Wrazik Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 (edytowane) Oto kilka z moich roślin: N. bongso (ze zmutowanym, podwójnym liściem): N. treubiana (Andamata): N. globosa: N. inermis x bongso (chyba zaaklimatyzował się do nowych warunków, zaczyna wypuszczać nowe pułapki): N. lowii (Trusmadi): N. (ventricosa x inermis) x ventricosa: Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Wrazik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 mmm lowii czekamy dalej na kolejny etap rozwoju zmutowanego liscia N. bongso Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 [beeep] dzbanki! Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Daj fotke miejsca gdzie je trzymasz. Bardzo ladne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 24 Maja 2010 Autor Share Napisano 24 Maja 2010 (edytowane) Dzięki za miłe słowa Rośliny trzymam w trzech terrariach, największe terra ma wymiary 100 x 50 x 50cm. Oto i ono: Jak widać trzymam tam też heliamfory i pływacze. Mam w nim jeszcze trochę miejsca, ale niestety będę musiał zrezygnować na pewien czas ze dzbaneczników - w pokoju nie ma już gdzie dostawiać nowych pudeł, a te rośliny potrzebują dość sporo przestrzeni, dlatego obecnie przerzucam się głównie na heliamfory. Wkrótce parę nowych fotek. Edytowane 25 Maja 2010 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 (edytowane) Nowe fotki. N. sanguinea - jest to jedna z moich najstarszych roślin (została zakupiona jeszcze w Nepenti, mam ją ok. 4-5 lat). Z bliżej niewiadomych mi przyczyn, pomimo swego wieku nie wykazuje zbytnich chęci do powiększenia swoich rozmiarów - pułapki są cały czas podobnej wielkości, roślina zresztą też. Ale przynajmniej ładnie się wybarwia i intensywnie dzbankuje . A tutaj porównanie pomiędzy N. sanguinea z Nepenti (czyli pewnie z in vitro), a tym samym gatunkiem hodowanym z nasionka (lokalizacja Genting Highlands). Jak widać, rosliny różnią się nawet kształtem pułapek, a młodsza roślina z nasionka (mam ją dopiero niecały rok) wytwarza większe dzbanki. N. kampotiana N. x 'Emmerenae' - to chyba najmniejszy dzbanecznik w mojej kolekcji, i zarazem jeden z najintensywniej dzbankujących . Bardzo fajna i łatwa w hodowli krzyżówka. N. truncata - kolejny weteran z Nepenti. Jeden z moich ulubionych - wolno rośnie, ale za to ma grube liście o ciekawym kształcie i ładne, dziwnie chropowato-włochate pułapki. H. heterodoxa x minor - dochodzi do siebie po przestawieniu ją do mocnego światła. Wytwarza już zdrowe kielichy. A tutaj moje drugie terrarium (głównie dla dzbanków nizinnych, ale mam tam też kilka rosiczek), robione samodzielnie z regału. Edytowane 25 Maja 2010 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Kolejna porcja zdjęć - tym razem rosiczki. Szału nie ma, ale zawsze coś . D. capensis - jedna z najrzadszych roślin, jakie posiadam D. tokaiensis D. spatulata D. nidiformis D. omissa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Widze ze rosiczek nie masz za duzo A mozesz napisac co wchodzi w sklad podloza? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 Podłoże mam trochę improwizowane - w jednych doniczkach mam torf z perlitem, a w innych podłoże do storczyków z dodatkową porcją torfu. Wiem, rosiczek nie mam dużo, bo po pierwsze nie mam za bardzo gdzie ich trzymać (tylko parapet, wypełniony już po brzegi ), a po drugie nie rajcują mnie tak jak dzbanki i helki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2010 Dodaję nowe zdjęcia mutacji N. bongso - jak widać, jeden dzbanek już się otworzył, drugi powinien zrobić to w najbliższym czasie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 hehe świetne bliźnioki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Fajna i ciekawa ta mutacja : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2010 Zdjęć ciąg dalszy: N. inermis x bongso - właśnie otworzył się pierwszy dzbanek, od czasu, kiedy do mnie dotarła N. maxima x fusca - niedawno ukorzeniony odrost rośliny matecznej, której rozmiary zmusiły mnie do przestawienia jej do piwnicy - tam przez małą ilosć światła wytwarza niewiele pułapek, ale za to coraz więcej odrostów Pokazany niżej okaz jest dostępny w mojej ofercie sprzedaży. N. vogelii - też zaczyna wytwarzać pułapki po aklimatyzacji U. calycifida - właśnie kwitnie N. bongso - widoczny finalny efekt mutacji, wybarwione już pułapki są niemal czarne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi