Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze roślin

pan_osa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę w doborze roślin do mojej szklarni, ma ona wymiary 40x50x110cm, szklarnia jest podgrzewana od spodu przewodem grzewczym na którym znajduje się blacha ocynkowana. Do szklarni doprowadzony jest przewód termometru i termostatu. Spad w szklarni jest w jeden róg z którego woda odpływa zamontowanym tam wężem. Szklarnia jest tak przygotowana że w woda w niej stoi tak ok 2cm. Mam nawet gdzieś lampe (samoróbkę) z zarówką optiplant, ale średnio mi się ona podoba więc nie wiem czy jej nie zmienie ale na razie ją zamontuje.

Najbardziej interesowały by mnie dzbanki i rosiczki, ale mogą być różne i jeśli ktoś ma jakieś takie zestawy nasion dla początkujących to proszę o informację.

post-5025-1274106148_thumb.jpg

post-5025-1274106159_thumb.jpg

Edytowane przez pan_osa
Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz takie terra to moze warto byłoby wysypac w srodku torf i w nim bezposrednio sadzic rosliny, ladnie to wyglada.

mozna wtedy wsadzic:

- rosiczki takie jak adelae czy prolifera (inne tez dobrze rosna)

- dzbaneczniki (łatwiejsze typu hookeriana, ventrata, ventricosa)

- tlustosze (wyglądaja bardzo ładnie zwłaszcza gdy kwitna)

- pływacze

Jeżeli maja rosnac w doniczkach to mozesz tam trzymac praktycznie wszystko oprocz kapturnic

co do oswietlenia to nie przesadzajmy on chce te rosliny hodowac a nie palic 2x36w :P przy takiej wysokosci i 36w rosliny bardzo dobrze sie wybarwiaja i rosna

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeżeli chodzi o oświetlenie to jakie te lampy i gdzie najlepiej je kupić??

A jeśli mowa o roślinach to wolałbym je trzymać w doniczkach; i jakoś fajnie obsypać np keramzytem.

Nie wie ktoś może czy można gdzieś w okolicy Opola czy Wrocławia kupić jakieś rośliny i nasiona?

I prosiłbym o jakąś liste roślin które dobre byłyby na początek hodowli.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeżeli chodzi o oświetlenie to jakie te lampy i gdzie najlepiej je kupić??

A jeśli mowa o roślinach to wolałbym je trzymać w doniczkach; i jakoś fajnie obsypać np keramzytem.

Nie wie ktoś może czy można gdzieś w okolicy Opola czy Wrocławia kupić jakieś rośliny i nasiona?

I prosiłbym o jakąś liste roślin które dobre byłyby na początek hodowli.

Ja na Twoim miejscu rozdzieliłbym sobie to terra na dwie części, z podwyższoną i umiarkowaną wilgotnością. Na jedną stronę dzbaneczniki, tłustosze, rosiczki z Queensland a po drugiej rosiczki tropikalne bądź muchołówki. Masz dużo miejsca więc możesz zrobić szklane schodki, żeby ładnie się to prezentowało.

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo, odrobinkę mniejsze niż moje. :)

Dzbaneczniki - zaraz ktoś wyskoczy, że za małe. Na początek starczy..

Rosiczki lasów deszczowych.

Ew. jakieś tłustosze.

Śmiechu nie łatwo coś takiego podzielić na dwie strefy o skrajnie różnych wartościach wilgotności. Uwierz. A w wilgotności 90% capensis przeżyje, ale za fajnie nie wygląda. Próbowałem!

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej chciałbym tam same rosiczki różne o takich samych wymaganiach i jeszcze wmieszać tak ok 3-4 kapturnice albo coś w tym stylu. Jak miałby ktoś chwilkę to mógłby jakąś listę rosiczek podesłać najlepiej takich które można gdzieś dostać w miarę bez problemów albo chociaż nasionka.

Odnośnik do odpowiedzi

O kapturnicach w terrarium zapomnij. One nie będą prawidłowo rosły, raczej zainteresuj się helkami. Z rosiczek do terra to tylko te lasów deszczowych i tu też nie masz dużego wyboru: Drosera prolifera, adelae i schizandra. Łatwo dostępne nie są ale takich do terra po prostu nie ma.

Odnośnik do odpowiedzi

No a co wy byście proponowali do takiej szklarenki i gdzie mogę dostać oświetlenie i jakie to dokładnie miałoby być i ile ono mnie wyniesie tak mniej więcej?

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no to dobra to ja Ci pomoge w oswietleniu. Tutaj znajdziesz akcesoria itp. http://www.zoolight.pl/ Ja polecałbym Ci z racji tego że masz dość długie terra to zestaw 2x39w http://www.zoolight.pl/product-pol-312--85...ietleniowy.html mysle ze byloby ok. do tego dwie swietlowki np.Sylvania Grolux i Narva daylight całość powinna wyjść z przesyłką o. 230 zł , zestaw mógłbyś ładnie zamontowac w pokrywie i dać na górną szybę, chyba nie masz innego wyjscia ( tylko mysle czy szyba by sie nie nagrzewala zbyt bardzo). A do terra do dzbanki nizinne bicalcarata,campanulata,ampullaria, ventricose mozesz tez dac itp. no i rosiczki lasow deszczowych tak jak bylo wspominane. Sklepów z oświetleniem jest mnóstwo poszukaj sobie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczytałem gdzieś na forum że te rosiczki byłyby dobre do szklarni np. D. aliciae, D. spatulata, D. nidiformis, D. madagascariensis najbardziej zależałoby mi na rosiczkach bo jednak one najbardziej mi się podobają, nie kojarzy ktoś może jakiejś imprezy w okolicy opola czy wrocławia gdzie możnaby było je zakupić??

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.