ArturP Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Chciałbym jak najszybciej zamówić filtr RO, gdyż dojście do dobrej wody mi się zamknęło i od kilku dni jadę na kranówce. http://www.allegro.pl/item1029291055_osmoz..._serwisowy.html Czy ten będzie odpowiedni? Dobrze wziąć od razu z zamiennikami? Jeśli nie będę dużo korzystał z filtra (potrzebuję ok. 10 - 15 litrów wody tygodniowo) to za ile mam je wymienić? Pół roku? 8 miesięcy? Słyszałem, że te filtry trzeba przepłukać przed użyciem.. W jaki sposób? Pod kranem? Z podłączeniem podobno nie ma problemów. Jakiś miły użytkownik wysyłał mi kiedyś zdjęcia z tym jak to wygląda u niego. Na pewno nie będzie z tym problemów? Czy opłaca się dopłacić 18żł za membranę 100GPD, zamiast 75GPD? Czy wydajność nie będzie i tak zależeć od ciśnienia? Słyszałem jeszcze, że powinienem dostac odpowiedni restryktor - odpowiedni tzn jaki? Proszę o odpowiedź. Uzyskam i zamawiam, bo nie ma co czekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Tak, taki jest OK. Poniżej dwa linki z teorią. Nie ma tam wszystkiego o co pytasz ale część informacji na pewno będzie przydatna. http://www.flytrap.pl/technika-w-hodowli-r...stawowe-pytania http://www.flytrap.pl/technika-w-hodowli-r...conej-osmozy-ro Kilka osób miało lub ma osmozę i miało różne przygody więc myślę, że dadzą tutaj kilka swoich rad. Ja jeśli znajdę chwile wieczorem może coś jeszcze dopowiem. Jak płukać? Podłączyć filtr ale wypiąć wężyk którym woda dotrze do membrany (największa, środkowa tuba). Zaznaczyłem strzałką. Podłączyć dopiero jak woda będzie czysta (bez pyłu węglowego). Druga sprawa. Sprawdź czy membranę trzeba moczyć przed założeniem! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 Jeśli nie będe używał go cały czas, tylko chcę uzyskac np. 20l tygodniowo to: "Filtr użytkowany „okresowo” przechowujemy „na mokro” z wodą wewnątrz (konieczne są odpowiednie zawory na wejściu i wyjściu filtra). " Jakie to zaworki? Czy są w takim podstawowym zestawie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) No to po kolei. Filtr wygląda ok. Jedyne co mi się nie podoba to membrana made in china. Sklepu nie znam więc się nie wypowiadam. Prefiltry zmienia się średnio co pół roku. Zwykle mogą przefiltrować do 6000l ale musisz pamiętać, że muszą też filtrować wodę odpadową. Jeśli chcesz oszacować kiedy będziesz musiał je zmienić musisz pomnożyć wyprodukowaną wodę przez około 5. Filtry musisz koniecznie wypłukać przed użyciem. Tak jak opisał Marrom. Ja dodam tylko, że po podłączeniu najlepiej powoli napełnić je wodą w pozycji pionowej wylotem do góry. Kiedy woda zacznie lecieć skierować do wiadra/zlewu i podczas płukania kilkukrotnie zakręcać i odkręcać wodę i stopniowo zwiększać ciśnienie. Po wypłukaniu kiedy podłączysz je do membrany jeszcze puść na chwilę wodę z odłączonym restryktorem. Przy montowaniu zawsze jeszcze trochę pyłu się uwolni i lepiej, żeby spłynął. Wydajność zależy głównie od ciśnienia i nigdy nie osiąga tej teoretycznej Ale nawet przy słabym ciśnieniu "większa" membrana będzie działać szybciej od tej "mniejszej". Restryktory dobiera się do wydajności membrany. Do 50gpd - 350cc/min, do 75gpd - 420cc/min, do 100gpd 550cc/min. Przy bardzo słabym ciśnieniu możesz użyć słabszego restryktora do mocniejszej membrany ale tylko wtedy gdy masz pewność, że nie przekroczysz w ten sposób dopuszczalnego dla membrany ciśnienia, a żeby to sprawdzić musisz mieć odpowiedni sprzęt... Na początek weź "odpowiedni". Edytowane 14 Maja 2010 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Na wejściu powinieneś mieć zawór coś w ten deseń: http://www.eco-factory.pl/userfiles/image/zawor-kulowy.jpg Więc jedne masz. Na wyjściu można dać np. taki zawór: http://www.eco-factory.pl/userfiles/image/...biornika-ro.jpg albo pomyśleć nad jakimś "korkiem" do tych wężyków co by nie wylewała się woda z filtra podczas jego przechowywania. Co do membrany "made in china" - no fakt choć w tej cenie mogą być wszystkie "made in china". Być może jakiś sprzedawca ma w tej cenie lepsze - musiał byś poszukać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 Aha, to zatkam to czymś. Co do chińskiej membrany.. Nie mam kasy na majonezy. Jutro zamawiam 75GPD - i tak mało wody mi potrzeba to wydajność mniej ważna. Dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Wczoraj przyszedł mi filtr właśnie od tego sprzedawcy. Dam znać jak poszło z podłączeniem i jak przebiega produkcja destylki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 http://allegro.pl/item983795800_filtr_osmo...5_ro_3_usa.html To nie jest membrana made in china? USA w tytule może zmylić.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 (edytowane) Filtr węglowy skuteczny będzie przez około 2-3 miesiące - (nawet jeżeli w tym czasie przefiltrował mniej wody niż zakłada jego spec. dotycząca min. trwałości). Po tym czasie należałoby go wymienić, chociażby ze względu na to, że membrana jest wrażliwa na chlor, którego zatrzymuje właśnie filtr węglowy. Filtr z węglem aktywnym jest 5-10x tańszy od membrany, tak więc nie bardzo opłaca się na nim oszczędzać. Eksploatacja najtańszych akwarystycznych filtrów RO (3) z importu, to mniej więcej koszt 150-200 zł rok - z tego co przejrzałem allegro. RO (5) ~ 300 zł/rok. Edytowane 17 Maja 2010 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi