radas01 Napisano 23 Stycznia 2006 Share Napisano 23 Stycznia 2006 próbowałem kilka razy rozmnożyć tłustosza z liści według instrukcji na stronie NEPENTI ale zawsze konczyło sie niepowodzeniem. I tu moje pytanie, może ktos powie jak prawidłowo to zrobic ??? pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 24 Stycznia 2006 Share Napisano 24 Stycznia 2006 Nie jest to zbyt trudne podam ci w punktach jak to zrobić: 1. Odrywasz liść, nie scinasz tylko odrywasz od rośliny macierzystej, tak żeby miał na końcu białą część. 2. Wsadzasz do ziemi (mozesz to robić pod pewnym ketem albo pionowo) 3. Możesz przykryć folią ale u mnie to nie było konieczne (rozmnażałem tak 'tine') 4. Czekasz aż pojawią sie listki (musisz sie uzbroić w cierpliwośc i nawet jak listki troche zwiędną to nic nie szkodzi u mnie jeden prawie całkowicie usechł a po paru dniach z tego miejsca wyrosła roślinka, u mnie tez trwało to jakiś miesiąc zanim listek puścił korzonki). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Najlepsze do trego są liści z zimowej rozety. jest większa szansa na zapuszczenie korzeni. A sam proces to żadna logika. Wsadzasz białą czescia liść do ziemi, musisz zapewnić wilgotność i wysoka temp i za ok. 3 tyg pojawią sie nwoe liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi