Roska Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Czy istnieją jakieś ukorzeniacze których mogę użyć do muchołówek??Jesli tak to prosiłbym o napisanie jaki miałby to być ukorzeniacz z jakimi właściwościami.Na internecie i na forum nie znalazłem informacji na ten temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 A po co ukorzeniacz do muchołówek? Że niby do rozmnażania z liścia? Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś używał, to chyba zbyteczne.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 Jeżeli roślince dostarczysz dobrych warunków to się ukorzeni... Najlepiej podlewaj wodą destylowaną ponieważ nie uszkodzi bulwy ani nie zostawi osadu na glebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekL. Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Auksyny wystepujace w ukorzeniaczach moga byc pomocne w tworzeniu pierwszych korzeni. Jednak u muchołowki nie ma wiekszego problemu z wytarzaniem korzeni, ale mysle ze ukorzeniacz powinien przyspieszyc ten proces. U rosiczek czasami problem z wytworzeniem korzeni wystepuje np. madagaskarensis, traktowane NAA maja ułatwione wytworzenie korzeni, co bez NAA idzie im gorzej. Auksyna moze dodatkowo stymulowac inne fitohormony które dzialaja tylko lub głownie w obecnosci auksyn. Oczywiscie nie chodzi mi o traktowanie ukorzeniaczem wyłozonych fragmentow lisci, pedow lecz dolnej czesci nowo powstałych roslin. Mysle ze na ten temat mogłby sie obszerniej wypowiedziec osoby, ktore mialy stycznosc z rozmnazaniem in vitro, tam hormony to podstawa. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez JacekL. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi