Skocz do zawartości

Multiplifikacja z liścia d. binaty

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż ponad dwa miesiące temu włożyłem nierozwinięte, małe liście binaty do pojemnika z pożywką. Jeśli chodzi o sterylizację zrobiłem wszystko jak w instrukcji.

Teraz wygląda to tak:

http://img153.imageshack.us/gal.php?g=dsc02811q.jpg

Jak widac liście urosły - to stało się już dawno i Sativ mówił, ze to dobrze. Ale zamiast nowych roślinek pojawił się korzeń.. Otrzymam nowe rośliny, czy po prostu te dwa liście się ukorzenią?

(przepraszam za zdjęcia na imageshacku, ale jedno nie chciało się wrzucić na forumowy hosting...)

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kosmos :D Fajna misja z tym korzeniem, nigdy tak nie miałem ;) Potnij je na 2cm fragmenty i połóż tak żeby stykały się całą powierzchnią z pożywką;) Jak sterylizowałeś? Biniata rosnie z liści jak dzika, miałem ostatno z tym problem bo zrobiło sie za dużo roślin... Trzeba dosć wcześnie rozdzielać, bo jak korzenie sie splączą to za cholere nie idzie porozdzielać ;) ładna robota :)

Odnośnik do odpowiedzi

Musze ciąć i dawać na inną pożywkę? Na jaką? Z hormonami czy bez? Jeśli nie przerzucę na inną pożywkę to nic tutaj nie wyrośnie?

I jeszcze jedno ytanie a propos stykania się z pożywką. Czy nie przeszkadza w tym woda, która spada ze ścianek pojemnika na jej powierzchnię? Taka która zostaje po parowaniu na ściankach, gdy wlaliśmy goracą pożywkę. Nasiona mają tendencję, żeby w niej pływać, gdy wody jest 1mm. Nie stykają się wtedy z pożywką. Czy należy tą wodę wylać? Czy może to przeszkadzać w kiełkowaniu?

Odnośnik do odpowiedzi

Nadmiar wody nie jest dobry, jeśli chodzi o nasiona warto czasem odessać ją strzykawka jak jest na prawdę dużo, ale nie przeszkadza drastycznie. Ja zawsze wylewam ją przy pasażowaniu roslin na pożywkę.

Najlepiej będzie pociąć i wsadzić na 50% czystą MS, jeśli liscie nie będą stykać sie z pożywką raczej nic nie wyrośnie na większą skalę- 1-2 rośliny z tych miejsc skad wyrastaja korzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Jak dla mnie albo za długo dezynfekowałeś, albo za słabo wypłukałeś później w wodzie. Miałem tak ostatnio z muchołówką.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie albo za długo dezynfekowałeś, albo za słabo wypłukałeś później w wodzie. Miałem tak ostatnio z muchołówką.

Przecież nie sterlizowałem już sterylnych liści.. :D

Odnośnik do odpowiedzi

Binata u mnie bez najmniejszych problemów regeneruje sie z liści ;|

Nie mam pojęcia- jedyne co przychodzi na myśl to problem z pożywką...

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj z nowymi liśćmi, tym razem dodaj do pożywki 0,1mg BAP ;) Może ta odmiana nie współpracuje tak chętnie...

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

ArturP i jak Ci idzie? ;D

Przeczytałem wszystkie tematy w tym dziale, na początku zauważyłem, że sporo się przyglądałeś, czytałeś i pytałeś. Teraz patrzę a Ty już sam bawisz się w in vitro :)

Ja również mam zamiar w najbliższej przyszłości ;D Udało Ci sie w końcu z tą Binatą?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.