Skocz do zawartości

Drosera roseana Drosera sp. South Africa

czopason

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem zupełnie nowy, chciałem zapytać czy te rosiczki Drosera roseana Drosera sp. South Africa są trudne w hodowli, tzn czy trzeba je zimować, doswietlac pytam ponieważ chciałem zacząć swoja przygodę z owadożerami i planuje je kupić wraz z Capensisem i Capensisem Alba. Czy jeśli trzeba doświetlać to czy może to być zwykła żarówka do lampki energooszczędna bądz diodowa? Przeczytałem chyba całe forum i nic o nich nie znalazłem. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedz. Czyli Drosera sp. South Africa cały rok na parapecie może stać? A co z tą żarówka ?? Może być np taka http://allegro.pl/item1012834929_zarowka_p...4w_75w_e27.html ??Czy musi być świetlówka?? Pytam ponieważ lampkę jako taka mam do zwykłej żarówki, a do świetlówki bym musiał kombinować...

Odnośnik do odpowiedzi

do jednej pigmejki to nie opłaca się nawet wody destylowanej kupowac :) nie mówiąc już o doświetlaniu. A nawet jeśli będziesz chciał coś doświetlać to raczej świetlówkami niż żarówkami.

Odnośnik do odpowiedzi

czopason napisał:
Dziękuję bardzo za odpowiedz. Czyli Drosera sp. South Africa cały rok na parapecie może stać? A co z tą żarówka ?? Może być np taka http://allegro.pl/item1012834929_zarowka_p...4w_75w_e27.html ??Czy musi być świetlówka?? Pytam ponieważ lampkę jako taka mam do zwykłej żarówki, a do świetlówki bym musiał kombinować...

Świetlówki o zimnej barwie światła uważa się za lepsze dla roślin. Ta co podałeś ma barwę ciepłą (2700K) musisz szukać takiej o barwie 6400K ewentualnie 5500K. Jeśli na allegro to szukaj w fotografia > wyposażenie studia > oświetlenie. Można takie bez problemu kupić w Castoramie, możliwe że w Obi i LM też.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiedz, że siewki Drosera sp. South Africa bardzo wolno rośną. :P

Bynajmniej moje rosną bardzo wolno.

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.