Skocz do zawartości

Czy tak ma rosnąć czy jest coś nie tak

msmichalms

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, kapturnice zimą powinny być w stanie spoczynku, m.in. właśnie z powodu małej ilości światła. Wtedy normalne jest że marnieją. A od wiosny powinny stać albo na dworze albo na południowym lub chociaż wschodnim oknie.

Pod sztucznym oświetleniem ciężko jest je w dobrym stanie utrzymać, gdyż są to wybitnie światłolubne rośliny. Bez światła będą rosły słabo i puszczały zdeformowane liście. Może jakbyś następne 2x18W dołożył to coś by dało, ale ręki sobie uciąć nie dam, czy i tak nie będzie mało :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma opcji, żeby kapturnica rosła Ci pod sztucznym oświetleniem, zapomnij!

ps. najpierw mówisz, że dałeś na południowy parapet i Ci się przypalały, potem, że nie masz do niego dostępu.ocb?

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

(...)

na pole nie dam bo nie mam jak a hdy dałem na południowy parapet to zaczęły usychać i sie przypalać

Nie ma takiej opcji, żeby przepalić kapturnice. One w naturze rosną na nieosłoniętych mokradłach, często w 40sto stopniowym upale i mają się świetnie. Jeśli topie schły na parapecie to znaczy, że za mało wody im lałeś.

I powtórzę po raz n-ty to co inni napisali: kapturnice nie będą prawidłowo rosły pod sztucznym światłem. 2 lata temu, późną jesienią dostałem mała, przesuszoną i ogólnie w bardzo złym stanie S. purpurea. Nie zimowałem jej wtedy, żeby trochę doszła do siebie. Do stycznia rosła pod 2x18W razem z innymi niezimującymi owadożerami potem do połowy marca 4x18W. Wybarwiła się na czerwono (a to akurat ciekawostka :P) ale ciągle puszczała zdeformowane liście. Wiosną wystarczyły 2 tygodnie na balkonie, żeby pojawił się pierwszy zdrowy liść.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.