Skocz do zawartości

Światło w terrarium - wewnątrz vs. na zewnątrz

ArturP

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wyszukałem to chyba konkretnie takiego tematu nie było.

Sam posiadam terra - 100x60x50 i 2*39W T9 - philips aquarelle + daylight do tego odbłyśniki.

Przy tym zestawiku troszkę w środku się grzeje, gdy chodzą 14h.

Jak to wygląda u was?

Ja sam mam je wewnątrz, ale myślę nad wyłożeniem ich na górną szybę. Wolałbym, żeby w środku nie grzało się tak jak do tej pory.

Terra jest niskie, więc nie powinno roślinom brakować światła.

Czekam na rady i rozwiązania. :)

Odnośnik do odpowiedzi

1. Terrarium 120x40x60 (sz. x dł. x wys), w środku 2x38W T8. Temperatura pod świetlówkami - ok. 25 stopni.

2. Terrarium 60x40x80 (sz. x dł. x wys), na zewnątrz 3x24W T5 przykryte lustrem. Świetlówki nie podnoszą temperatury w znaczący sposób.

Temperatura w pokoju ok. 19-20 stopni.

Wszystkie temperatury w terrariach oczywiście przy braku słońca.

Przy rozproszonym słońcu i świetlówkach: w Terra 1 - ok. 27-29 stopni, w Terra 2 - ok. 24-26 stopni.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bez słońca jest 30* w środku, temp w pokoju 24 - 25*. Rano mniej, bo na noc uchylam lekko okno..

To 30* jest raczej stałe, bo do pokoju nie dociera światło słoneczne. Rośliny świetnie dają radę na samych świetlówkach, nawet się niektóre na początku przypaliły..

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie oba oświetlenia poza terra :) co do temperatur to :

Palaudarium dla dzbaneczników nizinnych i pośrednich : 90*85*55

dzień - 25

noc - 18

Oświetlenie 4*T5(24w) (od 2010):

1. 2*Nvara Daylight 24W 6000K 1600lm Ra 80

2. Sylvania Gro-Lux 24W 8500K

3. Narva Bio-Vital 24W 5800K 1350lm Ra min 90 max 100

Palaudarium dla dzbaneczników górskich : 100*85*55

dzień - 25

noc - 10 (chłodzenie)

Oświetlenie 4*T5(24w):

1. Nvara Daylight 24W 6000K 1600lm Ra 80

2. Sylvania Gro-Lux 24W 8500K

3. Narva Bio-Vital 24W 5800K 1350lm Ra min 90 max 100

4. Philips Master 24W 6500K 1650lm Ra 80

Oba palaudaria sa bez besposredniego dostepu słońca.

Stare zdjęcia ale tak to wyglądało jakiś czas temu.

20299fed528ccdc4m.jpg affda89bd076e54fm.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego do czego to terra.

Nie napisałeś jakie rośliny w nim trzymasz/ chcesz trzymać. Jeśli dzbanki górskie lub helki- latem większość w najlepszym przypadku zatrzyma wzrost.

Ja oświetlenia dla górskich mam dwa razy tyle co Ty - 4 x 39 W, ale i terra trochę większe (120 x 60 x 50) i grzeje mi do 30 stopni w upały. Tylko, że ja mam to w zimnej piwnicy. To u Ciebie latem będzie pewnie i 35 stopni. A to są warunki dobre dla nizinnych. I to raczej górna granica.

Dlatego spróbuj z tym oświetleniem na zewnątrz i obserwuj rośliny jak się zachowują.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już swoje wyciągnąłem poza terra, jak ostatni mierzyłem koło godz. 22 - świeciło się od 7 to było i ponad 35, ale brałem poprawkę na kiepski termometr. Trzymam nizinne i rosiczki lasów deszczowych. Teraz jest znacznie lepiej, dlatego ja polecam opcję światło poza terra. Moje świetlówki grzeją się niemiłosiernie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.