Skocz do zawartości

Spadki nocą czy całodobowe niskie temperatury?

Twargor

Rekomendowane odpowiedzi

Przez ostatnich kilka miesiecy zauwazylem ciekawa rzecz. Mianowicie dzbaneczniki gorskie a dokladnie talangensis i ephippiata rosly przez zime w malym terra w piwnicy gdzie temp byla praktycznie stala i wynosila ok 12-14 stopni, spadkow temp. zatem praktycznie nie bylo, jednak rosliny rosly o wiele szybciej  i wypuszczaly wieksze liscie niz przez okres letni gdy temp wynosila 16-25 stopni (spadki ok 10 stopni). Warunki typu wilgotnosc, oswietlenie, podloze itp byly jednakowe a roznily sie tylko temperatury.

Czy nie jest zatem tak ze dzbaneczniki gorskie nie tyle potrzebuja duzych nocnych spadkow co niskiej temperatury chocby miala byc ona stala przez cala dobe? W kazdym artykule i instrukcjach hodowli jest wzmianka o spadkach temp a z moich obserwacji wynika to nieco inaczej. Co ciekawsze talangensis ktory obecnie rosnie w temp 16-25 stopni znowu spowolnil wzrost i wypuszcza nieco mniejsze liscie podobnie ja przed zima (oczywiscie nie przenioslem go od razu z temp 12 stopni do 25)

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne odczucia do twoich. Chyba jest to związane z tym co pisała kiedyś szamanka, że prawdopodobnie w czasie chłodu roślina wydziela jakieś dodatkowe związki "sterydy". Co do spadków myśle że jest to podawane dlatego iż w naturze nie ma miejsc bez spadków. Pozatym w naszych hodowlach nie ma znaczenia tak spadek jak temp. jaka sie osiagnie min 15 stopni docelowo 10 ale i przy 5 stopniach rosliny rosna :)

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda tylko ze utrzymanie takich temperatur przez cala dobe nie jest latwe nie mowiac juz o kosztach. Ciekaw jestem jak dzbaneczniki gorskie radzilyby sobie w stalej temp 17 stopni. Nie jest ona juz co prawda tak niska jak w ciagu zimy ale mozliwe ze przy takich wartosciach rosliny te moga rosnac lepiej niz przy spadkach z 25 do 16

Odnośnik do odpowiedzi

utrzymanie takich temp. jest stosunkowo proste. Wystarczy wkopać się głęboko w ziemie, tam (nie wiem ja jakiej głębokości) temperatura jest już stała. O ile się nie myle to na 1m już ziemia nie przemarza.

Odnośnik do odpowiedzi

Twarogor- ciekawa sprawa. Myślę, że na innych forach w tym temacie ciężko będzie coś znaleźć. Po prostu mało kto trudzi się by zapewnić takie niskie temperatury bez wahań dobowych. Chociaż pamiętacie hodowce ze Szwecji z CPUK- JensB chyba. Zanim mu większość zmarzła, to miał świetne dzbanki górskie. Więc może coś w tym jest. On spadki miał ale pewnie bardziej takie 5-15 st C niż 16-25 st C :)

Generalnie, nie ma szans, żebyśmy stworzyli wszystkim roślinom warunki takie, jak w naturze. Zwłaszcza ultra górskie - super mocne światło i max 18 stopni celcjusza z wiatrem i 90% wilgotnością. Chyba że ktoś się przeprowadza na tepui. Ewentualnie do Nowej Zelandii :)

Inna kwestia, czy te 2 gatunki - N. talangensis i N. ephippiata nie czują się po prostu lepiej w niższej temperaturze. Zwłaszcza talangensis. Co mu po spadkach z 25 do 16 stopni, jeśli 21 stopni do dla niego górna granica znośnej temperatury? Wydaje się oczywiste, że woli stałą, bez spadków, ale mieszczącą się w idealnym dla niego przedziale niż ze spadkami ale zbyt wysoką. A może jakbyś mu zapewnił dobową 10-18 to rósłby jeszcze lepiej niż przy stałej 12-14?

Sam posiadam N. epphipiata od dłuższego czasu i nie zauważyłem, żeby lepiej rósł w temperaturach 11-17 stopni, niż 18-26. Rośnie raczej równo i miarowo.

Myślę, że kiedyś nadejdzie taki moment, że ktoś odważny zrobi eksperyment , weźmie 2 okazy tego samego gatunku i sprawdzi - stała temp 14 stopni czy ze spadkami 10-18. Tak Twarogor, patrzę na Ciebie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

No jest to calkiem mozliwe ze zrobie taki eksperyment bo jestem wlasnie w trakcie robienia terra z chlodzeniem w ktorym gorna granica bedzie 17-18 stopni a w nocy mam nadzieje ze spadek o conajmniej 10 bedzie. :)

Gdyby rzeczywiscie wzorowac sie na tym wykresie temperatur to widac ze talangensis lubi nizsze temp. natomiast ephippiata, ktora co prawda nie miala przy 12-14 stopniach wiekszych lisci, jednak rosla o wiele szybciej mimo to ze tak jak widac na wykresie najlepszy przedzial dla niej to 14-23 stopnie.

Ps. Co do JensB z CPUK to jak widzialem te zdjecia to az sie plakac chcialo http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=34993

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.