Skocz do zawartości

Ukorzeniacze

Roska

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieją jakieś ukorzeniacze których mogę użyć do muchołówek??Jesli tak to prosiłbym o napisanie jaki miałby to być ukorzeniacz z jakimi właściwościami.Na internecie i na forum nie znalazłem informacji na ten temat.

Odnośnik do odpowiedzi

Auksyny wystepujace w ukorzeniaczach moga byc pomocne w tworzeniu pierwszych korzeni. Jednak u muchołowki nie ma wiekszego problemu z wytarzaniem korzeni, ale mysle ze ukorzeniacz powinien przyspieszyc ten proces. U rosiczek czasami problem z wytworzeniem korzeni wystepuje np. madagaskarensis, traktowane NAA maja ułatwione wytworzenie korzeni, co bez NAA idzie im gorzej. Auksyna moze dodatkowo stymulowac inne fitohormony które dzialaja tylko lub głownie w obecnosci auksyn.

Oczywiscie nie chodzi mi o traktowanie ukorzeniaczem wyłozonych fragmentow lisci, pedow lecz dolnej czesci nowo powstałych roslin.

Mysle ze na ten temat mogłby sie obszerniej wypowiedziec osoby, ktore mialy stycznosc z rozmnazaniem in vitro, tam hormony to podstawa.

Edytowane przez JacekL.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.