ErysFR Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Pytanie krótkie. Czy jest jakiś ciekawy sklep w berlinie z owadożerami i if yes, to czy ma korzystne ceny? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Na 99% nie ma. W niemczech można się jedynie zaopatrzyć u wistuby ale ma stosunkowo drogo bo to helmut przecież : http://www.wistuba.com/shop/ Najlepsze ceny obecnie i pewnie bedzie miał David z BP : http://plantaebohemica.com/pl/index_pl.html#zacatek Jeśli chodzi o dzbanki to jak ci się nie śpieszy to poczekaj na kolejny import z BE za rok Co do helumtowa to gdzieś na forum jest też link do ich forum i najlepiej u nich bezpośrednio się zapytać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Dzięki : ) Pytam, bo ja stosunkowo często tam jeżdżę, w końcu od szczecina to rzut kamieniem, a myślałem, że w takim przypadku coś może sobie kupię: P Co do dzbanków to wpierw palaudarium z chłodzeniem będę musiał sobie zamontować, bo z tego co widzę jedyne wyjście by z satysfakcją hodować, także jak na to pójdą pieniądze to nie wiem czy coś zostanie na dzbanki same xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Vivarium z chłodzeniem potrzebował będziesz, ale dla dzbaneczników górskich. Jest przecież wiele równie ciekawych dzbaneczników nizinnych, którym spadków temperatury zapewniać nie trzeba. Na budowie terrarium dla takich dzbanków zaoszczędzisz kilka ładnych stówek, które później będziesz mógł przeznaczyć na rośliny:) Wszystko zależy czy chcesz zaczynać od N. nizinnych czy stosunkowo droższych w obsłudze (przez system chłodzenia) N. wysokogórskich. Przejrzyj sobie ofertę Davida Svarca z PB. Ma przystępne ceny i wysyła rośliny z Polski także za międzynarodowe paczki nie trzeba płacić. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Dzięki za podpowiedź, tylko fakt faktem boję się trochę półśrodków... tzn kupię jedno a potem będę chciał i tak zamienić. Z tego co patrzyłem, bardzo mało jest nizinnych w stosunku do górskich, chyba że lista u nas jest niezaktualizowana.. a jak to wygląda do ich.. spektakularności, okazałości? Też są faktycznie ciekawe nizinne? To pub, więc nie widzę zastrzeżeń do offtopu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Co do górskich to tak naprawde tylko niewiele z nich wymaga do rośnięcia spadków, są zawsze mile widziane ale znkomita większość radzi sobie bez chłodzenia. Palaudarium możesz zasze przygotować tak żeby dało się go rozbudować o chłodzenie zobacz na to co ja zrobiłem lub tomislav To co na pewno nie będzie rosło ci bez chłodzenia : N. inermis N. dubia N. argenti inne które moga ale nie muszą rosnąć bez chłodzenia to : N. aristolochoides N. hamata N. epihitapia N. flava większość przy braku chłodzenia po prostu rośnie wolniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 http://forum.carnivoren.org/index.php?showforum=75 Forum niemieckie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 a jak to wygląda do ich.. spektakularności, okazałości? Też są faktycznie ciekawe nizinne? To pub, więc nie widzę zastrzeżeń do offtopu Tak jak Ci pisał na SB Marrom, przeszukaj sobie bazę dzbaneczników pod względem grup ekologicznych. Na dole opisu każdego z dzbaneczników znajdziesz link do zdjęć. Sam stwierdzisz, które dzbanki bardziej Ci się podobają. W jednej jak i drugiej grupie znajdziesz okazy ciekawsze i mniej ciekawe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2010 Dzięki za podpowiedzi : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi