Dorian Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Witam, może mi ktoś powiedzieć co to za rosiczka? Drosera Rotundifolia? bo pod taką nazwą ją dostałem. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Rotundifoli mi to nie przypomina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 D. rotundifolia to to nie jest. To najprawdopodobniej jakaś spathulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Lub Drosera Dielsiana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Dielsiana to raczej nie jest. Ja bym obstawiał spathulate. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Mam identyczną, a dostałem ją pod nazwą drosera communis co sprzedawca to nazwa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 To jest z pewnością D. spathulata. Jakiś czas temu można było kupić takie, m.in. na Allegro jako D. communis, jednak to nie jest D. communis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Z D. communis i D. capilaris są spore problemy i większość w obrocie jest źle oznaczona. Te dwie trzeba by kupować u porządnego, zaufanego sprzedawcy, a i to istnieje spore ryzyko, że kupimy spathulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Ja pamiętam, że taką miałem D.capillaris . Więc...jeżeli padnie po kwitnieniu to masz odpowiedź że capillaris ^^! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 O ile dobrze pamiętam w dobrych warunkach D.capillaris jest wieloletnia. Tutaj jest temat dotyczący jak odróżnić: http://forum.petpitcher.com/showthread.php?t=4094 Nie wiem czy te fotki z tego tematu są dobre do oznaczania (trzeba by pogrzebać jeszcze). Z nasionami podobnie - trzeba poszukać i sprawdzić czy rzeczywiście się różnią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 2 Lipca 2010 Autor Share Napisano 2 Lipca 2010 Wstawiam fotkę tej samej rosiczki, trochę odżyła. Spatulata, tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 2 Lipca 2010 Share Napisano 2 Lipca 2010 Ja pamiętam, że taką miałem D.capillaris . Więc...jeżeli padnie po kwitnieniu to masz odpowiedź że capillaris ^^! moje zdanie też jest takie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi