Skocz do zawartości

Nowy nabytek.

Fendi

Rekomendowane odpowiedzi

got it :P

I jeszcze jedno: cholernie dziwi mnie tendencja do obcinania powstających kwiatostanów u muchołówek. Czemu? Jeśli roślina ma zapewnione dobre warunki, dajmy jej kwitnąć. Wiadomo, złe warunki + formułujący się pęd= big problem. W tym momencie usunięcie pędu jest uzasadnione.Ale uwierzcie- gros hodowców obcina kwiaty u muchołówek mimo że zapewniają im bardzo dobre warunki. Przybiera to już postać pewnego przyzwyczajenia.

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

masiol90 napisał:
got it :P

I jeszcze jedno: cholernie dziwi mnie tendencja do obcinania powstających kwiatostanów u muchołówek. Czemu? Jeśli roślina ma zapewnione dobre warunki, dajmy jej kwitnąć. Wiadomo, złe warunki + formułujący się pęd= big problem. W tym momencie usunięcie pędu jest uzasadnione.Ale uwierzcie- gros hodowców obcina kwiaty u muchołówek mimo że zapewniają im bardzo dobre warunki. Przybiera to już postać pewnego przyzwyczajenia.

Nie zapominaj, że muchołówek nie hoduje się dla kwiatów, a jeśli ktoś wie, że nasion i tak nie będzie, to lepiej postawić na liście.

Odnośnik do odpowiedzi

naven napisał:
Nie zapominaj, że muchołówek nie hoduje się dla kwiatów, a jeśli ktoś wie, że nasion i tak nie będzie, to lepiej postawić na liście.

A po co w ogóle obcinać pęd kwiatowy??

Odnośnik do odpowiedzi

naven napisał:

Nigdy o tym nie pamiętałem. Ja lubię zobaczyć te jej białe kwiatuszki, dla mnie obcinanie jest totalnie bez sensu.

Odnośnik do odpowiedzi

masiol90 napisał:
Nigdy o tym nie pamiętałem. Ja lubię zobaczyć te jej białe kwiatuszki, dla mnie obcinanie jest totalnie bez sensu.

No właśnie a jak będą nasionka, to możemy rozmnożyć swoją muchołówkę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Fendi napisał:
No właśnie a jak będą nasionka, to możemy rozmnożyć swoją muchołówkę :)

Pod warunkiem, że wcześniej kwiat zostanie zapylony, a dla osoby nieogarniętej (patrz np. ja), lub nie mającej kilku muchołówek (patrz np. ja) jest to niewykonalne.

Pęd kwiatowy obcina się dlatego, że roślina poświęca mu ogromne ilości energii. Sama trochę stopuje, a rośnie pęd.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Witam,

Przedstawiam aktualne zdjęcie mojej muchołówki, obecnie jest na zachodnim oknie. Nachodzi mnie pytanie czy przesadzać ją teraz, czy dopiero po zimowaniu? Co do zimowania właśnie nie wiem jak się do tego zabrać, bo nigdy tego nie robiłem. Czy przenieść ją np. na wschodnie okno? i ograniczyć podlewanie?

post-4655-1285679519_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadzanie raczej na wiosnę. Zimowanie? Najlepiej pomieszczenie gdzie temperatura wynosi około 4-10 stopni. Od biedy postawić bardzo blisko okna, a podłoże utrzymywać tylko lekko wilgotne. Zimować można również w lodówce ale sugerują zimowanie w lekko wilgotnym mchu sphagnum zamiast w doniczce.

Odnośnik do odpowiedzi

Marrom napisał:
Przesadzanie raczej na wiosnę. Zimowanie? Najlepiej pomieszczenie gdzie temperatura wynosi około 4-10 stopni. Od biedy postawić bardzo blisko okna, a podłoże utrzymywać tylko lekko wilgotne. Zimować można również w lodówce ale sugerują zimowanie w lekko wilgotnym mchu sphagnum zamiast w doniczce.

No to mam dość duży problem, bo pod wszystkimi parapetami mam kaloryfery. Mógłbym ją dać do garażu, ale tam w ogóle nie ma światła. Jak narazie muchołówka jest blisko okna. Więc co robić? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.