Fendi Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Witam, Właśnie zakupiłem małą muchołówkę z OBI. Chciałbym prosić o kilka rad odnośnie hodowli tego kwiata. Otóż w obecnej chwili mam możliwość trzymania jej tylko na oknie wschodnim, gdzie jest trochę mało światła. Czy muchołówkę można wystawiać w dzień na dwór? Z tego co wyczytałem, to w podstawce musi być mniej więcej 1 cm destylowanej wody. Tyle, że roślinka szybko wypiła wodę, rozumiem, że woda w podstawce musi być cały czas? Druga sprawa to to, że być może niedługo zmienię miejsce zamieszkania, gdzie będzie południowe okno :-) ale problem jest w tym, że jest ono w skosie dachu i tu mam pytanie, czy muchołówka musi być bezpośrednio przy oknie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Typowa muchołówka ze sklepu. Prawdopodobnie jest to Dionaea Muscipula 'All Green', lub 'Red-green'. Nie musi być woda cały czas na podstawce. Zależy od pogody, ale karmie moją jedną pełną podstawką co 2, 3dni. Używam wody z kranu, ale przefiltrowanej. Śmiało kładź na wschodni parapet. Ja mam wschodni (lekko południowy, minimalnie) i w chwili obecnej mam 11 doniczek, a będę miał więcej. Tyle, że ja już zaopatrzyłem się w lampę i będę wszystko doświetlał, ale do spokojnej wegetacji nic więcej Ci nie jest potrzebne. Jeżeli jesteś początkującym to jak się pojawi, od razu obcinaj pęd kwiatowy. Jeżeli nie jesteś pewien czy roślina ma odpowiednie podłoże to przesadź ją do torfu kwaśnego. Dużo ludzi na forum oferuje jego sprzedaż (patrz dział handlowy). Pozdrawiam, Bartek. /edit. Przyjrzałem się zdjęciu. Pęd kwiatowy już jest obcięty, a gatunek to na 99% Dionaea Muscipula 'Red-green'. Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez bart3k Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Typowa muchołówka ze sklepu. Prawdopodobnie jest to Dionaea Muscipula 'All Green', lub 'Red-green'. Nie musi być woda cały czas na podstawce. Zależy od pogody, ale karmie moją jedną pełną podstawką co 2, 3dni. Używam wody z kranu, ale przefiltrowanej. Śmiało kładź na wschodni parapet. Ja mam wschodni (lekko południowy, minimalnie) i w chwili obecnej mam 11 doniczek, a będę miał więcej. Tyle, że ja już zaopatrzyłem się w lampę i będę wszystko doświetlał, ale do spokojnej wegetacji nic więcej Ci nie jest potrzebne. Jeżeli jesteś początkującym to jak się pojawi, od razu obcinaj pęd kwiatowy. Jeżeli nie jesteś pewien czy roślina ma odpowiednie podłoże to przesadź ją do torfu kwaśnego. Dużo ludzi na forum oferuje jego sprzedaż (patrz dział handlowy). Pozdrawiam, Bartek. /edit. Przyjrzałem się zdjęciu. Pęd kwiatowy już jest obcięty, a gatunek to na 99% Dionaea Muscipula 'Red-green'. Dziękuję za odpowiedź Ale martwi mnie to, że słońce jest tylko rano. A jak wygląda sprawa z wystawianiem na dwór? Co do wody to nic jej się nie stanie, jeżeli będzie cały czas woda w podstawce? A jak wygląda sprawa z tym oknem w dachu. tzn. w drugiej części pytania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Muchołówka może stać na dworze bez problemów od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Niektórzy zimują ja w gruncie choć przy dużych mrozach jest ryzyko utraty rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Jeżeli ustawisz je na stoliku to nie będzie problemu. Tylko weź pod uwagę, że okno dachowe może być pod kątem od 15°-45°. W takim wypadku promienie będą padać jedynie jak słońce będzie na pewnej wysokości więc tak czy siak będzie to tylko kilka godzin. Druga sprawa, że musiałbyś przesuwać rośliny po tym stoliku, aby cały czas była w Słońcu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 A ja cię zmartwie bo jeśli to muchołówka z marketu to szybk zmarniej choćbyś nie wiem co robił. Roślina była na pewno pędzona na nawozach i teraz będzie musiała się przestawić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 A ja cię zmartwie bo jeśli to muchołówka z marketu to szybk zmarniej choćbyś nie wiem co robił. Roślina była na pewno pędzona na nawozach i teraz będzie musiała się przestawić. Coś Ty! Moja kupiona w Laroy Merlin odżyła jak ją postawiłem na parapecie. Wybarwia się, liście są większe i dłuższe, a pułapki reagują już na bodźce i są o kilkadziesiąt % większe niż były na dzień dobry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 bart3k- muchołówka to jeden gatunek- Dionaea muscipula. nie ma czegoś takiego jak gatunek- 'reg- green', gatunek sawtooth itp. POPRAWNA TERMINOLOGIA TO PODSTAWA. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Odmiana w takim razie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 To nie jest żadna odmiana - tak jak napisał masiol90. Niektórzy określają "zwykłą" muchołówkę jako "Typical" albo "Regular form". Chociaż zastanawiam się czy nie powinno się już tego nazywać DM. 'market' i jeszcze z lokacją "Holandia". Potwierdzam też słowa maklerw - większość roślin zakupionych z marketu najpierw u nas się męczy przechodząc aklimatyzację. I dostosowując do zupełnie innych warunków (w tym braku nawożenia). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) A ja cię zmartwie bo jeśli to muchołówka z marketu to szybk zmarniej choćbyś nie wiem co robił. Roślina była na pewno pędzona na nawozach i teraz będzie musiała się przestawić. ja kupiłem i fajnie rosną muchołówka chyba będzie kwitnąć ale pęd obcinam spoko tylko zobacz ziemię czy ziemiórków nie ma Też kupiłem w Obi więc nie ma się co martwić Mam na wschodnim oknie a roślinka wypuszcza duuuużo łapek I nie straszcie Go tak tylko trzeba roślince zapewnić odpowiednie warunki Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez luczek95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 ja kupiłem i fajnie rosną muchołówka chyba będzie kwitnąć ale pęd obcinam spoko tylko zobacz ziemię czy ziemiórków nie ma Też kupiłem w Obi więc nie ma się co martwić Mam na wschodnim oknie a roślinka wypuszcza duuuużo łapek I nie straszcie Go tak tylko trzeba roślince zapewnić odpowiednie warunki Tylko nadal się zastanawiam z tą wodą w podstawce, czy ona ma cały czas tam być? Czy nie musi? Bo roślinka jest bardzo "spragniona" :-) Druga sprawa czy okno zachodnie też jest dobre dla muchołówki? Aha czy ta muchołówka barwi swoje pułapki na czerwono pod wpływem słońca? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Tylko nadal się zastanawiam z tą wodą w podstawce, czy ona ma cały czas tam być? Czy nie musi? Bo roślinka jest bardzo "spragniona" :-) Druga sprawa czy okno zachodnie też jest dobre dla muchołówki? Aha czy ta muchołówka barwi swoje pułapki na czerwono pod wpływem słońca? Nie musi. Jeżeli jest na południowym parapecie + doświetlane to wtedy może stać w wodzie, ale w takiej sytuacji nie musi. Możliwe że była przesuszona i teraz pije jak szalona. Lej pełną podstawkę co 2/3dni zależnie od suchości podłoża. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 ja robię tak: Leję jakieś 2 cm a jak wypije czekam dzień i znowu leję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 To nie jest żadna odmiana - tak jak napisał masiol90. Niektórzy określają "zwykłą" muchołówkę jako "Typical" albo "Regular form". Chociaż zastanawiam się czy nie powinno się już tego nazywać DM. 'market' i jeszcze z lokacją "Holandia". Tak, masakra teraz jest z tym. Osobiście muchołówki dutch, red green, giant nazywam 'Typical'/'Regular Form'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi