Skocz do zawartości

zdolność pułapek

sknerus

Rekomendowane odpowiedzi

witam są to moje pierwsze doświadczenia z muchołówką

otóż na jednej ze stron wyczytałem:

Każda pułapka może otworzyć się i zamknąć kilkukrotnie. Jeśli nie ma w niej ofiary, otwiera się po ok. 12 godzinach. Pułapka która strawiła owada najczęściej traci zdolność zamykania i staje się zwykłym liściem asymilacyjnym.

czy to prawda?

Czyli złapie jednego robaczka i już koniec "działania "pułapki?

2) zamierzam wystawić ją na balkon ale z tego co czytałem należy podlewać w podstawek, więc co w wypadku deszczy ? czy ulewy, mocne wiatry roślince nie zaszkodzą,

Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

...

2) zamierzam wystawić ją na balkon ale z tego co czytałem należy podlewać w podstawek, więc co w wypadku deszczy ? czy ulewy, mocne wiatry roślince nie zaszkodzą,

Deszcz - ok. Silna ulewa może Ci wypłukać roślinę z doniczki. Silny wiatr zaszkodzi - mi kiedyś zrzucił kilka doniczek z balkonu. Jeszcze powinieneś się bać gradobicia i gołębi, oba potrafią zrobić z roślin sałatkę. Jesienią uważaj na przymrozki.

Bynajmniej nie chcę Cię przestraszyć, wystawienie rośliny na balkon będzie dla niej bardzo korzystne. Te zagrożenia da się przewidzieć i wtedy wystarczy schować roślinę do domu.

Odnośnik do odpowiedzi

Pułapka "psuje" się po jednym razie, ale tylko gdy złapie coś dużego, natomiast w przypadku normalnych much około 3 razy może się zamknąć i otworzyć.

Za to roślina rośnie praktycznie cały rok i zużyte pułapki szybko zostaną zastąpione nowymi.

Edytowane przez pawel033
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.