Skocz do zawartości

Problem z N.Bicalcarata

Biolek

Rekomendowane odpowiedzi

Heyo.Kupilem 4 tygodnie temu w Nepenti N.Bicalcarate.Cos sie z nia niedobrego dzieje tak od 3 tygodni.Obrzerza lisci robia sie czarne...juz cale liscie nie sa tak intensywnie zielone..ostatnio nawet odpadl was z nowo wychodzacego pedu.Roslina caly czas stala w akwarium na poludniowym parapecie i doswietlaem ja codziennie po 5 godzin.Nie wiem co to moze byc,jak temu zaradzic.Pozdro

hpim13463eh.jpg

hpim13450tc.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

U mojej Ventraty podobne rzeczy się działy, jak miała zbyt małą temperaturę... Moim zdaniem może też to być skutek zbyt niskej wilgotności lub zbyt małego nasłonecznienia....

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też się tak stało i też sądzę, że to przez za niską temperature. Przedwczoraj w nocy był zimny parapet i właśnie chciałem się dzisiaj spytać, czy dzbaneczniki mogą zmarznąć? Teraz wiem, że niektóre tak.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem. Uważam że dzbanecznik przemarzł w transporcie ( przynajmiej w moim przypadku). Jeżeli chodzi o przelanie... ja swojego podlewam (zraszam) codziennie, stoi w vivarium w temp. 21-27 C, wilgotność 60-99 %, doświetlam 2 x18W Silvania i Sun-Glo i wczoraj zauważyłem nowy listek. W Twoim wypadku stawiam na niską temperaturę.

Czyli jak zwieksze w akawrium temperature to bedzie dobrze??Nie bedzie gnil??Czy jak wsadze do akwarium grzalke akwariowe bedzie to dobre rozwiazanie???
Zastanawiam się jak chcesz to zrobić : grzałka akwariowa powinna być zanurzona w wodzie :?: :?: :?: Sprawdź jaką temperaturę masz w akwarium.
Przedwczoraj w nocy był zimny parapet i właśnie chciałem się dzisiaj spytać, czy dzbaneczniki mogą zmarznąć? Teraz wiem, że niektóre tak.
Czy wystawiłeś roślinę na zewnątrz ? Trochę wcześnie.
Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura w moim akwa dosc marnie bo tylko 15C...i dosc duza wilgotnoscv dokladnie nie wiem ile.Na samym dole akwa mam nalano troche wode do ktorej bez problemu moge wlozyc grzalke...wydaje mi sie ze jak woda sie nagrzeje to temp w akwa tez wzrosnie.Jak sadzicie probowal juz ktos z tym???

Odnośnik do odpowiedzi

15C w akwa na południowym parapecie? To jaką Ty masz temp w domu? U mnie dzbaneczniki cała zimę staly w terra na pd parapecie i było więcej. W najgorszym wypadku w nocy spadła mi temp to 17C, zle wtedy za oknem było ok -20C. Teraz te dzbanki stoją na oknie pn-wsch i jak w tej chwili patrzę to mają w terra 24C. To akwa masz przykryte czy nie?

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry moj blad..ten termometr w akwarium jest jakis lewy j i pokazuje tylko 15C.Teraz sprawdzilem elektronicznym miernikiem i pokazuje ok 22C.Akwarium oczywiscie jest przykryte folia.Chyba jednak ta temp. jest niewystarczajac bo dalej gnija liscie.Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.