michcup Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 takie sobie terra wymiary 60x50x30(dłxwysxsze) oświetlenie 2x24W T5 Sylvania Grolux 8500K Sylvania Luxline Plus 6000K a to specjalny radiator do odprowadzania ciepła od świetlówek ogólnie nie zależy mi na wyglądzie i wcale się nie staram żeby ładnie wyglądało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Niezły radiator na długo ta wysokość nie wystarczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 A jakie dzbanuskzi tam trzymasz? A radiator super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Nepenthes ventricosa x maxima Nepenthes x 'hookeriana' Nepenthes sanguinea Nepenthes alba Nepenthes spectabilis x aristolochioides Nepenthes vogelii Nepenthes truncata aha no i chłodzenie jeszcze w planach na ten rok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Kalkuluje Ci się robić chłodzenie w tak małym terra, ja na twoim miejscu pomyślałbym o czymś większym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Zgadzam się z Peptonem - jeśli masz możliwość to wynieś je do piwnicy albo jakiej komórki gdzie jest chłodniej ale to już twoja ja sprawa. Jak dla mnie to opłaca się robić chłodzenie tylko w dużym terra gdy wiesz, że za rok nie będzie za małe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Ale niekoniecznie. Małe terra pobiera mniej prądu. Do takiego małego można zamontować ogniwa Peltiera. Koszt jednego ogniwa(allegro) to koszt 20-30zł. Lodówka jest znacznie droższa oraz pobiera więcej prądu czego skutkiem jest droższa eksploatacja terra. 2x24=48W lodówka do małego terra ok 50W lodówka do dużego terra ok 100-300W Troche rachunek będzie wyższy A zanim zamontujesz poprawne chłodzenie to na allegro możesz kupić wkłady chłodzące. Niektóre są bardzo dobre oraz bardzo długo trzymają zimno. Na dłuższą metę oczywiście to się nie sprawdzi ale Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2010 co do wielkości w planach jest większe ale pieniądze za to nie są stracone bo i tak będzie mi ono jeszcze potrzebne co do chłodzenia to miałem możliwość zdobycia za darmo ogniwa peltiera zasilacz miałem w domu radiator też i jakimś cudem chłodzenie wodne też od początku wiedziałem że nic z tego nie będzie ale spróbować by mi nie zaszkodziło w końcu za darmo przy chłodzeniu wodnym strony ciepłej ogniwa temp powietrza wydmuchiwanego z radiatora strony zimnej wyniosła około 15*C spadek w terra bez żadnej izolacji wyniósł około 2,5-3*C w ciągu ponad godziny potem już nic nie spadało ale wątpię żeby izolacja aż tyle pomogła wkłady jak dla mnie nawet najbardziej wydajne nic nie warte bo muszę je wymieniać codziennie mała lodówka najlepsze rozwiązanie chyba bo pod terra mam szafkę gdzie by można umieścić lodówkę reszta podobnie jak u maklerwa tyle że płyn chłodzący w lodówce tyle że o koszty się tak nie martwię jak o średniowiecznych rodziców którym będzie przeszkadzać głos lodówki ale to kwestia czasu żeby przestało przeszkadzać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Kwietnia 2010 Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Jeśli chodzi o chłodznie to przy małym palaudarium osobiście zrobiłbym chłodzenie ale właśnie na ogniwie peltiera. Z tym że wybrał bym raczej inne rośliny niż dzbanki, czyli helki lub pływacze ladowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi