ErysFR Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, jak w temacie, nie jestem geniuszem z elektroniki, albo inaczej, jestem w tej dziedzinie, mówiąc trywialnie, upośledzony. To jest wyłącznik/włącznik czasowy. Myślałem, że muszą być dwa wejścia na przewody od urządzenia, np. świetlówki i dwa wyjścia. A tym czasem jest tak. Nie czaję. Jak to działa? http://img153.imageshack.us/gal.php?g=dsc0003yg.jpg Symbol prądu zmiennego 3 i 4 czaję->tu podłączamy dwa przewody od kabla do gniazdka. A uziemienie 2 ? Coś z nim robimy? I nie rozumiem schematu, co do czego? bo wg tych ślaczków ja rozumiem np., że jeden przewód podwójny jest podpięty pod 11 i 14, a przecież do świetlówki jednej mówiąc łopatologicznie idą z jednej strony dwa przewody jedej oprawki, z drugiej też dwa drugiej oprawki, czyli w sumie jedna świetlówka 4 przewody. A tu wygląda, jakby była podwójna oprawka potrzebna, nic nie czaję. Mógłby ktoś łopatologicznie mi powiedzieć, do których numerków od każdej z 3 świetlówek które chcę podłączyć, pociągnąć kabelki? W sumie 12 przewodów+2 i 15 wejść na stateczniku, a ja nie wiem co gdzie. potrzebna łopatologia! Przepraszam, że rażę aż taką niewiedzą, mam nadzieje, że znajdzie się jakiś zawodowy tłumacz łopatologii sorry za link, ale tak będzie szybciej. Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 Do 2 nic nie podłączasz. 11 i 14 normalnie idzie tam po jednym kabelku. Dwa pozostałe ze świetlówek łączysz po prostu ze sobą. Schematy na statecznikach są raczej proste i logiczne.. A z tym urzadzonkiem wyżej to nie pomogę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Te kabelki które są między 11/14 lub 5/6 musisz połączyć kostką, tzn. nie podpinasz kabelka do statecznika, tylko łączysz z kabelkiem takiego samego koloru od następnej świetlówki. Uziemienie (nr 2) zostawiasz wolne. Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2010 ArturP napisał: 11 i 14 normalnie idzie tam po jednym kabelku. Dwa pozostałe ze świetlówek łączysz po prostu ze sobą. Aha, to pobawię się lutownicą. ArturP napisał: Schematy na statecznikach są raczej proste i logiczne.. Mówiłem, że ja jestem ułomny w tym temacie hddk napisał: Te kabelki które są między 11/14 lub 5/6 musisz połączyć kostką, tzn. nie podpinasz kabelka do statecznika, tylko łączysz z kabelkiem takiego samego koloru od następnej świetlówki. Uziemienie (nr 2) zostawiasz wolne. Wszystko już rozumiem, dzięki, tylko jeszcze ten wyłącznik czasowy.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 Z tego co ja rozumiem, to kabel z fazą z sieci wpinasz do 2, a ten do świetlówki wpinasz w 3. Włącznik zwiera te dwa kable zgodnie z programem i prąd idzie A kable z zerem albo łączy się kostką i wpina w 1 albo oba wpina w 1 dla zamknięcia obwodu Tak ja to rozumiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) No właśnie nie chcę tego spieprzyć, także poeksperymentuję z podpinaniem jakiś mało wartych urządzeń. Co to znaczy kabel z zerem? Coś jak -? oO Bo z tego co wiem, prąd płynie zmienny, a to oznacza, że oba przewody "od gniazdka" pełnią na przemian rolę + i -. Ja jakoś myślałem, że normalnie pod 1 i 2 przewód sieci dowolnie, i nie wiedziałem jak pozostałe dwa przewody od zasilania świetlówki... wybaczcie mi... Jak ktoś wie na pewno, jak to działa, to niech proszę pisze! Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Ale jak włożysz probówkę do gniazdka to świeci tylko w jednej dziurce, tam gdzie faza a nie zero Nie wiem czy akurat ten programator można dowolnie podpinać, żeby przerywacz był na zerze a nie fazie. Na forum elektroda.pl parę razy się przewinął wątek podłączania takiego urządzonka. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1234630.html Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzięki, bardzo mi pomogłeś powinienem już sobie poradzić A tu już wogóle złopatologizowali I nawet miałem probówkę, to wiem gdzie faza w kontakcie Oczywiście już od świetlówek dowolnie przewody? Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Nie no ja się zaraz rozrycze chyba xD podłączyłem wszystko zgodnie z schematami, nie możliwie, że źle, a jak włączam świetlówki, to zaczynają świecić i od razu się wyłączają.... ktoś ma pomysł? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Jedną z przyczyn może być słaby kontakt między oprawką, a świetlówką. Spróbuj podociskać oprawki, ewentualnie zamienić świetlówki miejscami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Zaraz sprawdzę, wina na pewno nie programatora, gdyż jak go odłączyłem, to też cały układ ma te sAme fochy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Faktycznie, działa, JUHAAAAAAAAAAAAA! dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 (edytowane) No. Wszystko zamontowane, sorry, że nie obróciłem, programatory schowane za szafką, 3x24W t5, narva daylight, narva grolux i aqua medic plant, odbłyśników rolę pełni folia ratownicza z apteczki samochodowej : ) Dzięki wszystkim jeszcze raz za pomoc przy łopatologii, temat do zamknięcia Edytowane 6 Maja 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Wydaje mi się że popełniłeś troche błąd bo powinienneś dać 2*(np.) navara daylight zeby bylo biale swiatlo 2 razy a nie jak teraz masz 2* rozowe swiatlo. Nie jest to najlepsze rozwiazanie. Wiatraczek całkowicie niepotrzebny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Tam się robi wysoka temperatura, skierowałem go na punkt pełen kabli i świetlówki. Spoko, ja do tego statecznika mogę dodać jeszcze jedną świetlówkę, a daylighty to kwestia 25 złotych, więc nie ma problemu aczkolwiek dzięki za rady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi