kubusszerokopasmowy Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 witam . posiadam dzbanecznika nepenthes i chciałbym się dowiedzieć czy zmiana szklarni na większa spowoduje u niego aklimatyzacje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 musiałbyś przede wszystkim napisać co to za dzbanek - bo są gatunki które nie potrzebują szklarni - rosną dobrze na parapecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Widać że nie wie jaki, bo napisał "dzbanecznik nepenthes" Wstaw zdjęcie zaraz zidentyfikują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 był on kupowany w obi . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 dla mnie to ventrata chyba ? Jeżeli tak to nie musisz jej trzymać pod przykryciem - dobrze rośnei na parapecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 ale trzymałem go na parapecie to rósł ale nie puszczał dzbanków . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 jak będę miał aparat to zrobię lepsze fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 nie wiem kiedy go kupiłeś ale zapewne się aklimatyzował dlatego nie puszczał dzbanków, a jeśli kupiłeś go w zime to bylo bardzo mało światła.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 kupiłem go w grudniu . był oświetlany świetlówka 17000k philips . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) Przeczytaj artykuł o świetle http://www.rosliny-owadozerne.pl/Chcesz-Wy...enie-t3877.html 17000 nie jest dobrym raczej rozwiązaniem. Aklimatyzacja+okres kupna pewnie zadecydował o stracie dzbanków, naturalna kolej rzeczy, lepiej przyzwyczaj go do warunków parapetowych, bo jak ci wyrośnie większy, to będzie problem, by go przyzwyczaić do pokojowych warunków, a do terra/szklarenki nie włożysz go, jak podrośnie. Edytowane 13 Maja 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Twoja swietlowka do roslin zabardzo sie nie nadaje.. a gdzie go trzymasz obecnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 czyli wpadnie w aklimatyzacje czy nie po zmianie terra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) Dzbanki to wrażliwe roślinki, więc drobne zmiany mogą spowodować zatrzymanie wzrostu/wypuszczania dzbanków. Zależy, jeżeli wiąże się to z zmianą wilgotności, związanej np. z przewiewnością terra, to może. Ogólnie lepiej zaaklimatyzować do parapetu jak już mówiłem Edytowane 13 Maja 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 kazda zmiana miejsca bedzie powodowac aklimatyzacje, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Z tego co zauwazylem to jezeli dzbanki sa przenoszone w dobre warunki jesli chodzi o oswietlenie, wilgotnosc i temp to nie przechodza one aklimatyzacji. w moim przypadku na kilkadziesiat dzbanecznikow jakie mam tylko jeden przechodzil aklimatyzacje wiec niekoniecznie twoj bedzie ja musial przechodzic od nowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi