M@ti Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Tak jak pisał Twargor, jeśli zapewnisz mu takie same lub lepsze warunki (światło,wilgotność powietrza i temperatura), w tej nowej szklarni to nie powinien przechodzić on aklimatyzacji. Ostatnio zaobserwowałem to u kilku nowych dzbanków, które także nie przechodziły aklimatyzacji mimo nowego miejsca (przyszły od innego hodowcy) a w dodatku dzbankują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 dużo trudniej jest hodować dzbanecznika, na parapecie w porównaniu z muchołówką ?? Warunki raczej dobre: Duże okno balkonowe, południowe, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Na pewno trudniej. przede wszystkim mucholowka nie potrzebuje podwyzszonej wilgotnosci i uwielbia mocne oswietlenie, natomiast dzbanecznik lubi byc w wysokiej wilgotnosci a ostre slonce moze wywolac poparzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 TAK WYGLĄDA młody dzbanek tego co będę przenosił do nowego miejsca. boje sie o to dzbanecznik nie wytrzyma na parapecie i ''kitnie''. nie mam tan dużej wilgotności ok 40-50%. w zimie będę miał problem bo temperatura będzie za duża . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Pytanie tylko czy wytrzyma w szklarni zimą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 powiem tak jak go zaaklimatyzujesz to nawet bez wilgotności będzie rósł Mój 1,5metrowy n x gentle aklimatyzował się ok 4 miesięczny ale za to teraz prawie przy zerowej wilgotności wypuszcza dzbanki wielkości 15- 20 cm trzeba być cierpliwym z aklimatyzacją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 18 Maja 2010 Autor Share Napisano 18 Maja 2010 czyli moge go bez problemu postawić na parapecie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 TAK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 dobra wystawie go na parapet i bedzie jako tako rósł, a przyjdzie zima i mi umarznie i co ja z nim zrobię? . ja nie mam zbyt cieplo zima w pokoju . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 czyli moge go bez problemu postawić na parapecie ? TAK. a przyjdzie zima i mi umarznie i co ja z nim zrobię? Wyrzucisz do kosza lub jeśli dbasz o ekologię na kompostownik. Do zimy masz czas na sprzedanie lub oddanie rośliny lub zakup terrarium wraz z oświetleniem i być może elementem grzewczym jeśli mówisz, że jest tak źle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 A mniej więcej jaka temperature da radę wytrzymać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi