Skocz do zawartości

HELKA i DARLINGTONIA

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie

Proszę o opinie znawców. Jakiś czas temu kupiłem swoją pierwszą Helkę (heterodoxa x minor) oraz Darlingtonie - proszę o opinię co do formy i warunków w jakich je trzymam - nie chciałbym ich stracić - przynajmniej za szybko.

HELKA

Terrarium (po rybkach) :) przykryte od góry w 3/4 powierzchni, na dnie keramzyt z deszczówką, Helka na podwyższeniu. Helka posadzona w torfie z perlitem, na wierzchu wyłożona mchem (kupiony sprasowany). Wilgotność 98 - 100 %, temp. w dzień około 23 - 25 st C, w nocy około 21 - 22 st C. Terrarium stoi na południowym parapecie. Aby powietrze nie było zastałe zamontowałem wentylatorek z komputera - który załącza się co jakiś czas. Helka nie stoi w żadnej podstawce - codziennie podlewam ją zimną wodą deszczówką (czytałem że tak jest dla nich najlepiej).

DARLINGTONIA

Południowy parapet, pośród rosiczek, kapturnic itd itd, na około keramzyt. Posadzona w torfie z perlitem, wyłożona na wierzchu mchem, podlewam codziennie zimną wodą - nie stoi w podstawce.

Proszę o opinie i podpowiedzi. Dzięki

Pzdr

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wszystko dobrze, choć ciężko uwierzyć, że u helki jest taka wilgotność przy częściowo odkrytym akwarium. Trzeba by sprawdzić higrometr. Pytanie, czy helka jest czymś doświetlana. Bo potrzebuje dużo światła.

Żeby do czegoś się przyczepić musiałbyś wstawić zdjęcia jak to wszystko wygląda ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

no niestety nie jest doswietlana - nawet nie wiem jak sie do tego zabrać - w sensie co i jak z tymi jażeniówkami - tyle tego jest - co osoba to inne zdanie ma na ten temat.

A jeżeli chodzi o wilgotność to jest higrometr, a woda w keramzycie jest lekko podgrzewana grzałką dlatego mocno paruje i daje dużą wilgotność nawet przy lekko otwartym terra.

Edytowane przez ITON
Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to dobry pomysł z ta grzałką. Co prawda podnosi wilgotność, ale też pewnie podnosi temperaturę, a helki tego nie lubią.

Poza tym, helka bez światła rosnąć nie będzie. Rozważ świetlówki liniowe T5/T8 lub chociaż żarówki energooszczędne.

Tutaj masz opis technologii:

http://www.flytrap.pl/technika-w-hodowli-r...-zrodel-swiatla

i zakładka "lampy fluoroscencyjne".

Możesz też sobie zerknąć na ten eksperyment z żarówkami energooszczędnymi.

http://www.owadozery.pl/oswietlenie-za-pom...dnych-ar45.html

Na forum jest poza tym temat o źródłach światła:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Chcesz-Wy...enie-t3877.html

Już przebrnięcie przez pierwszy post da Ci mniej więcej pojęcie co się nadaje a co nie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ponadto nie wieżę żeby na południowym parapecie w południe było w terra tylko 25 C, jeśli nie ma Cię wtedy w domy to poproś kogoś z domowników żeby sprawdził, założę się że jest ponad 30

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

a o co chcesz się założyć i o której godzinie ci zdjęcie zrobić gościu

jak bym chciał z kimś se o bzdurach pogadać to bym tak napisał

szukam dobrych rozwiązań a nie docinek - możesz mi gościu napisać czemu miałbym kłamać - bo nie bardzo rozumiem

Odnośnik do odpowiedzi

a o co chcesz się założyć i o której godzinie ci zdjęcie zrobić gościu

jak bym chciał z kimś se o bzdurach pogadać to bym tak napisał

szukam dobrych rozwiązań a nie docinek - możesz mi gościu napisać czemu miałbym kłamać - bo nie bardzo rozumiem

ano tego gościu że u mnie w takim samym zbiorniku jest ok 30 C, z tym że przed południem a okno jest od strony wschodu,

nikt ci nie docina gościu, pomyśl o zakupie nowego termometru (chyba że chcesz ugotować tą helkę)

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

okno południowe balkonowe - jeżeli ci coś to mówi

proszę o zamknięcie tematu - nie miał on służyć do sprzeczek.

Dowiem się na innym forum co i jak.

Dzięki Fly za pomoc i doradztwo.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.