Twargor Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 Przez ostatnich kilka miesiecy zauwazylem ciekawa rzecz. Mianowicie dzbaneczniki gorskie a dokladnie talangensis i ephippiata rosly przez zime w malym terra w piwnicy gdzie temp byla praktycznie stala i wynosila ok 12-14 stopni, spadkow temp. zatem praktycznie nie bylo, jednak rosliny rosly o wiele szybciej i wypuszczaly wieksze liscie niz przez okres letni gdy temp wynosila 16-25 stopni (spadki ok 10 stopni). Warunki typu wilgotnosc, oswietlenie, podloze itp byly jednakowe a roznily sie tylko temperatury. Czy nie jest zatem tak ze dzbaneczniki gorskie nie tyle potrzebuja duzych nocnych spadkow co niskiej temperatury chocby miala byc ona stala przez cala dobe? W kazdym artykule i instrukcjach hodowli jest wzmianka o spadkach temp a z moich obserwacji wynika to nieco inaczej. Co ciekawsze talangensis ktory obecnie rosnie w temp 16-25 stopni znowu spowolnil wzrost i wypuszcza nieco mniejsze liscie podobnie ja przed zima (oczywiscie nie przenioslem go od razu z temp 12 stopni do 25) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 Mam podobne odczucia do twoich. Chyba jest to związane z tym co pisała kiedyś szamanka, że prawdopodobnie w czasie chłodu roślina wydziela jakieś dodatkowe związki "sterydy". Co do spadków myśle że jest to podawane dlatego iż w naturze nie ma miejsc bez spadków. Pozatym w naszych hodowlach nie ma znaczenia tak spadek jak temp. jaka sie osiagnie min 15 stopni docelowo 10 ale i przy 5 stopniach rosliny rosna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2010 szkoda tylko ze utrzymanie takich temperatur przez cala dobe nie jest latwe nie mowiac juz o kosztach. Ciekaw jestem jak dzbaneczniki gorskie radzilyby sobie w stalej temp 17 stopni. Nie jest ona juz co prawda tak niska jak w ciagu zimy ale mozliwe ze przy takich wartosciach rosliny te moga rosnac lepiej niz przy spadkach z 25 do 16 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 utrzymanie takich temp. jest stosunkowo proste. Wystarczy wkopać się głęboko w ziemie, tam (nie wiem ja jakiej głębokości) temperatura jest już stała. O ile się nie myle to na 1m już ziemia nie przemarza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 Twarogor- ciekawa sprawa. Myślę, że na innych forach w tym temacie ciężko będzie coś znaleźć. Po prostu mało kto trudzi się by zapewnić takie niskie temperatury bez wahań dobowych. Chociaż pamiętacie hodowce ze Szwecji z CPUK- JensB chyba. Zanim mu większość zmarzła, to miał świetne dzbanki górskie. Więc może coś w tym jest. On spadki miał ale pewnie bardziej takie 5-15 st C niż 16-25 st C Generalnie, nie ma szans, żebyśmy stworzyli wszystkim roślinom warunki takie, jak w naturze. Zwłaszcza ultra górskie - super mocne światło i max 18 stopni celcjusza z wiatrem i 90% wilgotnością. Chyba że ktoś się przeprowadza na tepui. Ewentualnie do Nowej Zelandii Inna kwestia, czy te 2 gatunki - N. talangensis i N. ephippiata nie czują się po prostu lepiej w niższej temperaturze. Zwłaszcza talangensis. Co mu po spadkach z 25 do 16 stopni, jeśli 21 stopni do dla niego górna granica znośnej temperatury? Wydaje się oczywiste, że woli stałą, bez spadków, ale mieszczącą się w idealnym dla niego przedziale niż ze spadkami ale zbyt wysoką. A może jakbyś mu zapewnił dobową 10-18 to rósłby jeszcze lepiej niż przy stałej 12-14? Sam posiadam N. epphipiata od dłuższego czasu i nie zauważyłem, żeby lepiej rósł w temperaturach 11-17 stopni, niż 18-26. Rośnie raczej równo i miarowo. Myślę, że kiedyś nadejdzie taki moment, że ktoś odważny zrobi eksperyment , weźmie 2 okazy tego samego gatunku i sprawdzi - stała temp 14 stopni czy ze spadkami 10-18. Tak Twarogor, patrzę na Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) No jest to calkiem mozliwe ze zrobie taki eksperyment bo jestem wlasnie w trakcie robienia terra z chlodzeniem w ktorym gorna granica bedzie 17-18 stopni a w nocy mam nadzieje ze spadek o conajmniej 10 bedzie. Gdyby rzeczywiscie wzorowac sie na tym wykresie temperatur to widac ze talangensis lubi nizsze temp. natomiast ephippiata, ktora co prawda nie miala przy 12-14 stopniach wiekszych lisci, jednak rosla o wiele szybciej mimo to ze tak jak widac na wykresie najlepszy przedzial dla niej to 14-23 stopnie. Ps. Co do JensB z CPUK to jak widzialem te zdjecia to az sie plakac chcialo http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=34993 Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi