sknerus Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 (edytowane) witam są to moje pierwsze doświadczenia z muchołówką otóż na jednej ze stron wyczytałem: Każda pułapka może otworzyć się i zamknąć kilkukrotnie. Jeśli nie ma w niej ofiary, otwiera się po ok. 12 godzinach. Pułapka która strawiła owada najczęściej traci zdolność zamykania i staje się zwykłym liściem asymilacyjnym. czy to prawda? Czyli złapie jednego robaczka i już koniec "działania "pułapki? 2) zamierzam wystawić ją na balkon ale z tego co czytałem należy podlewać w podstawek, więc co w wypadku deszczy ? czy ulewy, mocne wiatry roślince nie zaszkodzą, Edytowane 21 Maja 2010 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Tak to prawda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 ... 2) zamierzam wystawić ją na balkon ale z tego co czytałem należy podlewać w podstawek, więc co w wypadku deszczy ? czy ulewy, mocne wiatry roślince nie zaszkodzą, Deszcz - ok. Silna ulewa może Ci wypłukać roślinę z doniczki. Silny wiatr zaszkodzi - mi kiedyś zrzucił kilka doniczek z balkonu. Jeszcze powinieneś się bać gradobicia i gołębi, oba potrafią zrobić z roślin sałatkę. Jesienią uważaj na przymrozki. Bynajmniej nie chcę Cię przestraszyć, wystawienie rośliny na balkon będzie dla niej bardzo korzystne. Te zagrożenia da się przewidzieć i wtedy wystarczy schować roślinę do domu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 (edytowane) Pułapka "psuje" się po jednym razie, ale tylko gdy złapie coś dużego, natomiast w przypadku normalnych much około 3 razy może się zamknąć i otworzyć. Za to roślina rośnie praktycznie cały rok i zużyte pułapki szybko zostaną zastąpione nowymi. Edytowane 21 Maja 2010 przez pawel033 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi