Skocz do zawartości

aklimatyzacja dzbanecznika.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisał Twargor, jeśli zapewnisz mu takie same lub lepsze warunki (światło,wilgotność powietrza i temperatura), w tej nowej szklarni to nie powinien przechodzić on aklimatyzacji. Ostatnio zaobserwowałem to u kilku nowych dzbanków, które także nie przechodziły aklimatyzacji mimo nowego miejsca (przyszły od innego hodowcy) a w dodatku dzbankują.

Odnośnik do odpowiedzi

TAK WYGLĄDA młody dzbanek tego co będę przenosił do nowego miejsca.

boje sie o to dzbanecznik nie wytrzyma na parapecie i ''kitnie''. nie mam tan dużej wilgotności ok 40-50%. w zimie będę miał problem bo temperatura będzie za duża .

post-4913-1273845661_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak jak go zaaklimatyzujesz to nawet bez wilgotności będzie rósł

Mój 1,5metrowy n x gentle aklimatyzował się ok 4 miesięczny ale za to teraz prawie przy zerowej wilgotności wypuszcza dzbanki wielkości 15- 20 cm trzeba być cierpliwym z aklimatyzacją

Odnośnik do odpowiedzi

czyli moge go bez problemu postawić na parapecie ?

TAK.

a przyjdzie zima i mi umarznie i co ja z nim zrobię?

Wyrzucisz do kosza lub jeśli dbasz o ekologię na kompostownik.

Do zimy masz czas na sprzedanie lub oddanie rośliny lub zakup terrarium wraz z oświetleniem i być może elementem grzewczym jeśli mówisz, że jest tak źle.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.