Biolek Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 Heyo.Kupilem 4 tygodnie temu w Nepenti N.Bicalcarate.Cos sie z nia niedobrego dzieje tak od 3 tygodni.Obrzerza lisci robia sie czarne...juz cale liscie nie sa tak intensywnie zielone..ostatnio nawet odpadl was z nowo wychodzacego pedu.Roslina caly czas stala w akwarium na poludniowym parapecie i doswietlaem ja codziennie po 5 godzin.Nie wiem co to moze byc,jak temu zaradzic.Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 U mojej Ventraty podobne rzeczy się działy, jak miała zbyt małą temperaturę... Moim zdaniem może też to być skutek zbyt niskej wilgotności lub zbyt małego nasłonecznienia.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 zraszasz go wodą destylowaną? w ogóle jaka jest wilgotność w akwa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 13 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2006 Tak zraszanny byl destylowana.Dokladnie nie wiem jaka mial wilgotnosc ale wydaje mi sie ze dosc duzo poniewaz na sciankach akwarium jak i na foli byla mase wody w postaci kropelek i tak ciagle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixi Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 Przedobrzyłeś z wilgocią wilgoć jest gorsza niż jej brak stwierdziłem to już dawno za zimno miałeś i za mokro i gnije Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 13 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2006 Czyli jak zwieksze w akawrium temperature to bedzie dobrze??Nie bedzie gnil??Czy jak wsadze do akwarium grzalke akwariowe bedzie to dobre rozwiazanie??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 Mi też się tak stało i też sądzę, że to przez za niską temperature. Przedwczoraj w nocy był zimny parapet i właśnie chciałem się dzisiaj spytać, czy dzbaneczniki mogą zmarznąć? Teraz wiem, że niektóre tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoze Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Miałem podobny problem. Uważam że dzbanecznik przemarzł w transporcie ( przynajmiej w moim przypadku). Jeżeli chodzi o przelanie... ja swojego podlewam (zraszam) codziennie, stoi w vivarium w temp. 21-27 C, wilgotność 60-99 %, doświetlam 2 x18W Silvania i Sun-Glo i wczoraj zauważyłem nowy listek. W Twoim wypadku stawiam na niską temperaturę. Czyli jak zwieksze w akawrium temperature to bedzie dobrze??Nie bedzie gnil??Czy jak wsadze do akwarium grzalke akwariowe bedzie to dobre rozwiazanie??? Zastanawiam się jak chcesz to zrobić : grzałka akwariowa powinna być zanurzona w wodzie :?: :?: :?: Sprawdź jaką temperaturę masz w akwarium. Przedwczoraj w nocy był zimny parapet i właśnie chciałem się dzisiaj spytać, czy dzbaneczniki mogą zmarznąć? Teraz wiem, że niektóre tak. Czy wystawiłeś roślinę na zewnątrz ? Trochę wcześnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Temperatura w moim akwa dosc marnie bo tylko 15C...i dosc duza wilgotnoscv dokladnie nie wiem ile.Na samym dole akwa mam nalano troche wode do ktorej bez problemu moge wlozyc grzalke...wydaje mi sie ze jak woda sie nagrzeje to temp w akwa tez wzrosnie.Jak sadzicie probowal juz ktos z tym??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoze Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 To może się udać, przy okazji parująca woda podniesie wilgotność. Na co czekasz spróbuj, a potem nam opowiesz. Roślinie to nie zaszkodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 15C w akwa na południowym parapecie? To jaką Ty masz temp w domu? U mnie dzbaneczniki cała zimę staly w terra na pd parapecie i było więcej. W najgorszym wypadku w nocy spadła mi temp to 17C, zle wtedy za oknem było ok -20C. Teraz te dzbanki stoją na oknie pn-wsch i jak w tej chwili patrzę to mają w terra 24C. To akwa masz przykryte czy nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Sorry moj blad..ten termometr w akwarium jest jakis lewy j i pokazuje tylko 15C.Teraz sprawdzilem elektronicznym miernikiem i pokazuje ok 22C.Akwarium oczywiscie jest przykryte folia.Chyba jednak ta temp. jest niewystarczajac bo dalej gnija liscie.Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Jak temperature i wilgotnosc macie w waszych akwa z dzbanecznikami tak ze super rosna?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 15 Kwietnia 2006 Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Ja mam dobre warunki dla mojego Ventraty ale jakoś szybkiego wzrostu nie zauważyłem. Dlaczego? Wilgotnosć nie jest nigdy mniejsza niż 80%, temperatura koło 20C. Mam małe zalążki. Ile u Was trwa wytworzenie nowego dzbanuszka ? Jestem juz lekko podłamany ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Neo ty to masz jeszcze fajanie..mi przy takich warunkach to gnija liscie.Sam nie wiem co zrobic ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi