Wrazik Napisano 1 Maja 2010 Share Napisano 1 Maja 2010 Witam. Oto, co zaobserwowałem u mojego N. bongso. Na liściu wyrósł jakby drugi, bardzo zdeformowany liść, z normalnie wyglądającym zalążkiem dzbanka. Zobaczymy, czy wytworzy się z niego zdrowa pułapka. Nigdy wcześniej się z taką mutacją nie spotkałem . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 1 Maja 2010 Share Napisano 1 Maja 2010 Hmmm ciekawe. Widziałem już wiele liści dzbanków ale takiej mutacji nigdy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Widać, że liść ma rozdwojony nerw, czyli roślina chciała wytworzyć 2 naraz, ale zrobiły się z tego swoiste bliźniaki syjamskie, jeśli można to tak nazwać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 1 Maja 2010 Share Napisano 1 Maja 2010 (edytowane) Wygląda to niesamowicie, rób zdjęcia na bieżąco wraz z rozwojem dzbanków. Nie mogę się doczekać jak będzie wyglądać końcowy efekt takiej mutacji Edytowane 15 Maja 2011 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Może z tego nowa roślina??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Znaczy sie że z tamtego liścia wytworzyl sie nowy stozek wzrostu i zaczyna nowa roslina rosnac na tym lisciu.. :D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Znaczy sie że z tamtego liścia wytworzyl sie nowy stozek wzrostu i zaczyna nowa roslina rosnac na tym lisciu.. Po pierwsze - używaj opcji "Edytuj" Po drugie - wątpię, by była to nowa roślina - to po prostu dwa zrośnięte ze sobą, zdeformowane liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Wyrażam tylko swoje zdanie na ten temat. Czemu nie możliwe w jakiejś części ze to może być nowa roślina. Nigdy nic nie wiadomo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Maja 2010 Autor Share Napisano 2 Maja 2010 Wiadomo, wiadomo - nerw w liściu jest rozdzielony, więc miały to być dwa liście, tyle ze wystąpił jakiś Error i zrosły się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Z czasem jak bedzie rósł to się zobaczy co z tego będzie. Ale ciekawie to wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 nowej rosliny raczej z tego nie bedzie ale wyglada to bardzo fajnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Kosmiczne, raczyłbym rzec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Mała aktualizacja - liść (liście?) się rozwija(ją? ), wszystko wygląda na to, że będą z nich normalne pułapki. Od teraz nowe zdjęcia będę dodawał w poniższym temacie. http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=11305 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi