BartekSz Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam. Chcę stworzyć miniszklarnię na parapet. Plan wygląda mniej więcej tak: pole podstawy o wymiarach 220x250mm i wysokości 200mm(lub 250mm przy płaskim zadaszeniu, ale o tym później*). Chce aby całość była zamknięta od góry ostrosłupem o wiadomej podstawie. Chciałbym użyć pręcików o średnicy 5mm. Pręty miałyby przechodzić tak jak na zdjęciu (pomarańczowy kolor). Nakładane od góry. Dziurki byłby na ścianie krótszej. Teraz pytanie, które mnie nurtuje, jakiego spoiwa użyć? Jaki rodzaj folii i jak ją przymocować do rusztowania oraz jak połączyć pręty? Myślałem o jakiś złączkach plastikowych, ale nie wiem jak to się nazywa i jak to znaleźć. Proszę o jakieś rady, a nie negacje w stylu, to nie ma sensu. Niestety nie mam dostępu do południowego parapetu. Jest to wschód. Cel: Największą frajdę czerpię z oglądania jak z nasion rodzą się rośliny i dlatego na parapecie mam koło 10 doniczek z samymi nasionami. Wszystkie ślicznie rosną przykryte folią. Chce je umieścić w "kupie". Rozważam zwiększenie tego z 220x250mm na 250x500mm. Wysokość maksymalnie może się zwiększyć do 300mm. Chce spróbować swoich możliwości manualnych. Nie chce żadnego terrarium. Pozdrawiam, Bartek. *Chcę, aby dach był ostrosłupem o podstawie prostokąta połączony trwale i sztywno z resztą konstrukcji. Jeżeli mi się nie uda osiągnąć czegoś takiego to niech "dach" będzie płaski, ale wtedy pseudoszklarnia będzie wyższa. Edytowane 24 Kwietnia 2010 przez bart3k Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 foli do budowania tuneli ale to jest całkiem bez sensu nie lepiej te pieniądze na jakieś rośliny wydać tylko na coś co jest całkiem niepotrzebne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 A jaki jest sens robienia "szklarni" na parapecie? To ma być takie terrarium? Jak ma być na południowym parapecie to zastanów się, czy Ci się nie ugotuje to co będzie w środku. Tak w ogóle co ma być w środku? Bo jeśli dzbanki, to 20cm wysokości to strasznie mało, a jak rosiczki to po co je obudowywać czymś? Takie pytanka na początek czy jest sens. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 24 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2010 (edytowane) Odpisałem w pierwszym poście żeby było w jednym miejscu. Jeżeli ktoś chciałby porozmawiać o pomyśle to zapraszam na GG. Edytowane 24 Kwietnia 2010 przez bart3k Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Nie będę Ci tu pisał, że to nie ma sensu bo nie o to pytałeś. Jeśli już chcesz bawić się w takie coś i sprawdzać zdolności manualne to chyba jedynym sensownym sposobem trwałego połączenia tych prętów będzie ich zespawanie Mig/Mag. Względnie możesz próbować zlutować kilka powiedzmy 15mm odcinków rurek miedzianych fi 6mm w łączniki, kształtu każdego z narożników, tzn. 4 trójpalczaste na narożniki dolne, 4 czteropalczaste na narożniki górne i 2 trójpalczaste na narożniki łączące dach. Zamiast lutowania możesz próbować wykonać takie łączniki z jakiś rurek z tworzywa sztucznego. (tylko nie PVC bo to ciężko skleić) Gotowych złączek w takim kształcie to raczej nie masz co szukać. Najlepsza była by chyba folia na tunele foliowe, ale to raczej sprzedają w dość szerokich odcinkach i miałbyś dużo odpadu. Z zamontowaniem jej na szkielecie nie ma problemu, gdyż folię taką łatwo można zgrzewać za pomocą nawet żelazka, ale z tym musiałbyś najpierw potrenować Jeśli masz gdzieś niedaleko Leroy Merlin to widziałem tam gotowe taki rozwiązania z jakiegoś przeźroczystego tworzywa. Tylko tamto chyba szersze było, ale popatrzeć za tym możesz. W Obi też coś takiego w wymiarach wydaje mi się, że podobnych do Twoich jest. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi