Mateusz Rybak Napisano 19 Stycznia 2006 Share Napisano 19 Stycznia 2006 potrzebuje pomocy moje gemmae które niedawno wysiałem i nawet ładnie jak namnie wyrosły zaczynają padac najpierw robią się ciemniejsze ich liście niesą normalne same ogonki bez płapek a na niektórych jest "coś" podonego do wytrąconych na rosline soli lecz sole niesą to napewno bo roślinki podlewane są woda destylowaną mam pytanie czy to jakaś choroba ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 19 Stycznia 2006 Share Napisano 19 Stycznia 2006 Zdjecie i dokladne opisanie warunkow hodowli pomoze nam w dokladniejszy sposob ocenic sytuacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 19 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2006 hym ze zdjęciem to moga być duże problemy bo to strasznie małe a hodowla no cóż trzyma je na parapecie o ponoć nielubią wysokiej wilgotności niesą doświetlane,podlewam wodą destylowana zdjęcia się chyba niepokażą choć bde robił co tylko będę mógł żeby uje sfocic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 19 Stycznia 2006 Share Napisano 19 Stycznia 2006 Najwidoczniej problemem jest zbyt mała ilość światła. Gemmae potrzebują go dużo szczególnie w początkowej fazie wzrostu. Wilgotnośc nie ma większego znaczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 19 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2006 ok dzięki za pomoc zobacze co da się zrobic z nimi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husytka Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 pozwole się nie zgodzic co do tego, że wilgotność nie jest istotna, bo moim zdaniem jest drugą istotną rzeczą po ilości światła, aby wyrosły nam z gemmae zdrowe rośliny, potrzebny jest długi okres oświetlania roślin ok. 12h oraz wilgotność utrzymana w granicach 75-80%, oczywiście przy zapewnieniu dobrej wentylacji, z doświadczenia wiem, że rośliny hodowane z gemmae w takich warunkach, owocują lepszym wzrostem w późniejszym okresie, są też mniej podatne na choroby Co do problemu to myslę, że po prostu wkradła Ci się pleśń, co spowodowane jest albo złą jakościa podłoża, bądź małym przepływem powietrza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 21 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2006 torf jest dobrej jakości bo u innych roslin mi nieplesnieje a te problemy pojawiły się w momencie kiedy podniosłem roślinkom wilgotność a światło no cóż ciężko ale problem wystepuje tylko na dichrosepali i scorpoidesi a inne obok rosną dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husytka Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 zmiana wilgotności przy braku światła skazuje od razu roślinki na śmierć, w takim razie proponuję zamontować oświetlenie i doświetlać, w przeciwnym razie możesz porzegnać się z nowymi roślinkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 ...potrzebny jest długi okres oświetlania roślin ok. 12h oraz wilgotność utrzymana w granicach 75-80%, oczywiście przy zapewnieniu dobrej wentylacji.. Taka wilgotnosc tak, ale tylko do kiełkowania, do rozwoju roslin doroslych taka wilgotnosc jest niewskazana. Rosliny zdecydowanie lepiej rosna w warunkach "parapetowych". U nas na wiosne i lato wiele z nich jest na zewnatrz i na jesien nie nadarzamy ze zbieraniem gemmae.Rosliny, ktore rosly pod mocnymi swietlowkami ,ale w pomieszczeniu, gdzie trzymamy dzbaneczniki, wytworzyly zaledwie kilka gemmae i mialy mniej cieczy na lisciach. Wyzszej wilgotnosci nie znosi np d.citrina i d.pycnoblasta. I w tym wypadku podstawa to swiatlo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husytka Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 heh trudno tu cokolwiek dyskutować, brak światła jest główną przyczyną... co do gemmae, to w dużych ilościach tworzą się z powodu niekorzystnych warunków w celu przedłużenia żywotności gatunku, waszą postawę rozumiem bo nastawiacie się na sprzedaż, pasjonata jednak woli takie eksperymenty robić raz na jakiś czas, w celu powiększenia kolekcji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Zgadza sie, dlatego na jesien aby otrzymac gemmae nalezy zmniejszyc wilgotnosc podloza, a w przypadku kilku gatunkow niemalze je przesuszyc. Doradzilismy jak uzyskac go wiecej, wiec nie chodzi tu o zwiekszenie sprzedazy ,a wlasnie o zwiekszenie kolekcji przez uzyskanie wiekszej ilosci gemmae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugstraps Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Mateusz: Objawy ktore opisujesz sa zwiazane z niska wilgotnosci. Nie wiem skad sie wziela obiegowa opinia ze gemmae pigmejek nie potrzebuja wysokiej wilgotnosci, jest to kompletna bzdura. Jesli ma ktos troche zaciecia to sprawdzi jakie warunki panuja w poludniowej australii podczas zimy (czyli czerwiec-lipiec). Zazwyczaj wilgotnosc wynosi tam okolo 60-70% i jest spora ilosc opadow, co oznacza ze tuz przy gruncie utrzymuje sie wilgotnosc na poziomie 70-90% i takiej wilgotnosci wymagaja gemmae do kielkowania. Jesli chodzi o swiatlo to tez ciekawa sprawa, bo gemmae stanowi rezerwuar zwiazkow odrzywczych dla rosliny i jest w stanie kielkowac nawet po ciemku. Tak wiec ilosc swiatla na poziomie 10-12 godz dziennie jest wystaraczajaca zeby uzyskac zdrowe rosliny i nie nalezy przesadzac z dlugoscia oswietlania pigmejek zima, gdyz caly ich cykl zyciowy jest uzalezniony od dlugosci "dnia". Jesli chodzi o uzyskanie duzej ilosci gemmae w przypadku hodowli pod lampami , to nie wiem zupelnie w czym problem u mnie pojedyncza D.scorpioides wytwarza od 60-100 gemmae. Przyznam ze nie bardzo wiem skad sie wzial poglad ze pigmejki wytworza duzo gemmae jak beda narazone na stres, z mojego doswiadczenia wynika ze jest totalnie odwrotnie im spokojniej sobie rosna w optymalnych warunkach tym wiecej gemmae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 21 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2006 dziekuję za tę lawinę odpowiedzi oświeltenie i tak musze zainstalowac wilgotnośc podniose i zobaczymy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Tak do kielkowania taka wilgotnosc jest wskazana, ale przy dalszym rozwoju wysoka wilgotnosc powyzej 75% hamuje wzrost i ilosc cieczy na lisciach. Co do gemmae, to zgadza, sie. Po naszych obserwacjach stwierdzamy, ze im warunki sa bardziej stabilne i rosliny maja duzo swiatla tym wiecej gemmae. Rozdalismy okolo 3tys gemmae pulchella x nitidula i nitidula allantostigma x ericksoniae, bo nie nadazalismy ze sprzedaza, a szkoda bylo aby sie zmarnowaly. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugstraps Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Ja zazwyczaj robie tak ze doniczki z wysianymi gemmae wstawiam do mnozarki gdzie jest wilgotnosc na poziomie 80% temp ok 18C swiatlo naturalne czyli nie za wiele. W takich warunkach gemmae spedzaja ok 1 tygodnia, potem wstawiam je pod lampy ale doniczki przykryte folia tak zeby nadal zapewnic wilgotnosc ok 80% po kilku dniach jak widze ze pojawiaja sie pierwsze liscie i gemmae sie ukorzenily zaczynam powoli wycinac coraz wieksze dziury w foli i trwa to okolo 2 tygodni zanim zdejme folie zupelnie. Gatunki ktorych gemmae sa mniejsze lub bardzo "plaskie" kielkuja wolniej i wymagaja wiekszej wilgotnosci np. (D.occidentalis ssp. microscapa i w zasadzie wszystkie D.nitidula i wszystkie hybrydy tych gatunkow). Niesetety w takich warunkach trzeba bardzo uwazac na plesn, dlatego profilaktycznie stosuje Topsin, spryskuje nim powierzchnie podloza przed wysianiem gemmae (w zadnym wypadku nie pryskac na gemmae). W momwncie kiedy pigmejki zaczynaja rosnac maja u mnie wilgotnosc na poziomie 50-60%, w upalne letnie dni spada nawet do 30% i nie jest to szkodliwe jesli w nocy (co jest naturalne) podniesie sie do ok 60%. Pigmejki nie sa w stnie przetrwac dluzszego czasu w niskiej wilgotnosci, zreszta jak wszystkie rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi