msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Witam mam 3 saracenie i 2 chyba dziwnie rosną tak mi się wydaje oto perwsza: a to druga: tak mają rosnąć czy może za mało światła albo czegoś innego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 całkowicie niedoświetlone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 A jeśli dodam jeszcze jeden komplet świetlówek? albo zmienić na kakieś inne mocniejsze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 a jakie są teraz?? może lepiej po prostu wystawić na pole Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 2 świetlówki jedna OSRAM FLUORA 18W/77 a druga OSRAM ACTIV daylight 18W/840 na pole nie dam bo nie mam jak a hdy dałem na południowy parapet to zaczęły usychać i sie przypalać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 dawaj od razu na południowy parapet po przypalają się ale potem będą znacznie lepiej wyglądać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 problem w tym ze nie nie mam dostepu do południowego parapetu musze doświetlać sztucznie moze zmienić na inne świetlówki i dać ich wiecej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 nie mając dostępu do naturalnego światła nie masz co myśleć o hodowli kapturnic wszystkie owadożery dadzą rade pod sztucznym tylko nie kapturnice Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 nie pocieszyłeś mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Niestety, kapturnice zimą powinny być w stanie spoczynku, m.in. właśnie z powodu małej ilości światła. Wtedy normalne jest że marnieją. A od wiosny powinny stać albo na dworze albo na południowym lub chociaż wschodnim oknie. Pod sztucznym oświetleniem ciężko jest je w dobrym stanie utrzymać, gdyż są to wybitnie światłolubne rośliny. Bez światła będą rosły słabo i puszczały zdeformowane liście. Może jakbyś następne 2x18W dołożył to coś by dało, ale ręki sobie uciąć nie dam, czy i tak nie będzie mało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 (edytowane) Nie ma opcji, żeby kapturnica rosła Ci pod sztucznym oświetleniem, zapomnij! ps. najpierw mówisz, że dałeś na południowy parapet i Ci się przypalały, potem, że nie masz do niego dostępu.ocb? Edytowane 31 Marca 2010 przez masiol90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 (...) na pole nie dam bo nie mam jak a hdy dałem na południowy parapet to zaczęły usychać i sie przypalać Nie ma takiej opcji, żeby przepalić kapturnice. One w naturze rosną na nieosłoniętych mokradłach, często w 40sto stopniowym upale i mają się świetnie. Jeśli topie schły na parapecie to znaczy, że za mało wody im lałeś. I powtórzę po raz n-ty to co inni napisali: kapturnice nie będą prawidłowo rosły pod sztucznym światłem. 2 lata temu, późną jesienią dostałem mała, przesuszoną i ogólnie w bardzo złym stanie S. purpurea. Nie zimowałem jej wtedy, żeby trochę doszła do siebie. Do stycznia rosła pod 2x18W razem z innymi niezimującymi owadożerami potem do połowy marca 4x18W. Wybarwiła się na czerwono (a to akurat ciekawostka ) ale ciągle puszczała zdeformowane liście. Wiosną wystarczyły 2 tygodnie na balkonie, żeby pojawił się pierwszy zdrowy liść. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi