Skocz do zawartości

terra dla dzbaneczników

Rekomendowane odpowiedzi

takie sobie terra

wymiary 60x50x30(dłxwysxsze)

oświetlenie 2x24W T5

Sylvania Grolux 8500K

Sylvania Luxline Plus 6000K

thumb_Obraz_016.jpg

thumb_Obraz_018.jpg

a to specjalny radiator do odprowadzania ciepła od świetlówek :D

thumb_Obraz_022.jpg

ogólnie nie zależy mi na wyglądzie i wcale się nie staram żeby ładnie wyglądało

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Peptonem - jeśli masz możliwość to wynieś je do piwnicy albo jakiej komórki gdzie jest chłodniej ale to już twoja ja sprawa. Jak dla mnie to opłaca się robić chłodzenie tylko w dużym terra gdy wiesz, że za rok nie będzie za małe.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niekoniecznie.

Małe terra pobiera mniej prądu.

Do takiego małego można zamontować ogniwa Peltiera.

Koszt jednego ogniwa(allegro) to koszt 20-30zł.

Lodówka jest znacznie droższa oraz pobiera więcej prądu czego skutkiem jest droższa eksploatacja terra.

2x24=48W

lodówka do małego terra ok 50W

lodówka do dużego terra ok 100-300W

Troche rachunek będzie wyższy :D

A zanim zamontujesz poprawne chłodzenie to na allegro możesz kupić wkłady chłodzące.

Niektóre są bardzo dobre oraz bardzo długo trzymają zimno.

Na dłuższą metę oczywiście to się nie sprawdzi ale :D

Odnośnik do odpowiedzi

co do wielkości w planach jest większe ale pieniądze za to nie są stracone bo i tak będzie mi ono jeszcze potrzebne

co do chłodzenia to miałem możliwość zdobycia za darmo ogniwa peltiera zasilacz miałem w domu radiator też i jakimś cudem chłodzenie wodne też od początku wiedziałem że nic z tego nie będzie ale spróbować by mi nie zaszkodziło w końcu za darmo przy chłodzeniu wodnym strony ciepłej ogniwa temp powietrza wydmuchiwanego z radiatora strony zimnej wyniosła około 15*C

spadek w terra bez żadnej izolacji wyniósł około 2,5-3*C w ciągu ponad godziny potem już nic nie spadało ale wątpię żeby izolacja aż tyle pomogła

wkłady jak dla mnie nawet najbardziej wydajne nic nie warte bo muszę je wymieniać codziennie

mała lodówka najlepsze rozwiązanie chyba bo pod terra mam szafkę gdzie by można umieścić lodówkę reszta podobnie jak u maklerwa tyle że płyn chłodzący w lodówce tyle że o koszty się tak nie martwię jak o średniowiecznych rodziców którym będzie przeszkadzać głos lodówki ale to kwestia czasu żeby przestało przeszkadzać :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o chłodznie to przy małym palaudarium osobiście zrobiłbym chłodzenie ale właśnie na ogniwie peltiera. Z tym że wybrał bym raczej inne rośliny niż dzbanki, czyli helki lub pływacze ladowe :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.