, keramzyt, perlit. Czy mogę posadzić swoją ventratę w tym torfie? Czy muszę dodawać do niego keramzytu skoro już go ma sam w sobie? Drugie pytanie chciałbym oddzielić od niego dwie sadzonki, tylko jak to zrobć po prostu odciąć i wsadzić do torfu, czy mogę je zostawić w starej ziemi? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez Fendi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam serdecznie, Dzisiaj zakupiłem sobie torf dla storczyków oto jego właściwości: pH - 5,0 - 6,0 zasolenie g KCL 0,8-1,5 azot 150-350mg/l fosfor 100-200 mg/l potas 150-350mg/l Skład: Torf wysoki, przekompostowana kora sosnowa, HUMOSTIL, nawóz NPK, keramzyt, perlit. Czy mogę posadzić swoją ventratę w tym torfie? Czy muszę dodawać do niego keramzytu skoro już go ma sam w sobie? Drugie pytanie chciałbym oddzielić od niego dwie sadzonki, tylko jak to zrobć po prostu odciąć i wsadzić do torfu, czy mogę je zostawić w starej ziemi? Z góry dziękuję za odpowiedź. nie ten torf jest z nawozem kamilsdz-jak będziesz co chwile wyciągał rośline to życze powodzenia w ukorzenianiu Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez michcup Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Czyli co teraz? Tam nie było torfu bez nawozu. Rozumiem, że ten torf zabije moją roślinkę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 tak to nie jest w ogóle torf tylko podłoże na bazie torfu czyli się nie nadaje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Hmm trochę to dziwne bo pisało Torfmix plus: podłoże do storczyków Ehhh szkoda, że tego nie zauważyłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilsdz Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2010 kamilsdz-jak będziesz co chwile wyciągał rośline to życze powodzenia w ukorzenianiu Raz wyciągnąłem. Roślina wypuszcza już pierwsze korzonki jeśli można to tak nazwać, a już myślałem że nic z niej nie będzie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Co do mojego problemu to coś mi się wydaję, że przesuszyłem mojego dzbanecznika Ponieważ spora część liści uschnęła Jak można temu zaradzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi