Cephalotus Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 masiol90 napisał: bart3k- muchołówka to jeden gatunek- Dionaea muscipula. nie ma czegoś takiego jak gatunek- 'reg- green', gatunek sawtooth itp. POPRAWNA TERMINOLOGIA TO PODSTAWA. Masiol, masz u mnie wielki +! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) got it I jeszcze jedno: cholernie dziwi mnie tendencja do obcinania powstających kwiatostanów u muchołówek. Czemu? Jeśli roślina ma zapewnione dobre warunki, dajmy jej kwitnąć. Wiadomo, złe warunki + formułujący się pęd= big problem. W tym momencie usunięcie pędu jest uzasadnione.Ale uwierzcie- gros hodowców obcina kwiaty u muchołówek mimo że zapewniają im bardzo dobre warunki. Przybiera to już postać pewnego przyzwyczajenia. Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez masiol90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 masiol90 napisał: got it I jeszcze jedno: cholernie dziwi mnie tendencja do obcinania powstających kwiatostanów u muchołówek. Czemu? Jeśli roślina ma zapewnione dobre warunki, dajmy jej kwitnąć. Wiadomo, złe warunki + formułujący się pęd= big problem. W tym momencie usunięcie pędu jest uzasadnione.Ale uwierzcie- gros hodowców obcina kwiaty u muchołówek mimo że zapewniają im bardzo dobre warunki. Przybiera to już postać pewnego przyzwyczajenia. Nie zapominaj, że muchołówek nie hoduje się dla kwiatów, a jeśli ktoś wie, że nasion i tak nie będzie, to lepiej postawić na liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 naven napisał: Nie zapominaj, że muchołówek nie hoduje się dla kwiatów, a jeśli ktoś wie, że nasion i tak nie będzie, to lepiej postawić na liście. A po co w ogóle obcinać pęd kwiatowy?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 naven napisał: Nie zapominaj, że muchołówek nie hoduje się dla kwiatów, a jeśli ktoś wie, że nasion i tak nie będzie, to lepiej postawić na liście. Nigdy o tym nie pamiętałem. Ja lubię zobaczyć te jej białe kwiatuszki, dla mnie obcinanie jest totalnie bez sensu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 masiol90 napisał: Nigdy o tym nie pamiętałem. Ja lubię zobaczyć te jej białe kwiatuszki, dla mnie obcinanie jest totalnie bez sensu. No właśnie a jak będą nasionka, to możemy rozmnożyć swoją muchołówkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Fendi napisał: No właśnie a jak będą nasionka, to możemy rozmnożyć swoją muchołówkę Pod warunkiem, że wcześniej kwiat zostanie zapylony, a dla osoby nieogarniętej (patrz np. ja), lub nie mającej kilku muchołówek (patrz np. ja) jest to niewykonalne. Pęd kwiatowy obcina się dlatego, że roślina poświęca mu ogromne ilości energii. Sama trochę stopuje, a rośnie pęd. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Nie o tyle stopuje, co spowalnia. Dla mnie, jeśli nie chcę nasion to zawsze obcinam. Liście > kwiaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Witam, Przedstawiam aktualne zdjęcie mojej muchołówki, obecnie jest na zachodnim oknie. Nachodzi mnie pytanie czy przesadzać ją teraz, czy dopiero po zimowaniu? Co do zimowania właśnie nie wiem jak się do tego zabrać, bo nigdy tego nie robiłem. Czy przenieść ją np. na wschodnie okno? i ograniczyć podlewanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Przesadzanie raczej na wiosnę. Zimowanie? Najlepiej pomieszczenie gdzie temperatura wynosi około 4-10 stopni. Od biedy postawić bardzo blisko okna, a podłoże utrzymywać tylko lekko wilgotne. Zimować można również w lodówce ale sugerują zimowanie w lekko wilgotnym mchu sphagnum zamiast w doniczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 Marrom napisał: Przesadzanie raczej na wiosnę. Zimowanie? Najlepiej pomieszczenie gdzie temperatura wynosi około 4-10 stopni. Od biedy postawić bardzo blisko okna, a podłoże utrzymywać tylko lekko wilgotne. Zimować można również w lodówce ale sugerują zimowanie w lekko wilgotnym mchu sphagnum zamiast w doniczce. No to mam dość duży problem, bo pod wszystkimi parapetami mam kaloryfery. Mógłbym ją dać do garażu, ale tam w ogóle nie ma światła. Jak narazie muchołówka jest blisko okna. Więc co robić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Zimować w garażu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi