Skocz do zawartości

Podłoże dla muchołówek.

wolo

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

U mnie sie dobrze spisuje. Ale gruboziarnisty bedzie lepszy np. taki jak do akwariow sie daje niekiedy mialem taki. Ja nie miałem czasowo innego tylko ten żółty, ale pozmieniam z czasem na ten gruboziarnisty. Słuszna uwaga.

Odnośnik do odpowiedzi

Drobny żwirek taki jak często jest w akwarystycznych też jest ok. Nazwa i kolor bynajmniej nie mają znaczenia ;)

Zamiennie używa się perlitu (do kupienia w ogrodniczych ale wychodzi dość drogo w porównaniu z piaskiem). Jak ktoś nie wie o jaki piasek/żwirek chodzi może popatrzeć sobie na perlit i szukać czegoś podobnego.

Odnośnik do odpowiedzi

wolo a masz drugą muchołówkę rosnącą w samym torfie do porównania, że teraz takie "pewniki" wstawiasz?

Zwykły piasek NIE da rady, bo jest za drobny. W najlepszym przypadku po prostu nie zaszkodzicie roślinie. Biorąc piach z piaskownicy/kuwety kota/skrzyni z piachem do sypania chodników itd. pakujecie do doniczki glony/grzyby/owady i inne świństwa. Jeśli nie zaatakują rośliny to szybko przerobią podłoże na bezużyteczne i na forum zakwitną tematy w stylu "czemu pleśnieje mi torf i glony ludożercy zjadły kota?".

Jeśli masz dawać zwykły piach to nie dodawaj nic i użyj czystego torfu - mniej roboty i mniej ryzyka. Torf sam w sobie jest już dość luźny (dodaje się go jako spulchniacz do "ziemi do kwiatów") i z powodzeniem można trzymać muchołówkę tylko w nim.

Celem dodawania czegokolwiek do podłoża jest jego dodatkowe rozluźnienie. Bardzo drobny piach pogorszy tutaj sprawę po raczej pozapycha te drobne szczeliny, przez które przepływa powietrze.

A perlit można używać bez piasku. Nie chodzi o to żeby trzymać się przepisu tylko żeby osiągnąć cel (rozluźnić podłoże). Nie ważne czy użyjemy samego piasku, żwirku, perlitu czy mieszanki piasku z perlitem ani czy będzie szary, biały, żółty czy niebieski w różowe słonie. Ważne, że rozluźni podłoże i nie zaszkodzi roślinie.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

MMam tez w samym torfie i rosna napewno wolniej, a piach mam czysty bo wygotowany. Na nim sie teraz glony ani pleśń nie pojawia a na samym torfie jestgrzyb i plesn.

Ale wiem masz racje z tym piachem ze lepszy perlit lub gruboziarnisty piach, ale w moim przypadku sam piach z torfem mi daje lepsze rezultaty niz sam torf.

Ale wiadomo perlit nie ejst tani, ale napewno lepszy ja zaniedlugo wszystko bede przesadzal i wymienie podloze mucholowka na piach + perlit lub piach gruby akwarystyczny. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.