ArturP Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Otóż ponad dwa miesiące temu włożyłem nierozwinięte, małe liście binaty do pojemnika z pożywką. Jeśli chodzi o sterylizację zrobiłem wszystko jak w instrukcji. Teraz wygląda to tak: http://img153.imageshack.us/gal.php?g=dsc02811q.jpg Jak widac liście urosły - to stało się już dawno i Sativ mówił, ze to dobrze. Ale zamiast nowych roślinek pojawił się korzeń.. Otrzymam nowe rośliny, czy po prostu te dwa liście się ukorzenią? (przepraszam za zdjęcia na imageshacku, ale jedno nie chciało się wrzucić na forumowy hosting...) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Ale kosmos Fajna misja z tym korzeniem, nigdy tak nie miałem Potnij je na 2cm fragmenty i połóż tak żeby stykały się całą powierzchnią z pożywką Jak sterylizowałeś? Biniata rosnie z liści jak dzika, miałem ostatno z tym problem bo zrobiło sie za dużo roślin... Trzeba dosć wcześnie rozdzielać, bo jak korzenie sie splączą to za cholere nie idzie porozdzielać ładna robota Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Musze ciąć i dawać na inną pożywkę? Na jaką? Z hormonami czy bez? Jeśli nie przerzucę na inną pożywkę to nic tutaj nie wyrośnie? I jeszcze jedno ytanie a propos stykania się z pożywką. Czy nie przeszkadza w tym woda, która spada ze ścianek pojemnika na jej powierzchnię? Taka która zostaje po parowaniu na ściankach, gdy wlaliśmy goracą pożywkę. Nasiona mają tendencję, żeby w niej pływać, gdy wody jest 1mm. Nie stykają się wtedy z pożywką. Czy należy tą wodę wylać? Czy może to przeszkadzać w kiełkowaniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Nadmiar wody nie jest dobry, jeśli chodzi o nasiona warto czasem odessać ją strzykawka jak jest na prawdę dużo, ale nie przeszkadza drastycznie. Ja zawsze wylewam ją przy pasażowaniu roslin na pożywkę. Najlepiej będzie pociąć i wsadzić na 50% czystą MS, jeśli liscie nie będą stykać sie z pożywką raczej nic nie wyrośnie na większą skalę- 1-2 rośliny z tych miejsc skad wyrastaja korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) Wielkie dzięki Sativ, dzisiaj ugotowałem sporo pożywki 50%, więc mam gdzie to położyć. Sprawa rozwiązana, więc chyba temat można zamknąć. Edytowane 28 Kwietnia 2010 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Pociąłem, położyłem na pożywki i wszystkie liście sczerniały.. Co mogłem zrobić źle? Ani śladu kontaminacji, po prostu liście umarły.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Jak dla mnie albo za długo dezynfekowałeś, albo za słabo wypłukałeś później w wodzie. Miałem tak ostatnio z muchołówką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Jak dla mnie albo za długo dezynfekowałeś, albo za słabo wypłukałeś później w wodzie. Miałem tak ostatnio z muchołówką. Przecież nie sterlizowałem już sterylnych liści.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Binata u mnie bez najmniejszych problemów regeneruje sie z liści ;| Nie mam pojęcia- jedyne co przychodzi na myśl to problem z pożywką... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Ale jakiej natury problem? Że złe ph? Podobno nie jest aż tak ważne, ale na papierku było dobre.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Jeśli nie zapomniałeś nastawić to było dobre. Nie mam pojęcia co było źle- jak pociąłeś te liście? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 Część owadożerna na pół, ew. na 3 i łodyga na kilka części. 2-3cm części. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 Spróbuj z nowymi liśćmi, tym razem dodaj do pożywki 0,1mg BAP Może ta odmiana nie współpracuje tak chętnie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 ArturP i jak Ci idzie? ;D Przeczytałem wszystkie tematy w tym dziale, na początku zauważyłem, że sporo się przyglądałeś, czytałeś i pytałeś. Teraz patrzę a Ty już sam bawisz się w in vitro Ja również mam zamiar w najbliższej przyszłości ;D Udało Ci sie w końcu z tą Binatą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi