Skocz do zawartości

Trochę zdjęć - 23.05.2010

Rekomendowane odpowiedzi

Oto kilka z moich roślin:

N. bongso (ze zmutowanym, podwójnym liściem):

DSC00750.JPG

DSC00752.JPG

DSC00765.JPG

DSC00753.JPG

N. treubiana (Andamata):

DSC00766.JPG

DSC00771.JPG

N. globosa:

DSC00789.JPG

DSC00792.JPG

N. inermis x bongso (chyba zaaklimatyzował się do nowych warunków, zaczyna wypuszczać nowe pułapki):

DSC00783.JPG

N. lowii (Trusmadi):

DSC00850.JPG

DSC00853.JPG

N. (ventricosa x inermis) x ventricosa:

DSC00785.JPG

DSC00786.JPG

DSC00779.JPG

DSC00780.JPG

DSC00782.JPG

Edytowane przez Wrazik
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzięki za miłe słowa :)

Rośliny trzymam w trzech terrariach, największe terra ma wymiary 100 x 50 x 50cm. Oto i ono:

DSC00871.JPG

Jak widać trzymam tam też heliamfory i pływacze. Mam w nim jeszcze trochę miejsca, ale niestety będę musiał zrezygnować na pewien czas ze dzbaneczników - w pokoju nie ma już gdzie dostawiać nowych pudeł, a te rośliny potrzebują dość sporo przestrzeni, dlatego obecnie przerzucam się głównie na heliamfory. Wkrótce parę nowych fotek.

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nowe fotki.

N. sanguinea - jest to jedna z moich najstarszych roślin (została zakupiona jeszcze w Nepenti, mam ją ok. 4-5 lat). Z bliżej niewiadomych mi przyczyn, pomimo swego wieku nie wykazuje zbytnich chęci do powiększenia swoich rozmiarów - pułapki są cały czas podobnej wielkości, roślina zresztą też. Ale przynajmniej ładnie się wybarwia i intensywnie dzbankuje ^_^ .

DSC00842.JPG

DSC00843.JPG

A tutaj porównanie pomiędzy N. sanguinea z Nepenti (czyli pewnie z in vitro), a tym samym gatunkiem hodowanym z nasionka (lokalizacja Genting Highlands). Jak widać, rosliny różnią się nawet kształtem pułapek, a młodsza roślina z nasionka (mam ją dopiero niecały rok) wytwarza większe dzbanki.

DSC00845.JPG

DSC00846.JPG

N. kampotiana

DSC00793.JPG

N. x 'Emmerenae' - to chyba najmniejszy dzbanecznik w mojej kolekcji, i zarazem jeden z najintensywniej dzbankujących rolleyes . Bardzo fajna i łatwa w hodowli krzyżówka.

DSC00835.JPG

N. truncata - kolejny weteran z Nepenti. Jeden z moich ulubionych - wolno rośnie, ale za to ma grube liście o ciekawym kształcie i ładne, dziwnie chropowato-włochate :P pułapki.

DSC00824.JPG

DSC00832.JPG

DSC00826.JPG

H. heterodoxa x minor - dochodzi do siebie po przestawieniu ją do mocnego światła. Wytwarza już zdrowe kielichy.

DSC00799.JPG

DSC00811.JPG

DSC00803.JPG

A tutaj moje drugie terrarium (głównie dla dzbanków nizinnych, ale mam tam też kilka rosiczek), robione samodzielnie z regału.

DSC00870.JPG

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna porcja zdjęć - tym razem rosiczki. Szału nie ma, ale zawsze coś :P .

D. capensis - jedna z najrzadszych roślin, jakie posiadam :rotfl:

DSC00895.JPG

D. tokaiensis

DSC00894.JPG

D. spatulata

DSC00886.JPG

D. nidiformis

DSC00893.JPG

D. omissa

DSC00888.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże mam trochę improwizowane - w jednych doniczkach mam torf z perlitem, a w innych podłoże do storczyków z dodatkową porcją torfu.

Wiem, rosiczek nie mam dużo, bo po pierwsze nie mam za bardzo gdzie ich trzymać (tylko parapet, wypełniony już po brzegi :D), a po drugie nie rajcują mnie tak jak dzbanki i helki :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Zdjęć ciąg dalszy:

N. inermis x bongso - właśnie otworzył się pierwszy dzbanek, od czasu, kiedy do mnie dotarła okej

DSC00975.JPG

DSC00976.JPG

N. maxima x fusca - niedawno ukorzeniony odrost rośliny matecznej, której rozmiary zmusiły mnie do przestawienia jej do piwnicy - tam przez małą ilosć światła wytwarza niewiele pułapek, ale za to coraz więcej odrostów :P Pokazany niżej okaz jest dostępny w mojej ofercie sprzedaży.

DSC00985.JPG

DSC00986.JPG

N. vogelii - też zaczyna wytwarzać pułapki po aklimatyzacji okej

DSC00971.JPG

U. calycifida - właśnie kwitnie

DSC00977.JPG

DSC00980.JPG

DSC00981.JPG

DSC00982.JPG

N. bongso - widoczny finalny efekt mutacji, wybarwione już pułapki są niemal czarne

DSC00987.JPG

DSC00989.JPG

DSC00991.JPG

DSC00990.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.