Sloma Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 Siema Tak z ciekawości? W jakich warunkach rośnie mech sphagnum(chodzi o naturalne środowisko)? Czy występuje też w polsce bo nigdy go jeszcze nie widziałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 W Polsce oczywiscie wystepuje rosnie na bardzo podmoklych terenach wrecz bagnach z wiekszym dostepem swiatla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 na każdym torfowisku i często w lasach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 10 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2010 Ostatnio jak byłem na takich bardzo podmokłych terenach to nigdzie go nie znalazłem. A bym chciał zobaczyć jak rośnie normalnie :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 A przy okazji skubnąć trochę dla siebie? hehe żart Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 10 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2010 Ten mech jest pod ochroną A żywy ma swój. Chciałbym poznać jego środowisko i wtedy bym zasadził trochę swojego( w takim samym środowisku jak roślnie tamten co znalazłem) i miałbym wtedy wystarczająco dla siebie i by ładnie rósł w naturze. Gdzie go szukać? Na środku czy przy brzegu akwenu? W stawach czy strumieniach? W wodach stojących czy może szybko płynących? W wodach czystych czy może w wodach zamulonych(brud naturalny- ziemia, lisci itp)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 W górach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 Ostatnio jak byłem na takich bardzo podmokłych terenach to nigdzie go nie znalazłem. Nie każdy podmokły teren jest torfowiskiem, ot co. A na torfowisku to może w różnych miejcach rosnąć. W górach. A na Mt. Everest najwięcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 10 Kwietnia 2010 Share Napisano 10 Kwietnia 2010 W górach. Dlatego najlepiej hodować go na ostatnich piętrach wieżowców. Co do poznawania środowiska.. Do hodowli wystarczy kuweta z wodą. Nie musisz być taki wnikliwy, nic szczególnego nie odkryjesz. Jak na torfowisku będzie brudna woda, to do podlewania mchu będziesz ją brudził? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Torfowiska, lasy. W moim regionie jest tego mnóstwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 http://2007.przyroda.katowice.pl/ostoje_mszakow.html dla slaska Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi