wolo Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 Mam pytanie jaką zrobić najlepsza mieszanke dla muchołówek?? Szukałem po forum i nic konkretnego nie znalazłem. Z góry dziekuje za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 to coś słabo szukasz.. Pierwsza strona działu: Muchołówka http://www.rosliny-owadozerne.pl/Dionaea-M...anie-t8786.html Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 a ja mam takie pytanie: ten piasek to musi być kupiony jakiś specjalny, czy może być najzwyklejszy wykopany z ziemi ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 Ja mam zwykły piasek żółty taki jak w piaskownicach. I taka mieszanka z torf+ piasek sie zpisuje szybciej rosna i ładniejsze tak jest u mnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 I taki z piaskownicy właśnie nie jest dobry Powinien być gruboziarnisty, taki żeby rozluźniał podłoże. Inny co najwyżej po to, żeby obciążyć doniczkę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 U mnie sie dobrze spisuje. Ale gruboziarnisty bedzie lepszy np. taki jak do akwariow sie daje niekiedy mialem taki. Ja nie miałem czasowo innego tylko ten żółty, ale pozmieniam z czasem na ten gruboziarnisty. Słuszna uwaga. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 (edytowane) Czyli taki biały najczęściej nazywany żwirem Edytowane 18 Maja 2010 przez pawel033 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 Taki szary nie biały. I normalny piasek gruboziarnisty a nie zwirek. żwirek to juz nie piasek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Drobny żwirek taki jak często jest w akwarystycznych też jest ok. Nazwa i kolor bynajmniej nie mają znaczenia Zamiennie używa się perlitu (do kupienia w ogrodniczych ale wychodzi dość drogo w porównaniu z piaskiem). Jak ktoś nie wie o jaki piasek/żwirek chodzi może popatrzeć sobie na perlit i szukać czegoś podobnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 perlit się stosuje chyba jako dodatek do mieszanki piasek+torf, ale nie jestem pewien. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 Weź daj zwykły szary piach i bedzie ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 zwykły piasek da rade ale najlepszy był by akwarystycznych gruboziarnisty kwarcowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 Ja mam zwykły żołty i rosna szybciej i lepiej niż w samym torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 (edytowane) wolo a masz drugą muchołówkę rosnącą w samym torfie do porównania, że teraz takie "pewniki" wstawiasz? Zwykły piasek NIE da rady, bo jest za drobny. W najlepszym przypadku po prostu nie zaszkodzicie roślinie. Biorąc piach z piaskownicy/kuwety kota/skrzyni z piachem do sypania chodników itd. pakujecie do doniczki glony/grzyby/owady i inne świństwa. Jeśli nie zaatakują rośliny to szybko przerobią podłoże na bezużyteczne i na forum zakwitną tematy w stylu "czemu pleśnieje mi torf i glony ludożercy zjadły kota?". Jeśli masz dawać zwykły piach to nie dodawaj nic i użyj czystego torfu - mniej roboty i mniej ryzyka. Torf sam w sobie jest już dość luźny (dodaje się go jako spulchniacz do "ziemi do kwiatów") i z powodzeniem można trzymać muchołówkę tylko w nim. Celem dodawania czegokolwiek do podłoża jest jego dodatkowe rozluźnienie. Bardzo drobny piach pogorszy tutaj sprawę po raczej pozapycha te drobne szczeliny, przez które przepływa powietrze. A perlit można używać bez piasku. Nie chodzi o to żeby trzymać się przepisu tylko żeby osiągnąć cel (rozluźnić podłoże). Nie ważne czy użyjemy samego piasku, żwirku, perlitu czy mieszanki piasku z perlitem ani czy będzie szary, biały, żółty czy niebieski w różowe słonie. Ważne, że rozluźni podłoże i nie zaszkodzi roślinie. Edytowane 18 Maja 2010 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 MMam tez w samym torfie i rosna napewno wolniej, a piach mam czysty bo wygotowany. Na nim sie teraz glony ani pleśń nie pojawia a na samym torfie jestgrzyb i plesn. Ale wiem masz racje z tym piachem ze lepszy perlit lub gruboziarnisty piach, ale w moim przypadku sam piach z torfem mi daje lepsze rezultaty niz sam torf. Ale wiadomo perlit nie ejst tani, ale napewno lepszy ja zaniedlugo wszystko bede przesadzal i wymienie podloze mucholowka na piach + perlit lub piach gruby akwarystyczny. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi