IamReckless Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Jakieś 9 dni temu wysiałam rosiczkę, niestety zapomniałam o pewnej zasadzie. Z roztargnienia przy sadzeniu ZAKOPAŁAM nasiona. Czy rosiczka mi urośnie? I ten sam problem mam z Byblis Liniflora, choć wiem, że to nie dział na tą roślinkę. Wysiałam też muchołówkę i kapturnicę, ale oba dobrze. Czy rociczka(dokładnie Drosera Ascendens) i Byblis Liniflora mi wykiełkuja? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Nasiona zaczynają kiełkować pod wpływem światła i wilgoci. Już raczej o nich zapomnij, bo wygrzebać raczej tego nie wygrzebiesz - są zbyt małe, żeby je znaleźć w torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IamReckless Napisano 21 Maja 2010 Autor Share Napisano 21 Maja 2010 A nie wyrosną mi z pod torfu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Przepraszam, że się wtrącam do tematu. Ja też zasiałem wczoraj rosiczki. Mają wodę non stop, na doniczki założyłem foliowy woreczek z dziurkami. Jest on przezroczysty, jak reklamówka foliowa. Czy roślinka będzie miała wystarczająco światła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Też stosuje folię i wszystko mi kiełkuje Oczywiście doniczki muszą stać przy oknie, najlepiej w słońcu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Dzięki. Stoją na południowym parapecie. Ile średnio w takich warunkach kiełkuje Drosera Capensis Alba? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Maciej napisał: Dzięki. Stoją na południowym parapecie. Ile średnio w takich warunkach kiełkuje Drosera Capensis Alba? Zależy od świeżości nasion, ale około 20-30dni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 (edytowane) Witam, zasiałam nasionka Drosera C. Alba 20 maja a wczoraj w doniczce pojawiło się coś takiego: czy to możliwe że któreś z nasion wykiełkowało w ciągu jednego dnia? Jeśli nie to co to? Chwast? ps; wielkość to około 1 mm, jest bardzo malutkie Edytowane 22 Maja 2010 przez kinga_007 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Pewnie jakas trawa, albo jakiś chwst na torfie często tak wyrastają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Ja myślę, że Ci te nasionka z pod torfu mogę wykiełkować, przynajmniej z rosiczką. Chociaż to zależy też jak głęboko zasypałaś je tym torfem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 nie zasypywałam torfem, raczej wysiałam nasionka na torfie, ale tam mogło się schować. Jeszcze jedna sprawa która mnie zastanawia, czy ziemia nie zgnije jeśli doniczka cały czas jest pod folią? Oczywiście podziurawiłam ale nasionka mają tam bardzo wilgotno no i słońce mocno na nie świeci więc temperatura też jest wysoka. Zapobiegawczo spryskałam torf Topsinem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Bez topsinu nic nie powinno być podłożu, ale jak spryskałaś topsinem to już napewno się nic nie stanie. A i tak capensisy to nie wiem czy jest sens przykrywać folią jak i tak dobrze kielkuja bez tego o podloża juz maja duża wilgotnośc. Ja nigdy nie przykrywam i mi lepiej kielkuja niz sa przykryte bo napewno mniej swiatla dochodzi jeszcze jak jest folia zaparowana. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Czyli mogę zdjąć folie i i tak wykiełkuje Capensis Alba? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Tak. Bo od ziemi i tak jest na tyle wilgoci. U mnie tak kiełkują elegancko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 16 Czerwca 2010 Share Napisano 16 Czerwca 2010 Już mi wykiełkowały. Czy Capensis Alba traci listek po strawieniu owada, tak jak muchówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi