Skocz do zawartości

warunki dla muchołówki

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Na którym parapecie mam postawić moją muchołówkę tam gdzie świeci słońce poranne czy słońce mocne południowe. Od jakiego najlepiej miesiąca trzymać muchołówkę na balkonie. Mam jeszcze wiele pytań ale w trakcie będę dopytywał.

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam lekturkę:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...nska-t9418.html

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Dionaea-M...anie-t8786.html

Dowiesz się nie tylko to co chciałbyś wiedzieć ale jeszcze parę rzeczy o których byś nie pomyślał, a mogą zaoszczędzić ewentualnych kłopotów w hodowli.

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to pęd kwiatowy. Zdecyduj, wycinasz go i nie narażasz rośliny na osłabienie dalszym wzrostem pędu, albo go zostawiasz, czekasz aż zakwitnie i próbujesz zapylić kwiaty własnym pyłkiem, przez co osłabiasz roślinę i opóźniasz wypuszczanie normalnych owadożernych liści, ale możesz zyskać nasiona.

Pozdrawiam

Edytowane przez M@ti
Odnośnik do odpowiedzi

Jak mam go zapylić jeżeli nie mam drugiej muchołówki

Do tego wcale nie trzeba drugiej muchołówki. Da się zapylić i uzyskać nasiona mając tylko jedną kwitnącą roślinę. Może nasion jest mniej i są słabsze, ale są i kiełkują na dowód czego załączam fotkę. Jak się dobrze przyjrzeć to widać trzy większe i dwa małe kiełki. Z jednego kwiatka uzyskałem i wysiałem 6 nasion z czego jedno od razu spleśniało. Kiełkowalność 83% :)

post-4431-1271847145_thumb.jpg

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie odetnij. Tym bardziej, że to Twoja jedyna muchołówka. Kwitnienie na prawdę BARDZO osłabia roślinę (widziałem to wyraźnie na swoich porównując z innymi co nie kwitły). Z samozapylenia uzyskałbyś mało nasion niskiej jakości. Znacznie łatwiej rozmnożyć przez sadzonkę liściową.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.